StoryEditor
Hajdukosvrt na utakmicu

Slaven Alfirević: Hajduk je prošao dalje, ali je razočarao. Imaju li se Bijeli uopće čemu nadati u 3. pretkolu?

18. rujna 2020. - 11:43
Miro Gabela/hajduk.hr

Hajduk je ušao u treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu, hvala Caktašu, Gzira se nije ponovila, svladali su Renovu u Skoplju. 
Ali, bila je to utakmica za zaborav. Unatoč dobrom početku, serija promašaja u prvom dijelu pokvarila je dojam, a onda se momčad Harija Vukasa pogubila i branila da bi obranila mini-prednost iz četvrte minute.

Morao je Hajduk sve glatko riješiti već u prvom dijelu, Mijo Caktaš se pobrinuo za rani pogodak, odmah je izbio na treće mjesto vječne europske ljestvice Hajdukovih strijelaca, deseti gol i pomislili smo da će to odmah biti pjesma od lakog prolaza dalje.

Međutim, momci u lavanda dresovima nisu nastavili tako efikasno, a kad se promaše šanse kakvu na primjer nije iskoristio Adam Gyurcso nedugo nakon brzog Caktaševa pogotka, uvuče se zebnja u njedra. Balun pamti, balun se osveti, prijeti kazna...

Nakon dominacije u prvih 45 minuta, odmah je Jairo imao veliku prigodu u 46. minuti, na dodavanje Gyurcsa, balun mu je prošao kroz u noge raskoraku, zamahnuo je u prazno. Je li moguće? Zašto brzo ne riješiti sve probleme?

Kako je kopnio ritam utakmice (bilo je vruće, trideset stupnjeva u ranom popodnevnom terminu), eto i batude:

- A je li se može promijenit svih 11?!

U drugom dijelu Hajduk je bio puno rezerviraniji i to posebno brine. Ona naša priča iz najave o samopouzdanju došla je do izražaja. Protivnik nadasve skromna znanja i dometa, a Splićani su posustali. Kao da im je breme promašenih prigoda „stislo” noge, a barem tri-četiri kapitalne su imali da zaokruže vodstvo na 2:0. I Renova je postala sve konkretnija, sve opasnija... Ode samopouzdanje promašajima.

Reagirao je Vukas s klupe, uveo svježe snage, Dolček umjesto Gyurcsa, pa onda je ušao i Atanasov umjesto Nejašmića, pa Jakoliš. Trebalo je sačuvati ravnotežu.

U zadnjih desetak minuta ušlo se sa mršavih 1:0, Hajduk se branio. Nisu više mogli sačuvati loptu duže od nekoliko sekundi, pogubili su sasvim konce igre i to je postalo mučenje: umjesto da elegantno, u fraku šetnjom prođu ovo gostovanje, na kraju je trebalo dobro zasukati rukave i zavaljati se po travi, izbijati dramatično lopte u korner.

Kakve li razlike između viđenog u prvom dijelu i u razdoblju kad je utakmica odmicala kraju. Renova kao preporođena, a Hajduk je nestao s terena, tko je ovdje autsajder? Ušla je nervoza u gostujuće redove...

Međutim, nije bilo zla po rezultat, pogodak Mije Caktaša s početka ostao je zlata vrijedan.

I što sad? Hajduk je prošao dalje, to je, reći ćete najvažnije, to se piše, to se pamti, ali je brate razočarao. I kako sad očekivati treće kolo kvalifikacija, čemu se nadati, kakvu priču pričati, nadu grijati?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 07:47