StoryEditorOCM
KošarkaU 86. godini

Preminuo Mirko Novosel, legenda hrvatske košarke

Piše Sport SD
20. srpnja 2023. - 07:35

U 86. godini života umro je Mirko Novosel, legendarni hrvatski košarkaški igrač i trener, član košarkaške Kuće slavnih.

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener rođen je 30. lipnja 1938. u Zagrebu, a košarku je na ovim prostorima zadužio je kao malo koji trener - pišu Sportske novosti.

Hrvatsku je 1993. vodio do europske bronce u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je naša reprezentacija uopće smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do čak pet medalja - dva europska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog srebra i bronce, a golemi, neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, s kojom je uzeo Kup prvaka Europe 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u europskom Kupu kupova.

Bio je omiljeni sugovornik o košarkaškim temama, budan kroničar svih zbivanja, čovjek koji nikada nije odbijao intervju i rado se prisjećao zlatnih vremena, kad je hrvatska košarka bila svjetionik na europskoj, pa i svjetskoj mapi. U Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu zakoračio je 2007., a tri godine kasnije ga je u društvo besmrtnika uvrstila i FIBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:26