StoryEditorOCM
OstaloTest regata

Hrvatski jedriličari na velikom ispitu, Stipanović najavljuje: ‘Razbit ću prokletstvo Marseillea‘

Piše SPort SD
8. srpnja 2023. - 19:09

U nedjelju u Marseilleu počinje predolimpijska test regata, koja će trajati sve do iduće nedjelje sa svih deset jedriličarskih olimpijskih klasa. Dakle, nešto više od godinu dana do početka Olimpijskih igara simulirat će se ono što će se događati, uigravati organizacija i provesti kompletno natjecanje kako bi se ispravili nedostaci. Hrvatsko jedrenje bit će u tih osam dana zastupljeno u sedam od deset klasa. Treba naglasiti da baš nitko od njih, ali i u svijetu jedrenja, praktički nije potvrdio olimpijsku normu. Norme će se većinom dijeliti u kolovozu na Svjetskom prvenstvu svih klasa u nizozemskom Scheveningenu.

Tonči Stipanović je već više od jednog desetljeća korifej hrvatskog jedrenja, dvostruki srebrni u klasi ILCA 7 s Olimpijskih igara (2016. u Rio de Janeiru i 2021. u Tokiju uz 4. mjesto u Londonu 2012. godine), ali bez značajnijeg rezultata na predolimpijskim regatama. Redom, 15. u Weymouthu (2011), 6. u Riju (2015) i 11. u Enoshimi (2019). Problem s motivacijom ili je nešto drugo u pitanju?

- Još je ta u Riju bila dobra u odnosu na onu prije i onu poslije – nasmijao se Stipanović, koji je 13. lipnja proslavio 37. rođendan. – Nemam baš točan odgovor što me muči s ovim test regatama. Naravno da visoki plasman nije presudan, nego je bitno izvući što više informacija iz svakog regatnog polja, pripremiti se za ono što slijedi za godinu dana.

Onda niti sada ne moramo očekivati neke sjajne vijesti iz Marseillea?

- Nadam se suprotnom, jer prošle i ove godine sam triput jedrio u Marseilleu u regatama koje su organizirali treneri. Dakle, nisu bile službene regate, ali rezultati su bili polukatastrofalni, tako bih to nazvao. I ne samo ja, nego i Filip (Jurišić. op.a.) i Pavlos (Kontides, op.a.) nisu blistali. Oni su imali i jednu regatu više od mene prošle godine, jer sam ja jedrio u isto vrijeme na Europskom prvenstvu u zvijezdi. Pavlos i ja smo baš nabrijani, velika nam je želja odjedriti kako treba i razbiti to nekakvo prokletstvo Marseillea.

Jurišića neće biti u Marseilleu (on je u Scheveningenu na pripremama kao izvidnica za Svjetsko prvenstvo), svaka zemlja ima pravo na jednog jedriličara ili posadu u klasi, baš kao na Olimpijskim igrama. Stipanović je „test event“ izborio boljim rezultatom od Jurišića na regati u Hyeresu u travnju, udaljenom 50-ak kilometara od Marseillea. Ukupno bi u ILCA 7 trebala biti 43 jedriličara, neće biti Mađara Jonatana Vadnaija, također člana „Jozine bande“ (po treneru Jozi Jakeliću), jer je Jedriličarski savez Mađarske zaboravio uplatiti kotizaciju.

- Posljednjih dana je bilo baš lijepog vjetra, ne previše. U petak sam odmarao, u subotu smo mjerili opremu i u nedjelju startamo. Klasika za Olimpijske igre, deset regata i na kraju plov za medalje. Tri dana se jedri, jedan dan odmora i opet tri dana jedrenja. Jedina razlika u odnosu na Olimpijske igre jest što nema dana odmora prije plova za medalje. Mali je zaljev, uvjeti su prilično komplicirani, izazovni i, kažem, baš želim dobar rezultat, jer nas sve skupa muči zašto do sada nismo uspjeli odjedriti barem jednu dobru regatu.

Hrvatsko jedrenje u Marseilleu

ILCA 7 – Tonči Stipanović

ILCA 6 – Elena Vorobjeva

49er – Šime i Mihovila Fantela

49er FX – Marija Anđela i Mihaela Zjena de Micheli Vitturi

Daska (Ž) – Palma Čargo

Daska (M) – Luka Mratović

Formula Kite – Martin Dolenc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:13