StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVAČKI VJESNIK U PEČUHU

Nekadašnji pomoćnik Mirka Novosela, Kreša Ćosića i Dude Ivkovića se obratio Ragusi: ‘Sretno, želim vam dobru utakmicu!‘

Piše Tonči Vlašić
28. studenog 2023. - 21:23
Košarkašice Raguse sa slovenskim stručnjakom Janezom Drvaričem a treningu u mađarskom PečuhuTonči Vlašić/

Sretno, želim vam dobru utakmice – riječi su Janeza Drvariča, 74-godišnjeg slovenskog košarkaškog stručnjaka, upućene košarkašica Raguse. Poželio im je to nakon što se pozdravio s Cvetanom Matić, trenericom Raguse, i pozitivno odgovorio na njezinu zamolbu za zajedičkom fotografijom. Hrvatske prvakinje su, nakon što ih je trenerica upoznala s trofejnim stručlnjakom, odradile večernji trening u mađarskom Pečuhu gdje ih u srijedu, 29. studenog, čeka domaći PEAC Pecs u posljednjem, 6. kolu, skupine ‘J’ FIBA EuroCupa.

Ragusa, jedina ekipa bez strankinja računajući sva europska klupska natjecanja, zaključuje europski nastup, dok domaćin lovi treću pobjedu u skupini s kojom bi izborio plasman u drugi krug.

Drvarič je bio pomoćnik Mirka Novosela na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine kad je reprezentacija bivše države za koju je igrao i Dubrovčanin Andro Knego osvojila broncu, zatim je bio pomoćnik Dudi Ivkoviću na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine te tako ima i olimpijsko srebro. Plus, pamti najviše dva zlata iz Zagreba, na Univerzijadi 1987., a pogotovo na Eurobasketu 1989. godine.

- Drvarič je 70-ih i 80-ih bio izbornik juniorske reprezentacije, te pomoćnik u seniorskoj u kojoj je još pomagao i Krešimiru Ćosiću. i to na Eurbasketu 1985. godine – dodala je Matić, koja je bila također sudionica Olimpijskih igara u Los Angelesu prije 39 godina. Košarkašice su tamo putovale po medalju, cilj je bio igrati finale s Amerikankama…

- Sve smo pobjeđivale u pripremama s 20 i više razlike, ali na Igrama nije išlo…

Nakon što su na startu turnira izgubile u čuvenom Forumu od domaćina, iznenađujući poraz od Koreje s 3 razlike, zatim ih je Kina ‘ubila’, a nakon toga su dobile Kanadu s košem razlike te im je trebala pobjeda protiv Australije, koja je bila bez pobjede, za biti treći ili četvrti, te igrati na kraju utakmicu za broncu (dvije najbolje ekipe skupine, šest reprezentacija, igrale su finale). Međutim, poraz od Australije s tri razlike…

- I danas me tuga uhvati kad se sjetim Olimpijskih igara u LA-u, propuštene prilike osvojiti olimpijsku medalju – sliježe ramenima Matić, te s tim završava sjećanje koje je probudio susret s Drvaričem. Njega pamti i po tom što je bio glavni predavač na prvom FIBA kampu za trenerice na kojem je bila Matić. Bilo je to 2004. u Postojni. Sad je Drvarič u Pečuhu gdje pomaže domaćim košarkašima. 

image

Janez Drvarič i Cvetana Matić

Tonči Vlašić/
image

Ženski košarkaški klub Ragusa sa slovenskim stručnjakom Janezom Drvaričem

Tonči Vlašić/

Ragusa u Mađarskoj priželjkuje, a što joj je poželio slovenski stručnjak, dobru utakmicu. Pružiti što bolji otpor domaćinu, koji je bio uvjerljiv u Gospinom polju.

Matić je gledala  snimku tog prvog ogleda i po dolasku u Mađarsku, prije treninga. Bila je to utakmica u kojoj su Ragusi sve lađe potonule već na samom startu, promašilo se dosta otvorenih šuteva, nadovezalo se par grešaka, par lopti je ‘bačeno u bunar’, a PEAC Pecs je imao kvalitete i iskustva to kazniti, te je već u prvom poluvremenu bilo jasno kako bodovi iz Gospina polja odlaze u Mađarsku.

Prije pet dana Ragusa je bila u Turskoj. Dobro je parirala bogatoj Bursi Uludag u 5. kolu FIBA EuroCupa (50:60). Nakon toga, niti 48 sati poslije, svladala do tad neporaženi Medveščak usred Zagreba (64:50), te je sad na pobjedu zaostatka za vrhom na kojem je uz ‘Meda’ još Plamen Požega. Ragusa je pak na diobi trećeg mjesta. Učinak 6/2 imaju još KAŽL i Trešnjevka 2009.

PEAC Pecs u domaćem prvenstvu ima polovičan učinak, 3/3, ima u svom sastavu Amerikanku, Britanku, Nigerijku, Srpkinju, te našu reprezentativku Mateu Tadić. U FIBA EuroCupu ima 2/3 uoči zadnjeg kola. Upitan je nastup jedino Nigerijke, ozlijedila se, i to, kažu, ima isti problem kao i kapetanica Raguse Carmen Miloglav, koja silno želi igrati, ali još nije vrijeme za povratak…

Mađarski klub ima veliku trodijelnu dvoranu. Non stop se dižu i spuštaju zastori, razvlače se tribine kad je utakmica, tad se postavljaju led reklame, i sam parket je ‘išaran‘ sponzorima…

Dvorana u Pečuhu, koja je kandidat za domaćina Eurobasketa do 16 godina iduće godine, a koja je već bila domaćin, i to seniorskog Eurobasketa, u srcu je studentskog dijela grada. Ragusa je već u njoj igrala, ali ne seniorke, već mlađi uzrasti. Bili su tu prije par godina na turniru Regionalne lige. Iva Tokić i Una Majstorović, koje su danas s prvom ekipom, nastupile su na tom turniru. Bila je tad i Matić. Skupa s Almom Majstorović je vodila dubrovačku ekipu.

Nakon treninga Raguse, u dvoranu su ušle košarkašice PEAC Pecsa. Tadić je dotrčala javiti se Ivi Todorić, Lei Hajdin, Lini Strilić, Tei Perić, Ivani Matijević, Karmen Čičić

Utakmica PEAC Pecs – Ragusa igra se u srijedu, 29. studenog, s početkom u 18 sati.  

image

Ragusa na treningu u Pečuhu

Tonči Vlašić/
image

Iva Tokić i Una Majstorović su već igrale u Pečuhu,

Tonči Vlašić/
image

Iva Todorić (Ragusa) i Matea Tadić (PEAC Pecs)

Tonči Vlašić/
image

Ragusa na treningu u Pečuhu

Tonči Vlašić/

SKUPINA ‘J‘ FIBA EUROCUPA

Poredak: 1. Umana Reyer 5/0 (311:206), 2. Bursa 3/2 (343:335), 3. Pecs 2/3 (340:302), 4. Ragusa 0/5 (172:318).

Raspored, , 6. kolo, srijeda, 29. studenog, Pecs: Pecs - Ragusa, četvrtak, 30. studenog, Venecija: Umana Reyer - Bursa. 

RAGUSA U MAĐARSKOJ

Pod vodstvom trenerice Cvetane Matić i team menađerice Ane Matušić u Pečuhu će za Ragusu igrati Tea Perić, Lina Strilić, Ivana Ujević, Andrea Milat, Lea Hajdin, Iva Todorić, Iva Tokić, Karmen Čičić, Una Majstorović i Marija Rozić.

05. svibanj 2024 14:51