StoryEditorOCM
Strani nogometjuve sa sto života

Neuništivi: ’Stara dama’ bila je na koljenima, ali se ponovno diže

Piše Frane Vulas
9. studenog 2023. - 22:29

Lider Serie A Inter primio je isti broj pogodaka, ali ih i zabio čak deset više od prvog pratitelja Juventusa. No, na kontu momčad iz Milana ima tek dva boda više od sastava iz Torina.

‘Stara dama’ polako se vraća starim navikama. Pragmatični nogomet trenera Massimiliana Alegrija opet ‘pali’. Za maksimalnih devet osvojenih bodova u posljednja tri kola Juventusu su bila dovoljna tek tri postignuta gola. Redom su s po 1:0 s travnjaka ispraćali Milan, Veronu i proteklog vikenda ljutog rivala Fiorentinu.

Već šest utakmica u nizu Juventus nije primio pogodak, od stradanja kod Sassuola prije mjesec i pol dana (2:4). Bitna odluka Vraća se ‘Stara dama’, nakon nevjerojatne serije udaraca koje je zadobila u posljednje vrijeme. Drugi klubovi teško bi se tako brzo podignuli, pogotovo borili za sam vrh, ali Juventus je još jednom pokazao da je neka posebna sorta.

Odluka bivšeg predsjednika kluba Andree Agnellija da bude jedan od inicijatora propalog projekta Superlige nikome se iz tog društva nije obila o glavu kao Juventusu.

Agnelli je poslovno, ali i ljudski iznevjerio povjerenje kuma predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina i uz Barcelonu i Real Madrid Juve je bio stup natjecanja koje je trebalo Ligu prvaka poslati u povijest. Međutim, u povijest je otišao Agnelli, a Juventus je upao u velike probleme.

Spomenuta tri kluba ostala su do kraja uz projekt iz kojeg su se pod pritiscima javnosti, navijača, UEFA-e ostali nesuđeni sudionici brzo povukli, ali daleko najveće posljedice od tada trpi Juventus. Superliga koja je lansirana i neslavno propala u travnju 2021. godine kao takva ne bi bila Juventusu pretežak teren, da na vidjelo poslije toga nisu izašle brojne gluposti koje su do i od tada radili čelnici kluba, igrači...

Evo samo dijela onog što se oko Juventusa zbivalo protekle i ove sezone, što bi mnoge druge klubove bacilo u malo teži ‘knockdown’, ali ne i uzdrmanog talijanskog velikana koji se neočekivano brzo diže na noge. U studenom prošle godine Agnelli je bio prisiljen dati ostavku na poziciju predsjednika zbog suđenja odnosno skandala ‘Plusvalenze’ i ‘Prisma’, kada je postalo jasno u kojem smjeru vode istrage.

Agnelli je potom u siječnju ove godine dobio dvogodišnju zabranu rada u nogometu. Otišli su s njim iz kluba i bivši potpredsjednik Pavel Nedved, izvršni direktor Maurizio Arrivabene, a na tapetu istrage se našao i Fabio Paratici, bivši sportski direktor koji je do tada već prešao u Tottenham.

image
Marco Bertorello/Afp

Manipulacije Dokazano je da je Juventus manipulirao kapitalnim dobicima i lažno prikazivao poslovne knjige, i neke transfere, ugovore s nogometašima, provizije agentima, još i u periodu od 2018.-2020. godine. A u vrijeme pandemije Covida-19 Juventus je lažno prikazao kako su se igrači zbog otežanog poslovanje odrekli po četiri mjesečne plaće, a u stvarnosti je bila riječ o jednoj dok su im ostaci plaćani na crno. Sve je to utjecalo na cijenu dionica kluba na burzi...

Agnellija je naslijedio Gianluca Ferrero. U istragu se nakon talijanskih tijela uključila i UEFA-a zbog kršenja Financijskog fair playa (FFP) i uvjeta za licenciranje. Manipulacije poslovnim knjigama kako bi se prikrili gubici i omogućila kupnja novih igrača došle su na naplatu.

Na koncu je Juventusu prvo oduzeto 15 bodova, čime je momčad koja je bila u naletu u prvenstvu dobila veliki udarac, nakon pljuske zbog ispadanja već u grupnoj fazi Lige prvaka (dogurali su do polufinala Europske lige). Kasnije su bodovi vraćeni, pa je zatim kazna smanjena na deset bodova. S tih deset bodova manjka Juventus je umjesto u Ligi prvaka i na četvrtoj poziciji završio na tek sedmom mjestu Serie A. Ali ni to nije bilo sve.

Krajem srpnja je Juventus od strane UEFA izbačen iz Europe (Konferencijske lige) za sezonu 2023/24 u koju se unatoč oduzetim bodovima sedmim mjestom plasirao i kažnjen je zbog kršenja FFP-a s čak 20 milijuna eura. Zanimljivo, na mjesto Juventusa u Konferencijskoj ligi upala je Fiorentina, ljuti rival. A prvi put poslije sezone 2011/12 torinski klub ove sezone nije u europskim natjecanjima. Juventus se na tu odluku nije žalio.

Slični grijesi - Žalbeni postupak i eventualan njegov neuspješan ishod mogao bi dovesti u pitanje naš nastup u Ligi prvaka u sezoni 2024/25 – objasnio je novi predsjednik Ferrero. Kao i u aferi Calciopoli 2006. godine Juventus se žali kako je zbog sličnih grijeha mnogo stože kažnjen nego drugi klubovi.

image
Marco Bertorello/Afp

Navijači crno-bijelih znaju da to i nije baš crno-bijeli svijet. No, jedna nevolja ne dolazi sama. Zbog teške ozljede meniskusa zarađene samo 15 dana poslije dolaska u Torino povratnik iz Manchester Uniteda Paul Pogba preskočio je najveći dio prošle sezone (koljeno i ozljede mišića koje su uslijedile nakon povratka na teren). A sada je pred njim još i duža pauza, višegodišnja, zbog pozitivnog nalaza na doping.

Ostao je tako dugoročno Juventus bez ključnog igrača, zvučne akvizicije iz ljeta 2022. godine koji je od tadašnjeg povratka prošle i ove sezone odigrao ukupno tek 213 minuta.

No, nije Pogba jedini bez kojeg je Juve ostao na duže staze. Zbog klađenja na utakmice što je nogometašima u Italiji strogo zabranjeno mlada nada ‘Stare dame’ Nicolo Fagioli (22) zaradio je sedmomjesečnu suspenziju, zabranu bavljenja nogometom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:59