StoryEditorOCM
Košarkain memoriam

Novosel je bio istinski prijatelj košarke, a materijal za moćnu Cibonu crpio je u Dalmaciji - Krešu, Dražena, Acu...

Piše Dražen Žura
20. srpnja 2023. - 21:27
Nezaboravni trenutak - Andro Knego s pokalom prvaka Europe na rukama suigrača i navijača. Cibona je u finalu, u Pireju, dobila 3. travnja 1985. godine Real Madrid (na slici s lijeva Željko Pavličević, Mirko Novosel, Franjo Arapović i Sven Ušić su podigli Knega...Josip Bistrović

Preminuo je Mirko Novosel! Vijest o odlasku košarkaškog velikana brzo je prohujala eterom i mnogi su se uz osjećaj tuge u srcu prisjetili istinskog prijatelja košarke koji je ostavio dubok trag iza sebe. Slobodno ga se može nazvati ocem Cibone koju je doživljavao kao dio svoje obitelji, zajedno s njim i mnogi Zagrepčani, ali i svi oni koji su poštivali uzlet te momčadi do europskih visina.

Nerijetko se ističe Novoselova igračka karijera, međutim svoje pravo lice pokazao je u ulozi trenera i izbornika ! Stvarao je rezultat, ali i cijenio igrače koji su i njega činili boljim trenerom, nije to skrivao nikada kroz svoja promišljanja o minulim danima. Ono što ga je činilo posebnim je činjenica što je Dalmaciju vidio kao nepresušni izvor košarkaških divova koji su svoje prve košarkaške dionice imali u Zadru i Šibeniku, Dubrovniku. Na njegov poziv, pružili su ruku Ciboni, dovoljno je istaknuti Krešimira Ćosića, potom braću Aleksandra i Dražena Petrovića koji su Jazine, odnosno, Baldekin, zamijenili Ciboninom dvoranom!

Knego i Nakić

Mogli bismo napraviti cijeli niz koji bi nas odveo daleko, ali nemoguće je preskočiti doprinos kojeg su dali Andro Knego i Mihovil Nakić.... Kasnije se ta niska igrača iz dalmatinskih sredina samo širila, za vrijeme Mirkova djelovanja u Ciboni, ali i poslije. Znao je Novosel odabrati prave temelje na kojima se kasnije moglo graditi košarkašku utvrdu, koja se usporedno s njegovim odlaskom urušava. Nedvojbeno, to ga je žalostilo do posljednjeg trenutka života!

image
Marko Colicivan Posavec/Cropix

Svoj opus izrazio je Novosel putem brojnih trofeja koji su se doslovce nizali kao na traci, o čemu svjedoče brojke! Cibonu je tri puta odveo do naslova prvaka Jugoslavije, dok je trofej u Kupu Jugoslavije zajedno sa svojim “ vukovima” s Tuškanca proslavio sedam puta. U dva navrata, Cibona je s njime bila pobjednik europskog Kupa kupova i osvajač Europskog kupa prvaka!

Novosel je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., srebrenu pak na istom natjecanju u Montrealu 1976, te broncu također na Olimpijskim igrama održanim u Los Angelesu 1984. Spomenutim učinkom Novosel se našao među četiri trenera u svijetu, s tri ili više olimpijskih odličja! čime ulazi među samo četiri trenera u svijetu s tri ili više olimpijskih medalja. Tri godine u nizu, od 1971. do 1973. osvojio je kadetsko, juniorsko i seniorsko prvenstvo Europe. Kao kruna njegovog košarkaškog djela, nedvojbeno je uvrštenje u Kuću slavnih u američkom gradu Springfieldu u koju je kročio 2007.godine! Dobitnik je i Državne nagrade za šport “ Franjo Bučar”, koja mu je dodijeljena za životno djelo!

Odnos s Giergiom

Godinama su se zajedno na parketu i uz trenersku klupu susretali Novosel i Giuseppe Giergia, nedvojbeno, veliki suparnici, ali i suradnici. Pino je u jutru Novoselovog odlaska, nekoliko trenutaka ostao zatečen, onda nam se otvorio svojim nekrologom o Mirku:

- Otišao je još jedan iz plejade košarkaških doajena i znalaca koji su košarku u Jugoslaviji i Hrvatskoj podigli do najviših razina. Obilježila se povijest tim rezultatima, jednako i stvaranjem košarkaških virtuoza koji su se usudili suprotstaviti i vedetama SAD-a! Nažalost, u trenutku Mirkova odlaska moram kazati kako ljudi poput njega, ali i mnogi drugi, nisu dobili dostojno priznanje i mjesto za rezultate koji su našu košarku doveli do pijedestala najboljeg sporta u Hrvatskoj. Uspjeli su otpisati ne samo Mirka, nego sve koji su gradili taj mozaik koji se nažalost, posve raspao. Novosel je morao svjedočiti srozavanju nekad trofejnog sporta i siguran sam kako mu je to poniranje bilo jako teško promatrati.

image
Boris Kovačev/Cropix

- Želim vjerovati da će netko u Hrvatskoj s dužnim pijetetom razmišljati o Mirku i svima koji su otišli prije njega i onima koji će ga pratiti na tom putu. Nimalo ugodno se ne osjećam zbog činjenice koju u ovom tužnom trenutku Mirkova odlaska moram kazati, da su košarku srozali do te razine da nam mlađe selekcije ispadaju u niže razrede natjecanja, dok je seniorska reprezentacija u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. i mora igrati protiv Irske i Luksemburga! E moj Mirko, počivaj u miru, a obitelji Novosel izražavam duboko sućut!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 17:31