StoryEditor
Hrvatskaizvještaj ministra

Beroš: KBC Split je pod velikim opterećenjem zbog velikog broja najtežih covid bolesnika, među hospitaliziranima je svega 10 posto cijepljenih

23. rujna 2021. - 13:49

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade o porastu broja cijepljenih u zdravstvenom sustavu, ustvrdivši da je dosad cijepljeno gotovo 90 posto liječnika.

"U Hrvatskoj se dosad protiv covida cijepilo gotovo devet od deset liječnika. Proteklog tjedna porast cijepljenih među zdravstvenim radnicima i suradnicima bio je 2,5 puta veći u odnosu na tjedan ranije. Stoga sa prosječnih 68 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika, uzimajući pritom i one koji su imunitet stekli preboljenjem, te uvođenje početkom listopada covid potvrda u zdravstveni sustav, očekujem uredno odvijanje svih procesa unutar bolničkog procesa", rekao je Beroš.

Kazao je kako bolnice uspješno upravljaju izazovima četvrtog vala epidemije te postupno povećavaju kapacitete. Pod velikim je opterećenjem KBC Split zbog velikog broja najtežih covid bolesnika, gdje je među hospitaliziranima svega 10 posto cijepljenih.

U Hrvatskoj je dosad utrošeno 3.388.015 doza cjepiva, cijepljenoj je 53 posto odraslog stanovništva, a za 49,82 posto njih cijepljenje je završeno.

Dodatnim angažmanom patronažnih sestara prošlog je tjedna cijepljena četvrtina kontaktiranih necijepljenih osoba, no tri od četiri kontaktirane starije osobe odbile su cijepljenje iz zdravstveno neutemeljenih razloga, kaže Beroš.

image
Damir Krajač/Cropix

Liste čekanja smanjene za 31 posto

Ustvrdio je da su liste čekanja smanjene za 31 posto u odnosu na razdoblje prije početka pandemije, što je dijelom i zbog smanjenog dolaska pacijenta na preglede.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je nedavnim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite otvorena mogućnost održavanja kongresa i sajmova u zatvorenom, čime je vraćen važan dio gospodarskih djelatnosti. To bi otvaranje bilo i šire kad bi se veći broj građana odlučio za cijepljenje.

Naveo je kako je u proteklih tjedan dana provedeno 15.764 nadzora, a zbog kršenja mjera izdali su tri pisana upozorenja, jedan prekršajni nalog, 20 obavijest o počinjenju prekršaja, pet usmenih rješenja te je podneseno pet optužnih prijedloga i naplaćeno 13 novčanih kazni na mjestu izvršenja.

Evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja zarazne bolesti.
 

item - id = 1129506
related id = 0 -> 1146566
related id = 1 -> 1146560
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 02:27