StoryEditorOCM
Tenisspektakl u splitu

Ajduković pred prvim nastupom u Davis Cupu: ‘Spreman sam, a tko doživi moj govor, imat će što pričati‘

Piše Sport SD
9. rujna 2023. - 17:04

Duje Ajduković, debitant u hrvatskom sastavu u Davis Cupu, za sada je najzaposleniji član reprezentacije u Splitu. U očekivanju da se ekipa kompletira on je do sada dobio najveću minutažu na treningu u velikoj dvorani na Gripama: u petak mu je sparing partner bio Josip Šimundža, a u subotu ujutro Luka Mikrut, koji je ni 24 sata prije toga s Milijem Poljičkom osvojio naslov u konkurenciji parova na turniru iz kalendara ITF World Tennis Toura u Mariboru.

- Istina je, do sada sam proveo četiri sata na centralnom terenu, a u subotu ću još dva, dva i pol, tako da ću dobro osjetiti uvjete. To je bitno, da što bolje iskoristimo priliku. Mečevi počinju u utorak, velika dvorana će biti zauzeta i do ponedjeljka možemo trenirati ovdje. Teren nije pretjerano brz, ali je odskok nizak. Loptice ostaju niže nego što smo očekivali, ali sve u svemu korektno je - rekao je Duje.

Kako bi sve reprezentacije imale dovoljno prilike za treninge postavljena su ukupno tri igrališta: jedno u velikoj, jedno u maloj dvorani, a jedno na bazenima u Poljudu. Sva četiri sastava imaju zajamčen jednak broj sati na svakom igralištu, a na centralnom terenu će u dane kad se igraju mečevi prednost iz razumljivih razloga u dopodnevnim satima imati reprezentacije koje tog dana igraju.

Tradicija

Jedan od tradicionalnih događaja na susretima Davis Cupa je službena večera za sve sudionike, što neće izostati ni u Splitu. U nedjelju navečer će se, međutim, nastaviti još jedna tradicija hrvatskog sastava, a to je da debitant mora održati poseban govor. Ovaj put bit će dva, jer će to učiniti i Ajduković i Dino Prižmić.

- Pa dobro, vidjet ćemo, teško je iskomentirati što će biti. Tko bude svjedočio, pričat će - rekao je Ajduković, a na pitanje kakav je osjećaj prvi put biti u ekipi dodao je:

- Osjećaj je lijep, naravno. To je nešto za što na kraju krajeva treniraš cijeli život, da možeš predstavljati svoju zemlju u svijetu. A ako to možeš napraviti kod kuće, pred svojim ljudima, to je naravno još bolje.

Ovog tjedna 22-godišnji Ajduković je 212. na pojedinačnoj ATP listi, što mu je najbolji plasman do sada. No važnije od te brojke bit će trenutna forma.

- Zapravo sam dobar. Ovog tjedna sam na ATP Challengeru u Genovi imao, pokazalo se, loš ždrijeb. Igrao sam u prvom kolu protiv Andree Vavassorija, a on je danas u polufinalu. Imao sam tri-četiri break lopte za oduzeti prvi set, nije išlo. Momak je stvarno igrao dobro, servirao nemoguće, tako da rezultat ne pokazuje pravu situaciju, ali forma je odlična - zaključio je Ajduković.

Trenirao i Gojo

Osim Ajdukovića, u subotu je trenirao i Borna Gojo, a tijekom idućih treninga pridružit će se i ostali: Dino Prižmić, Mate Pavić i Ivan Dodig. Prvi susret naše reprezentacije bit će 13. rujna protiv SAD-a (početak u 15 sati), a prijavljeni su Frances Tiafoe (10. na ATP listi), Tommy Paul (14.), Mackenzie McDonald (40.), Austin Krajicek (3. na listi igrača parova) i Rajeev Ram (5.). U ponedjeljak će, međutim, Krajicek biti vodeći igrač svijeta u konkurenciji parova, a odmah iza njega bit će njegov suigrač na turnirima Ivan Dodig, koji će mu u srijedu stajati s druge strane mreže.

Iz skupine u Splitu plasman na završni turnir u Málagu, koji je na rasporedu u studenom, izborit će dvije najbolje reprezentacije. Osim Hrvatske i SAD-a, sudionici natjecanja na Gripama su Nizozemska i Finska. Hrvatska će prvi susret u skupini odigrati protiv SAD-a 13. rujna, drugi protiv Finske 15. rujna, te treći protiv Nizozemske 17. rujna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:14