StoryEditorOCM
Crna kronikaOBITELJsKO NASILJE

Pijani sin se posvađao s majkom pa udario oca u glavu: čovjek zadobio izljev krvi u mozak, jedva ga spasili

25. prosinca 2023. - 13:11

Zbog obiteljskog nasilja nad ocem kojem je udarcem u glavu izazvao izljev krvi u mozak, podignuta je optužnica protiv 48-godišnjaka iz Zagreba. Napadnuti roditelj je zadobio tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život. 

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu tereti ga da je 19. srpnja ove godine, oko 19.40 sati u Sesvetama, nakon što se verbalno sukobio s ocem, udario ga rukom u glavu. Uslijed toga su ocu, zbog naglog povišenja dva krvnog tlaka kojeg je uzrokovao stres zbog zadobivenog udarca, popucale sitne krvne žilice u mozgu te je došlo do izljeva krvi u okolno tkivo mozga.

To predstavlja teško narušenje zdravlja, a smrtni ishod izbjegnut je zahvaljujući hitnim neurokirurškim zahvatom, navodi optužnica. Svojim postupkom je 48-godišnjak oca teško tjelesno ozlijedio čime je doveden u opasnost njegov život, a kazneno djelo je počinjeno prema bliskoj osobi. 

U svojoj obrani je optuženi, koji je nezaposlen te je živio kod roditelja, izjavio kako je oca slučajno udario. 

- Tog dana sam se  posvađao s majkom jer mi je ušla u sobu i nije poštovala moju privatnost. Na to je u sobu ušao otac i rekao mi: "pakuje se, ideš napolje" pa me uhvatio za ruku i počeo vući u hodnik.

Uspio me izvući u hodnik te sam refleksno rukom zamahnuo prema njemu i otvorenim dlanom ga udario u lijevu stranu licu. Otac je izgubio ravnotežu i udario glavom u štok te pao na pod.

Majka i ja smo ga podigli te smo ga polegli u dnevnu sobu na kauč te je on zaspao i više se nije probudio na što smo zvali Hitnu pomoć - kazao je.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Tijekom istrage je pregledana dokumentacija prema kojoj je optuženi imao 1,32 promila alkohola u krvi. U zapisniku o očevidu proizlazi da je na mjestu događaja ustanovljeno kako je na hodniku u stepenište razbijeno staklo na vratima te su pronađeni tragovi krvi na parketu u hodniku.

Iz medicinske dokumentacije te nalaza i mišljenje vještaka proizlazi da je optuženi rukom u glavu udario oca te je ovaj zbog toga zadobio krvni podljev vjeđe lijevog oka i krvni podljev mekog oglavka čeono lijevo. Kraće vrijeme nakon toga mu je pozlilo te mu je hitnom bolničkom obradom ustanovljeno krvarenje u mozgu.

Kako je optuženi 48-godišnjak izrazio spremnost da živi na drugoj adresi i nije otprije osuđivan, nakon uhićenja mu je umjesto istražnog zatvora određena mjera opreza. U optužnici je predloženo da se produlji navedena mjera opreza zabrane približavanja ocu na udaljenost ne manju od 200 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:42