StoryEditor
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

Igrališta ‘T.A.U. opreme‘ su najsigurnija su za djecu

Piše Jadranka Matić
24. srpnja 2021. - 08:00
image
lijepa nasha
Kad ste roditelj petero djece, dio vremena s njima neizostavno provodite u parkovima i na igralištima. I dok će većina roditelja primijetiti u kakvom su stanju, malo je onih koji će uočiti priliku za pokretanje biznisa povezanog s tim javnim gradskim površinama i dječjim igralištima. A upravo to se dogodilo Jakovu Viliću iz Kaštel Novog, koji je, zajedno sa suprugom Boženom, prepoznao velike mogućnosti za uspješan posao u toj branši. Prvo su zapazili da je u Dalmaciji općenito malo dječjih igrališta, te da su postojeća uglavnom stara, skromno opremljena i vrlo upitne sigurnosti. Bio im je to više nego dobar povod za pokretanje obrta u veljači 2015. godine.
image
Omis, 130721.
Jakov Vilić vlasnik je tvrtke Tau Oprema koja se bavi opremljanjem dječjih igrališta.
 
Ante Cizmic/Cropix

– Početak je bio suradnja s domaćom tvornicom dječjih igrala te komunalne i urbane opreme (klupe, koševi i sl.) "Vojtek oprema" d.o.o. iz Belog Manastira u Baranji – prisjeća se Vilić početaka.

– Dugo vremena radio sam misleći da je zbog sporosti u sustavu posao uzaludan. Za planiranje igrališta treba vremena, svi su poslovi "na duge staze" jer su ona dio gradske ili općinske infrastrukture te su imali svoje uhodane dobavljače. Prvi mjeseci bili su obeshrabrujući jer, unatoč velikom terenskom radu, nije bilo vidljivih rezultata. Vlasnik "Vojtek opreme" d.o.o., gospodin Pavle Vojtek, vizionar u svom poslu, govorio mi je da budem strpljiv, da će rezultat doći jer da su ti proizvodi vrlo kvalitetni, funkcionalni i potrebni svakom gradskom parku. I zaista se tako dogodilo – kazao nam je Vilić.

Pritom se s osmijehom prisjeća kako mu je prvi posao, prodaja dviju hvataljki za smeće, za današnje pojmove smiješan.

– Ali nas je jako razveselio i ubrzo su krenule narudžbe veće vrijednosti, prve ugradnje opreme i odlična reakcija investitora, što nam je otvaralo dalje vrata, u smislu da smo malo-pomalo uvodili nove proizvode i ostvarili suradnju s novim proizvođačima, kako hrvatskim, tako i renomiranim inozemnim – kazuje naš sugovornik, dodajući da su upotpunili asortiman i usluge za dječja i sportska igrališta, opremanje plaža, fitness parkova, vanjskih teretana i vježbališta te parkova za pse.

Sve to stigne njih šestero, supruga i Vilić te još četvero zaposlenika. U jednom su trenutku, ipak, prerasli obrt te 2017. osnovali i poduzeće "T.A.U. oprema" d.o.o.

'Ključ u ruke'

Svi zaposlenici prošli su obuku od strane najveće svjetske certificirajuće kuće TÜV o poznavanju europskih normi za ugradnju igrala i pripadajućih sigurnosnih podloga dječjih i sportskih igrališta.

Među zaposlenicima je i ovlašteni dipl. ing. građevinarstva, te se tvrtka bavi i projektiranjem i izvođenjem igralište po sistemu "ključ u ruke" u suradnji s provjerenim kooperantima.

Potom su se počeli javljati na javna nadmetanja kako u Dalmaciji, tako i šire, na kojima su dobivali ozbiljnije, što će reći financijski vrjednije poslove.

– Posljednjih godina opremili smo šest-sedam dječjih igrališta u Splitu, kao što su ona u Ulici Ljudevita Posavskog i na Kamenu. Uskoro počinju radovi na igralištima Kocunar, Srinjine i Neslanovac, a pri završetku je ono na Sirobuji.

Treba dodati i lijepo tematsko igralište na gradskoj plaži u Omišu i veliko dječje igralište s fitness parkom na Babinu kuku u Dubrovniku. Naravno, ne smijemo izostaviti igrališta u našim Kaštelima, od kojih su najnovija Kava u Kaštel Sućurcu i plaža Gabine u Kaštel Štafiliću.

Osim toga, opremili smo i veliki broj dječjih vrtića – kao što su "Mali princ" u Splitu, "Jadro" u Solinu i "Anđeo čuvar" u Brelima – igralima, uključujući sigurnosne antistres gumene podloge, kao i posebne ograde sigurne za djecu.

U "T.A.U. opremi" prate svjetske trendove u sadržajnosti sprava, didaktičkim i senzorskim elementima, razvoju motorike korisnika, s naglaskom na djecu s posebnim potrebama, a iznad svega sigurnosti samih korisnika dječjih igrališta.

Na upit je li se u međuvremenu promijenio odnos vlasnika prema igralištima, Vilić konstatira:

– Postaju sve odgovorniji i uviđaju da je sigurnost djece na prvom mjestu. Ulaskom u EU prihvaćene su najnovije sigurnosne norme (standardi) projektiranja i opremanja dječjih igrališta, zbog čega su pojedina postojeća igrališta neadekvatna u smislu vrste i dispozicije samih igrala, antistres podloge, odgovarajuće ograde te samog održavanja – Vilićeva je ocjena.

No, nisu samo dječja igrališta djelokrug rada "T.A.U. opreme". Spoznajom da sve više ljudi želi slobodno vrijeme provoditi na otvorenom vježbajući ili baveći se sportskim aktivnostima, veliku pozornost posvetili su opremanju trim-staza, kao i već spomenutih street workout i fitness parkova, te najnovijem – teretanama na otvorenom.

Teretana na otvorenom

Prvu takvu teretanu u Hrvatskoj izložili su na nedavno održanom Sajmu male brodogradnje i turističkih atrakcija održanom u marini "Kaštela" u Kaštel Gomilici. Prema Vilićevim riječima, teretana je izazvala golem interes posjetitelja i korisnika, a nisu izostale ni pozitivne recenzije stručnjaka s ovog područja.

image
Tau oprema za vjezbanje namjenjena za vanjsko koristenje u parkovima, dvoristu i sl.
 
Bozidar Vukicevic/Cropix

– Imajući na umu pozitivna iskustva u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima vlada veliki interes za ovakvim teretanama, smatramo da bi tako trebalo biti i kod nas jer imamo idealnu klimu za vježbanje na otvorenom tijekom cijele godine – optimističan je Vilić.

Sprave za vanjsku teretanu, opremljene krovom i rasvjetnim tijelom, inače su potpuno zaštićene od atmosferskih utjecaja, vandalizma i krađe utega budući da su konstruirane na zatvorenoj šipci. Vilić napominje i da su proizvodi renomirane tvrtke "Street Barbell" iz Finske.

– Veliki potencijal u segmentu vanjskog vježbanja vidimo ne samo zbog klime, nego i zbog pandemijske situacije – podsjeća Vilić, jer su, napominje, sprave namijenjene za javnu upotrebu u gradskim parkovima, na šetnicama, u kampovima, uz hotelske objekte, a naročito su pogodne za opremanje kuća za odmor. U startu donose uštedu dragocjenog unutarnjeg prostora kuće, što ih čini ekonomski potpuno prihvatljivima – nabraja naš sugovornik.

A kad govorimo o kućama za odmor, Vilić podsjeća da za njih nude i jedinstveni proizvod na hrvatskom tržištu – biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji funkcionira bez napajanja električnom energijom jer ne koristi bakterije, nego alge iz Sjevernog mora koje spadaju u anaerobne organizme. "T.A.U. oprema" nudi one nagrađivanog slovenskog proizvođača EKOGEA.

I to nije sve, vanjski prostor kuća mogu opremiti sadržajima za djecu i sport, što uključuje i sportske podloge (umjetnu travu, lijevanu gumu, poliprofilenske pločice i sl.), te polivalentna mala sportska igrališta.

Ukupno gledano, riječ je o impresivnom asortimanu, pa Vilića pitamo kako je ostvaren.

– Uvidjeli smo potrebu svih naših zadovoljnih klijenata i tako iz godine u godinu širili asortiman, u čemu nam je pomoglo obilaženje relevantnih sajmova diljem Europe. Tu smo pronašli i odabrali cijenjene europske proizvođače opreme koje nije bilo na domaćem tržištu – glasio je kratak i jasan odgovor.

Opremili pet vrtića

U Solinu je "T.A.U. oprema" opremila pet vrtića, među kojima se posebno ističe sportski dječji vrtić "Jadro".
"Jadro", uz klasične sadržaje, ima i one za djecu s posebnim potrebama, mnoštvo didaktičkih elemenata, sportsku mini arenu s umjetnom travom, kao i poligon za vježbe koordinacije i spretnosti, što u djeci budi natjecateljski duh.
Uza sve to, na igralištu je i mini atletska staza od lijevane antistres podloge.

Oprema za kućne ljubimce

Tvrtka se bavi i opremanjem plaža profesionalnom opremom, poput tuševa sa i bez naplate, plutajuće ograde za plivače, vaterpolo igrališta, plutajućih modularnih pontona koji služe, primjerice, za privremene moliće i sunčališta.
Popularna je i oprema za kućne ljubimce "Vau, vau" u parkovima. To su razne sprave za dresiranje, zabavu i istrčavanje psa.
Nije izostavljena ni biciklistička infrastruktura. Riječ je o opremi za biciklističke staze, natkrivena odmorišta koja sadrže stol s klupama za odmor, naslonima za bicikle, set alata za popravke bicikla te solarnim napajanjem USB punjača i Wi-Fi routera. Treba još podsjetiti i na prometnu opremu i signalizaciju.

item - id = 1114796
related id = 0 -> 1125647
related id = 1 -> 1126912
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 11:17