StoryEditorOCM
Hajduktaktika praktika

Karoglan slaže kockice, rastu nam zazubice radi Brekala, a očekuje se i konačna potvrda klase ‘Drage Čelića‘ novog doba

3. veljače 2024. - 11:35

Kako ono reče trener Mislav Karoglan:

- Čovik planira, Bog se smije na to...

Grohotom se smije, dodali bismo, Inačica je i izreka što se u u obitelji vašeg reportera uvijek gvorila “čovik snuje, Bog određuje”. To je to. Protiv nekih stvari ne možeš pa da si još toliki. Pa tako Marko Livaja ne može nastupiti u Osijeku, makar je sa svojim hajducima na putovanju. Izbliza, dat će svoj obol u hotelu, na stadionu, u dogovoru, u motiviranju.

Međutim, netko drugi će zaorati travnjakom Opus Arene u napadu, s pozicije “devetke”, hoće li to biti Nikola Kalinić ili Aleksandar Trajkovski, odnosno tko će istrčati prvu dionicu, pa onda s kolegom izmijeniti štafetu, ne znamo na što se trener odlučio. Ima logike da krene Nikola Kalinić, pa dokle uzmogne i noge 36-godišnjaka izdrže.

Novinarska svita smislila je smicalicu i odlučila postavit trik-pitanje. Rečeno učinjeno:

Tko će biti kapetan u Osijeku?

Mislili smo, kad se trener izlane i otkrije tko je kapetan otkrit će više od polovice početnog sastava, no ništa od toga. Naum nam je neslavno propao. Karoglan koliko god bio srdačan i otvoren za komunkaciju, nije se dao navući na tanak led, naučio se pameti. Nemoj sve odmah (od)govoriti i otkrivati, pomislio je u sebi, pa na pitanje podigao “kviska”, zgubired:

- Vidjet ćete sutra...

image

Nikola Kalinić
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ništa od klopke

Propade nam klopka. Nema nam druge nego da sami kombiniramo. E da, jedno je potvrdio, istrčao se:

- Josip Brekalo igrat će od prve minute!

A ono što nije javno rekao jest činjenica da zacijelo lomi u sebi, da li na primjer na klupu posjesti Rokas Pukštasa. Mladi Amerikanac, otkriće sezone, zadobio je protiv Rijeke udarac u glavu, krvario je, pa je letio u Litvu na sahranu djeda i brže-bolje se vratio u Poljud. Težak tjedan. A inače je kroz pripreme pokazao nešto slabiju formu nego smo od njega navikli, kao da je u laganom padu, slab pas i neprecizan šut, nije u najboljem momentu, a na klupi sjedi kao puška zapeti Anthony Kalik. Australac s Korčul raspolaže golemim rezervoarom energije što fascinira trenere i omađija ih kao što je nekoć neumorni Dragutin Ćelić igrao kod svakog trenera, od Mladinića i Nadoveze, do Poklepovića i Krešića, Skoblara i Vucova.

E sad, je li Kalik novi Ćelić od čelika i kako se kalio Kalik na pripremama i koliko je blizu početnih 11 u Osijeku kao joker iz rukava? Ima svoju legitimnu šansu jer momčad treba injekciju energije, jaču nego što je to ispoljila kroz nervozu i preskakanje igre protiv Rijeke.

Karoglan ima dilema u sastavu, ali nema dvojbu da se momčad baš mora prikazati u kudikamo žešćem izdanju nego što je poklekla kontra meštra Sopića.

I u Osijeku egzistira lukav trenerski meštar, Zekić, koji je sve prije nego zec, ali njega je već Karoglan ulovio, 1:0 ujesen pobijedio i sad to mora napraviti iznova.

Inati se, Slavonijo, refren je što potiče ‘essekere’, a o tom je nešto kazivao i Branko Karačić u najavi utakmice. Hajdučki dišpet, na slavonski inat.

image

Anthony Kalik

Božidar Vukičević/Cropix

Gužva u vezi

Prvenstvo je maraton, mantra je Karoglana, ali nakon kiše tuge u Poljudu očekuje sunce uspjeha u Osijeku. Nema Sigura i Sahitija zbog ‘žutice’, Livaje i Dajakua zbog ozljeda. Hajduk se vrti oko postave 4 – 2 – 3 – 1 ili 4 – 3 – 3, sasvim je slično:

Obrana: Moufi je na 50:50 spremnosti i najbolja opcija za lijevog beka, premda je Karoglan istakao i da Hrgovi, mladi Vukovarac, lani europski srebrni junior iz Budimirove ere, ima šansu zaigrati. Ako se Moufi oporavi, uz golmana Lučića, to su četvorica Mikanović, Uremović, Šarlija i – Moufi. Ili Hrgović. Oprez na visoke, nabačene lopte. Zračna opasnost prijeti.

Vezni: tu je gužva jer i Kalik ističe svoju kandidaturu, zamjerili smo treneru da je Žaper ostao sam kao zadnji vezni i da je previše igre teklo preko njega uz okomita kendavanja, pa ćemo vidjet kako će sad sastaviti vezu, u kojem geometrijskom obliku, romb, ili trokut... Žaper i Pukštas ili Kalik, tu je Krovinović koji pokriva gore-dolje, a Kleinheislera guramo prema lijevom krilu.

Napad: Brekalo od prve minute zacijelo zdesna, premda je trener rekao da krila lako tijekom utakmice mijenjaju stranu. Špicni igrač Kalinić ili Trajkovski, možda dionicu odradi i Čuić. Netko mora biti ‘target’ u napadu, Nikola to umije najbolje.

Momčad treba biti kompaktna i da ne trpi pritisak kako ih je Sopić iznenadio. Oduprijeti se i nametnuti se na sredini terena, to je često ključ uspjeha, pa i sada u ravnoj Slavoniji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:13