StoryEditorOCM
Crna kronikaSPLITSKA POLICIJA

Više od 700 ljudi objavilo cijelu snimku zlostavljanja djevojčice, svima stiže prijava? Evo koliku kaznu mogu očekivati

4. travnja 2024. - 16:14

Svi oni koji su na svojim platformama (Facebook, Instagram, Twitter i dr.) objavljivali video-snimku zlostavljanja maloljetnice od triju ženskih osoba mogli bi dobiti kaznenu prijavu zbog povrede privatnosti djeteta. Snimka je nastala u Splitu prije nekoliko dana, a mnogi koji su je objavljivali nisu ni znali da to ne smiju.

Iako smo neslužbeno doznali da će broj osoba koje će pohoditi policiju biti popriličan, iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su nam samo jedan slučaj do sada.

"Poštovani, u odnosu na vaš upit možemo vas izvijestiti kako su policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povreda privatnosti djeteta.

Naime, ista se sumnjiči da je putem društvene mreže javno objavila te je na taj način postalo pristupačno većem broju osoba, video zapis neprimjerenog vršnjačkog ponašanja.

Zbog sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela, protiv iste slijedi podnošenje prijave redovnim putem, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja", odgovorili su iz splitske policije.

– Ja ne znam mogu li i ja biti prijavljena jer sam i ja postavila taj video na jednoj platformi, ali učinila sam to tek kad je postao viralan i kada ga se moglo vidjeti na više društvenih mreža, gdje ih je postavilo više osoba. Neslužbeno sam doznala da bi nas sedamsto moglo imati probleme zbog toga – javila nam se jedna od osoba koja je u strahu od kaznenog progona.

– Strašno, čujem da u policiji uzimaju otiske kao da si ubio čovjeka i da su uzaludna uvjeravanja da nismo imali ništa protiv djece, nego smo samo ukazivali na okrutnost i nasilje. Ja nisam neobrazovana, ali nisam baš u medijima pročitala neke priče da se za takvo što može dobiti i kaznena prijava – rekla nam je jedna gospođa.

U Kaznenom zakon RH, članak 178, govori se o zakonskim sankcijama za kazneno djelo povrede privatnosti djeteta:

Ako građanin, dakle civil ili neovlaštena osoba, iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Tko djelo počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Tko djelo počini kao službena osoba ili u obavljanju profesionalne djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:27