stdClass Object ( [id] => 1181285 [title] => Splitski chef upao među ‘mesnu elitu‘: Kilo junetine proda se za pet tisuća eura. Nakon prve aukcije nazvao sam partnera i rekao mu - imamo hit! Evo u čemu je tajna [alias] => splitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Idemo, lovu na sunce, ima li netko tko bi za, pazite ovo, samo jedan kilogram junećeg mesa izdvojio nekoliko tisuća eura?

Da, nekoliko tisuća eura za kilogram odležanih junećih steakova koji na virtualnoj svjetskoj aukciji mesa za probrane kupce u nekoliko minuta može postići cijenu još uvijek dobro voznog polovnog auta!

Prodiremo u srce virtualne mesne burze sa sjedištem u Londonu, na kojoj je jedan prodavač nedavno za pet kila vrhunske odležane junetine kući otišao bogatiji za 27,5 tisuća eura. Po kilogramu je dobio oko 5,5 tisuća eura.

Duboko grlo u ovoj mesnoj priči je Duje Pisac, chef u splitskom restoranu “Maestro”, koji je u ožujku na online aukciji probranoj svjetskoj eliti ponuditi junetinu “made in Hrvatska”.

Naša zemlja uvozi sve i svašta, između ostalog i meso kojem se prodajna cijena u maloprodajnim lancima po kilogramu zavrti oko 20 kuna, čak i manje od toga. Ali kada izvozimo, nudimo vrhunsku kvalitetu, primjerice steakove kojima cijena od početnih aukcijskih 200 do 300 eura po kilogramu skoči i po nekoliko puta.

Ključno pitanje glasi ne toliko tko su tajni kupci, nego što je toliko posebno u tom steaku da se na svjetskom tržištu nudi po apsolutno nedostižnoj cijeni za većinu ljudi.

- Razlika između mesa koje se nudi u mesnicama te ovog odležanog što ide u restorane i na aukciju je ogromna, počevši od uzgoja stoke, klaoničkog postupka, do njegova tretiranja u posebnim komorama za odležavanje. Prvo i najvažnije, to nije meso iz kontroliranog uzgoja s neke zatvorene farme.

Takvo meso nikada burze vidjeti neće, ono ide u masovnu prodaju. Ovo s odležanim mesom je druga priča. Od sto bikova i junica koji iziđu iz klaonice, ako tri grla uđu u komoru za dozrijevanje, onda ste sretni. U nju ulazi slavonsko meso koje se dobiva od junica simentalki ili bikova, što ih tamo neka bakica ili dida drže slobodno na livadi. Pa ga još nutkaju finom spizom, maze i paze.

---

image

Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Kirurški tretman

Riječ je o komadima koji u svom sastavu imaju minimalno 35 posto masnoće. Ono se u klaonici pažljivo obrađuje, nakon čega se od odabranog komada prvo ugrubo skida višak. Znači taj komad steaka educirani mesar uoči kao nebrušeni dijamant, a onda ga polako obradi do savršenstva. I nakon toga to meso ide u posebnu komoru za odležavanje u kojoj boravi minimalno 70 dana. Nakon izlaska iz komore još se fino, kirurški precizno s njega odstrani minimalno 65 posto suvišnog, rekli bi mesari žunte – veli chef Pisac.

U komori se dnevno četiri puta mijenja zrak, održava stalna temperatura do šest stupnjeva. Na stijenkama komore se nalazi himalajska sol, i pomno se prati dozrijevanje tijekom kojeg korisne bakterije meso toliko smekšaju da se u ustima nakon pripreme topi kao šećer.

Ono koje Duje predstavlja na aukciji, ali i ono što ga nudi u restoranu za domaće mesoljupce, priređuje se u kaštelanskoj mesnici “Škokić”. Tu ga uvježbani mesari nakon klanja tranširaju preciznom laserskom pilom, te uvježbanim okom lociraju potencijalno visoko cijenjeni steak.

Nažalost nema ga puno, pa je chef Duje itekako sretan kada u obilju sadržaja pronađe onaj s oznakom vrhunski od vrhunskog. Vrhunsko ostaje doma, i u njemu guštaju domaći bonkulovići. Nabavna cijena takvog steaka je 300 kuna za kilogram. Vrhunsko nad vrhunskim se čuva za aukciju, za svjetske gurmane koji taj gušt platiti mogu. Pitamo ga odakle dolaze, tko su ti kupci?

- To su mahom šeici s Bliskog istoka koji ne pitaju koliko što košta. Traže halal certifikat i samo najbolje. Kod njih vrijedi pravilo daj još. Ali nažalost, takvog mesa ni u svjetskim gabaritima nema previše, tako da se online aukcije organiziraju svakih nekoliko mjeseci. Na njima se maksimalno zavrti stotinjak kila vrhunskog steaka.

---

image

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Blago s hrvatskih livada

Ući u takav krug je za mene bilo nezamislivo dok mi se slučajno nije pojavio gost, Englez, vrhunski gastronomski znalac, dio tog kruga. Ponudio sam mu slavonski odležani juneći steak. Čim ga je probao zaiskrile su mu oči, upitao me odakle je to. Odveo sam ga u našu komoru, pokazao mu blago s hrvatskih livada. I malo poslije toga stigla mi je pozivnica za ulazak na virtualnu aukciju. Da bih na nju ušao, aktualni član za mene mora jamčiti – veli Duje.

Prodavači su mahom Amerikanci, iz Europe dolaze samo jedan Nizozemac i on. Za ulazak u aukciju nužna je i kotizacija, a londonskom uredu se plaća i 15 posto provizije od prodane robe. Aukcija ima svoja pravila, prodavač, mahom su to mesari ili chefovi, ima 15 minuta predstavljanja proizvoda na engleskom jeziku. Nakon toga idu licitacije. Kaže nam da ga je na prvoj aukciji prilikom licitacije držala nelagoda, razmišljanje hoće li njegov izložak biti u skladu s traženjima elite. A nakon 20 minuta...

- Nakon 20 minuta, početna cijena od 200 do 300 eura za kilogram je više puta narasla. Mogu reći da sam nakon završetka aukcije imao široki osmijeh na licu. Odmah sam nazvao partnera Škokića i rekao, imamo hit, imamo tržište. Sada, nakon već nekoliko aukcija, mogu samo reći da naše meso može parirati svima.

U Hrvatskoj imamo kvalitetu, imamo ono nešto na čemu nam brojni mogu pozavidjeti. Problem je samo što takvog mesa nema dovoljno. Općenito imamo malo mesa ne samo za odabranu klijentelu, već i za široke mase. Nestalo ga je s tržišta jer nema stoke. Pa evo primjera, u samo mjesec dana živoj stoci je kilo mesa poskupjelo s 14 kuna na 20 kuna. Znači da je jednom biku cijena skočila za 500 eura – kaže Pisac.

---

image

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Steak na jaku vatru, ćevape na slabu

Drugi problem je neznanje, posebice mesara, od kojih brojni savršenu mesnu poziciju tretiraju kao običan komad junetine za juhu ili lešo. Ni brojni ugostitelji nisu baš “na ti” s vrhunskim odležanim steakovima, pa se, kaže chef Pisac, smiju, vrte glavama, čude kada im se spomene cifra od nekoliko tisuća eura koje takav primjerak trži na online burzi.

Treći problem je i priprema mesa, ona traži znanje koje počesto nedostaje. Zato evo i naputka chefa Pisca.

- Steak se uvijek priprema na jakoj vatri. A ćevap skroz obrnuto, na vrućem šamotu, na lagano, mora se okretati. Prije pečenja svakog treba dobro proći kroz nauljene ruke. Najveća greška kod ćevapa je miksati ga, stavljati u njega loj, dodatke kako bi se prikrila loša namirnica. On mora biti isključivo od junetine. A mnogi kuhari ćevape prave od ostataka iz kužine, čiste je pa da ne bace u kantu rade ćevape. Ne ide to tako. Ja svoje ćevape tretiram kao steak od mljevenog mesa. Jer čovjeka ne možeš prevariti, možeš ti njemu pričati svašta dok ga ne proba. Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve – veli chef Duje Pisac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svjetska aukcija mesa barata samo s najkvalitetnijim bokunima, a tajne kako se postižu nevjerojatne cijene za vrlo ograničene količine, odao nam je splitski maestro od lipih komada, Duje Pisac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => virtualna mesnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Svjetska aukcija mesa barata samo s najkvalitetnijim bokunima, a tajne kako se postižu nevjerojatne cijene za vrlo ograničene količine, odao nam je splitski maestro od lipih komada, Duje Pisac virtualna mesnica 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-26 11:54:26 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-05 11:34:06 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2022-04-04 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21022322.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21022340.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21022326.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21022320.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2019Tomahawk steak\u2019 u rukama Duje Pisca<\/p>","

Meso ima svoj jezik, ono odmah ka\u017ee sve<\/p>\n\n

Sa\u0161a Buri\u0107\/CROPIX<\/p>","

Split, 190222.<\/p>\n\n

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.<\/p>\n\n

Na fotografiji: tomahawk steak.<\/p>\n\n

","

Split, 190222.<\/p>\n\n

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.<\/p>\n\n

Na fotografiji: tomahawk steak.<\/p>\n\n

"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21022322_1920.jpg":"1920x1080","k_21022322_1280.jpg":"1280x1280","k_21022322_1024.jpg":"1024x1024","k_21022322_640.jpg":"640x640","k_21022322_480.jpg":"480x480","k_21022322_340.jpg":"340x340","k_21022322_220.jpg":"220x220","o_21022322_1280.jpg":"1280x853","o_21022322_1024.jpg":"1024x682","o_21022322_640.jpg":"640x426","o_21022322_480.jpg":"480x320","o_21022322_340.jpg":"340x226","o_21022322_220.jpg":"220x146","h_21022322_1280.jpg":"1280x854","h_21022322_1024.jpg":"1024x683","h_21022322_640.jpg":"640x427","h_21022322_480.jpg":"480x320","h_21022322_340.jpg":"340x227","h_21022322_220.jpg":"220x147","pp_21022322_1280.jpg":"1006x1280","pp_21022322_1024.jpg":"805x1024","pp_21022322_640.jpg":"503x640","pp_21022322_480.jpg":"377x480","pp_21022322_340.jpg":"267x340","pp_21022322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1116","hd_21022340_1920.jpg":"1920x1080","k_21022340_1280.jpg":"1280x1280","k_21022340_1024.jpg":"1024x1024","k_21022340_640.jpg":"640x640","k_21022340_480.jpg":"480x480","k_21022340_340.jpg":"340x340","k_21022340_220.jpg":"220x220","o_21022340_1280.jpg":"1280x744","o_21022340_1024.jpg":"1024x595","o_21022340_640.jpg":"640x372","o_21022340_480.jpg":"480x279","o_21022340_340.jpg":"340x197","o_21022340_220.jpg":"220x127","h_21022340_1280.jpg":"1280x854","h_21022340_1024.jpg":"1024x683","h_21022340_640.jpg":"640x427","h_21022340_480.jpg":"480x320","h_21022340_340.jpg":"340x227","h_21022340_220.jpg":"220x147","pp_21022340_1280.jpg":"1006x1280","pp_21022340_1024.jpg":"805x1024","pp_21022340_640.jpg":"503x640","pp_21022340_480.jpg":"377x480","pp_21022340_340.jpg":"267x340","pp_21022340_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21022326_1920.jpg":"1920x1080","k_21022326_1280.jpg":"1280x1280","k_21022326_1024.jpg":"1024x1024","k_21022326_640.jpg":"640x640","k_21022326_480.jpg":"480x480","k_21022326_340.jpg":"340x340","k_21022326_220.jpg":"220x220","o_21022326_1280.jpg":"1280x853","o_21022326_1024.jpg":"1024x682","o_21022326_640.jpg":"640x426","o_21022326_480.jpg":"480x320","o_21022326_340.jpg":"340x226","o_21022326_220.jpg":"220x146","h_21022326_1280.jpg":"1280x854","h_21022326_1024.jpg":"1024x683","h_21022326_640.jpg":"640x427","h_21022326_480.jpg":"480x320","h_21022326_340.jpg":"340x227","h_21022326_220.jpg":"220x147","pp_21022326_1280.jpg":"1006x1280","pp_21022326_1024.jpg":"805x1024","pp_21022326_640.jpg":"503x640","pp_21022326_480.jpg":"377x480","pp_21022326_340.jpg":"267x340","pp_21022326_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21022320_1920.jpg":"1920x1080","k_21022320_1280.jpg":"1280x1280","k_21022320_1024.jpg":"1024x1024","k_21022320_640.jpg":"640x640","k_21022320_480.jpg":"480x480","k_21022320_340.jpg":"340x340","k_21022320_220.jpg":"220x220","o_21022320_1280.jpg":"1280x853","o_21022320_1024.jpg":"1024x682","o_21022320_640.jpg":"640x426","o_21022320_480.jpg":"480x320","o_21022320_340.jpg":"340x226","o_21022320_220.jpg":"220x146","h_21022320_1280.jpg":"1280x854","h_21022320_1024.jpg":"1024x683","h_21022320_640.jpg":"640x427","h_21022320_480.jpg":"480x320","h_21022320_340.jpg":"340x227","h_21022320_220.jpg":"220x147","pp_21022320_1280.jpg":"1006x1280","pp_21022320_1024.jpg":"805x1024","pp_21022320_640.jpg":"503x640","pp_21022320_480.jpg":"377x480","pp_21022320_340.jpg":"267x340","pp_21022320_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38771538 Threads: 7 Questions: 7123604802 Slow queries: 3309851 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609014798 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/splitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka-1181285 [printLink] => /vijesti/biznis/splitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka-1181285?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391592 [name] => duje pisac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duje-pisac [link] => /tag/duje-pisac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672794 [name] => svjetska aukcija mesa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 13:09:26 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetska-aukcija-mesa [link] => /tag/svjetska-aukcija-mesa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 461493 [name] => junetina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => junetina [link] => /tag/junetina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svjetska aukcija mesa barata samo s najkvalitetnijim bokunima, a tajne kako se postižu nevjerojatne cijene za vrlo ograničene količine, odao nam je splitski maestro od lipih komada, Duje Pisac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => virtualna mesnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski chef upao među ‘mesnu elitu‘: Kilo junetine proda se za pet tisuća eura. Nakon prve aukcije nazvao sam partnera i rekao mu - imamo hit! Evo u čemu je tajna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21022322.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Buric/Cropix [mainImageDesc] =>

’Tomahawk steak’ u rukama Duje Pisca

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21022322.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

’Tomahawk steak’ u rukama Duje Pisca

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21022340.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve

Saša Burić/CROPIX

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21022326.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21022320.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Idemo, lovu na sunce, ima li netko tko bi za, pazite ovo, samo jedan kilogram junećeg mesa izdvojio nekoliko tisuća eura?

Da, nekoliko tisuća eura za kilogram odležanih junećih steakova koji na virtualnoj svjetskoj aukciji mesa za probrane kupce u nekoliko minuta može postići cijenu još uvijek dobro voznog polovnog auta!

Prodiremo u srce virtualne mesne burze sa sjedištem u Londonu, na kojoj je jedan prodavač nedavno za pet kila vrhunske odležane junetine kući otišao bogatiji za 27,5 tisuća eura. Po kilogramu je dobio oko 5,5 tisuća eura.

Duboko grlo u ovoj mesnoj priči je Duje Pisac, chef u splitskom restoranu “Maestro”, koji je u ožujku na online aukciji probranoj svjetskoj eliti ponuditi junetinu “made in Hrvatska”.

Naša zemlja uvozi sve i svašta, između ostalog i meso kojem se prodajna cijena u maloprodajnim lancima po kilogramu zavrti oko 20 kuna, čak i manje od toga. Ali kada izvozimo, nudimo vrhunsku kvalitetu, primjerice steakove kojima cijena od početnih aukcijskih 200 do 300 eura po kilogramu skoči i po nekoliko puta.

Ključno pitanje glasi ne toliko tko su tajni kupci, nego što je toliko posebno u tom steaku da se na svjetskom tržištu nudi po apsolutno nedostižnoj cijeni za većinu ljudi.

- Razlika između mesa koje se nudi u mesnicama te ovog odležanog što ide u restorane i na aukciju je ogromna, počevši od uzgoja stoke, klaoničkog postupka, do njegova tretiranja u posebnim komorama za odležavanje. Prvo i najvažnije, to nije meso iz kontroliranog uzgoja s neke zatvorene farme.

Takvo meso nikada burze vidjeti neće, ono ide u masovnu prodaju. Ovo s odležanim mesom je druga priča. Od sto bikova i junica koji iziđu iz klaonice, ako tri grla uđu u komoru za dozrijevanje, onda ste sretni. U nju ulazi slavonsko meso koje se dobiva od junica simentalki ili bikova, što ih tamo neka bakica ili dida drže slobodno na livadi. Pa ga još nutkaju finom spizom, maze i paze.

---

image

Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Kirurški tretman

Riječ je o komadima koji u svom sastavu imaju minimalno 35 posto masnoće. Ono se u klaonici pažljivo obrađuje, nakon čega se od odabranog komada prvo ugrubo skida višak. Znači taj komad steaka educirani mesar uoči kao nebrušeni dijamant, a onda ga polako obradi do savršenstva. I nakon toga to meso ide u posebnu komoru za odležavanje u kojoj boravi minimalno 70 dana. Nakon izlaska iz komore još se fino, kirurški precizno s njega odstrani minimalno 65 posto suvišnog, rekli bi mesari žunte – veli chef Pisac.

U komori se dnevno četiri puta mijenja zrak, održava stalna temperatura do šest stupnjeva. Na stijenkama komore se nalazi himalajska sol, i pomno se prati dozrijevanje tijekom kojeg korisne bakterije meso toliko smekšaju da se u ustima nakon pripreme topi kao šećer.

Ono koje Duje predstavlja na aukciji, ali i ono što ga nudi u restoranu za domaće mesoljupce, priređuje se u kaštelanskoj mesnici “Škokić”. Tu ga uvježbani mesari nakon klanja tranširaju preciznom laserskom pilom, te uvježbanim okom lociraju potencijalno visoko cijenjeni steak.

Nažalost nema ga puno, pa je chef Duje itekako sretan kada u obilju sadržaja pronađe onaj s oznakom vrhunski od vrhunskog. Vrhunsko ostaje doma, i u njemu guštaju domaći bonkulovići. Nabavna cijena takvog steaka je 300 kuna za kilogram. Vrhunsko nad vrhunskim se čuva za aukciju, za svjetske gurmane koji taj gušt platiti mogu. Pitamo ga odakle dolaze, tko su ti kupci?

- To su mahom šeici s Bliskog istoka koji ne pitaju koliko što košta. Traže halal certifikat i samo najbolje. Kod njih vrijedi pravilo daj još. Ali nažalost, takvog mesa ni u svjetskim gabaritima nema previše, tako da se online aukcije organiziraju svakih nekoliko mjeseci. Na njima se maksimalno zavrti stotinjak kila vrhunskog steaka.

---

image

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Blago s hrvatskih livada

Ući u takav krug je za mene bilo nezamislivo dok mi se slučajno nije pojavio gost, Englez, vrhunski gastronomski znalac, dio tog kruga. Ponudio sam mu slavonski odležani juneći steak. Čim ga je probao zaiskrile su mu oči, upitao me odakle je to. Odveo sam ga u našu komoru, pokazao mu blago s hrvatskih livada. I malo poslije toga stigla mi je pozivnica za ulazak na virtualnu aukciju. Da bih na nju ušao, aktualni član za mene mora jamčiti – veli Duje.

Prodavači su mahom Amerikanci, iz Europe dolaze samo jedan Nizozemac i on. Za ulazak u aukciju nužna je i kotizacija, a londonskom uredu se plaća i 15 posto provizije od prodane robe. Aukcija ima svoja pravila, prodavač, mahom su to mesari ili chefovi, ima 15 minuta predstavljanja proizvoda na engleskom jeziku. Nakon toga idu licitacije. Kaže nam da ga je na prvoj aukciji prilikom licitacije držala nelagoda, razmišljanje hoće li njegov izložak biti u skladu s traženjima elite. A nakon 20 minuta...

- Nakon 20 minuta, početna cijena od 200 do 300 eura za kilogram je više puta narasla. Mogu reći da sam nakon završetka aukcije imao široki osmijeh na licu. Odmah sam nazvao partnera Škokića i rekao, imamo hit, imamo tržište. Sada, nakon već nekoliko aukcija, mogu samo reći da naše meso može parirati svima.

U Hrvatskoj imamo kvalitetu, imamo ono nešto na čemu nam brojni mogu pozavidjeti. Problem je samo što takvog mesa nema dovoljno. Općenito imamo malo mesa ne samo za odabranu klijentelu, već i za široke mase. Nestalo ga je s tržišta jer nema stoke. Pa evo primjera, u samo mjesec dana živoj stoci je kilo mesa poskupjelo s 14 kuna na 20 kuna. Znači da je jednom biku cijena skočila za 500 eura – kaže Pisac.

---

image

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
---

Steak na jaku vatru, ćevape na slabu

Drugi problem je neznanje, posebice mesara, od kojih brojni savršenu mesnu poziciju tretiraju kao običan komad junetine za juhu ili lešo. Ni brojni ugostitelji nisu baš “na ti” s vrhunskim odležanim steakovima, pa se, kaže chef Pisac, smiju, vrte glavama, čude kada im se spomene cifra od nekoliko tisuća eura koje takav primjerak trži na online burzi.

Treći problem je i priprema mesa, ona traži znanje koje počesto nedostaje. Zato evo i naputka chefa Pisca.

- Steak se uvijek priprema na jakoj vatri. A ćevap skroz obrnuto, na vrućem šamotu, na lagano, mora se okretati. Prije pečenja svakog treba dobro proći kroz nauljene ruke. Najveća greška kod ćevapa je miksati ga, stavljati u njega loj, dodatke kako bi se prikrila loša namirnica. On mora biti isključivo od junetine. A mnogi kuhari ćevape prave od ostataka iz kužine, čiste je pa da ne bace u kantu rade ćevape. Ne ide to tako. Ja svoje ćevape tretiram kao steak od mljevenog mesa. Jer čovjeka ne možeš prevariti, možeš ti njemu pričati svašta dok ga ne proba. Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve – veli chef Duje Pisac.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix
Sasa Buric/Cropix

’Tomahawk steak’ u rukama Duje Pisca

Sasa Buric/Cropix

Meso ima svoj jezik, ono odmah kaže sve

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

Sasa Buric/Cropix

Split, 190222.

Chef Duje Pisac o karakteristikama odlezanog mesa i njegovim cijenama.

Na fotografiji: tomahawk steak.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/splitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka-1181285 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2760bc1bd14a63c2d842199bd605b852b6db3237 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+chef+upao+me%C4%91u+%E2%80%98mesnu+elitu%E2%80%98%3A+Kilo+junetine+proda+se+za+pet+tisu%C4%87a+eura.+Nakon+prve+aukcije+nazvao+sam+partnera+i+rekao+mu+-+imamo+hit%21+Evo+u+%C4%8Demu+je+tajna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsplitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka-1181285 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsplitski-chef-upao-medu-mesnu-elitu-kilo-junetine-proda-se-za-pet-tisuca-eura-nakon-prve-aukcije-nazvao-sam-partnera-i-rekao-mu-imamo-hit-ovo-su-tajne-savrsenog-steaka-1181285 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svjetska aukcija mesa barata samo s najkvalitetnijim bokunima, a tajne kako se postižu nevjerojatne cijene za vrlo ograničene količine, odao nam je splitski maestro od lipih komada, Duje Pisac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => virtualna mesnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Biznisvirtualna mesnica

Splitski chef upao među ‘mesnu elitu‘: Kilo junetine proda se za pet tisuća eura. Nakon prve aukcije nazvao sam partnera i rekao mu - imamo hit! Evo u čemu je tajna

4. travnja 2022. - 13:08

Idemo, lovu na sunce, ima li netko tko bi za, pazite ovo, samo jedan kilogram junećeg mesa izdvojio nekoliko tisuća eura?

Da, nekoliko tisuća eura za kilogram odležanih junećih steakova koji na virtualnoj svjetskoj aukciji mesa za probrane kupce u nekoliko minuta može postići cijenu još uvijek dobro voznog polovnog auta!

Prodiremo u srce virtualne mesne burze sa sjedištem u Londonu, na kojoj je jedan prodavač nedavno za pet kila vrhunske odležane junetine kući otišao bogatiji za 27,5 tisuća eura. Po kilogramu je dobio oko 5,5 tisuća eura.

Duboko grlo u ovoj mesnoj priči je Duje Pisac, chef u splitskom restoranu “Maestro”, koji je u ožujku na online aukciji probranoj svjetskoj eliti ponuditi junetinu “made in Hrvatska”.

Naša zemlja uvozi sve i svašta, između...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:24