StoryEditorOCM
Hajdukdanas, 16.30

Hajduk i Osijek igrat će u tišini, evo kakav sastav možemo očekivati od novog trenera Bijelih

Piše Ivan Renić
14. travnja 2024. - 07:30

Hajduk i Osijek zaigrat će u tišini. Bijeli će danas odraditi prvu utakmicu kazne pred praznim poljudskim tribinama. Domaće prvenstvo polako se bliži kraju, već je 30. kolo došlo na vrata. Bit će to posebna utakmica zbog više stvari. Prva je zasigurno prazan Poljud. Čut će se samo povici igrača, ali i instrukcije trenera. A Hajduk nakon odlaska Mislava Karoglana za kormilom ima novog čovjeka.

Uzde prve momčad u ruke je dobio Karoglanov bivši pomoćnik, a danas glavni trener Jure Ivanković. Širokobriješki stručnjak debitirat će pred praznim tribinama.

- Možda je tako i lakše – ustvrdio je na svojoj prvoj konferenciji za medije pred okršaj s Osječanima, no ipak je izrazio žaljenje što huka s tribina biti neće. Nogomet se igra za publiku, to je jasno. No, teret pritiska navijača nakratko im je skinut s ramena. Težak zadatak je pred mladim trenerom. Hajduk prošlih par tjedana potresaju turbulencije kakvima se nitko na koncu polusezone nije nadao. Trebala je ovo biti ta, šampionska sezona, ali umjesto toga navijačkom je puku gorak okus u ustima.

Otišao je predsjednik Lukša Jakobušić, za njim i trener Karoglan. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius ponudio je ostavku. Ostat će do kraja sezone, to je sigurno, a nakon toga... Vidjet ćemo. Sve ovisi o dogovoru s budućim predsjednikom. A tko je taj? Nadzorni odbor tvrdi da ima spremnog čovjeka, no nepotrebno se oteže s njegovim predstavljanjem. Vrime je...

Hajdučka audicija

Vratimo se mi na utakmicu. Najavio je Ivanković da do kraja sezone neće biti dodatnog rasipanja ugleda. Ali i izrekao znakovitu rečenicu.

- Utakmice do kraja sezone poslužit će nam da vidimo tko je spreman maksimalno se staviti za Hajduk, tko želi produžiti svoj boravak ovdje – govorio je. Dakle, sprema se hajdučka audicija. Već smo najavili tko će sve najvjerojatnije napustiti Poljud po koncu ove sezone koja će prema svemu sudeći biti za zaborav. No, netko ostati mora. A tu su i mladi. Ivanković je rekao i da će priliku pokazati što znaju dobiti i mladi igrači. Rokas Pukštas i Niko Sigur su već debelo unutra. Šimun Hrgović dobiva sve više minuta, a tu je i Dominik Prpić u srcu obrane.

image

Od Brekala se očekuje više

Vojko Bašić/Cropix

Vijest je i da će na vratima početi Borna Buljan. Trude se u Hajduku ‘zakrpati’ trofejnog juniora. Prava katastrofa zadesila je Bijele što se ozljeda vratara tiče. Ivan Lučić više ne može izdržati i vrijeme za operaciju. Lovre Kalinić se opet ozlijedio. Problema je imao i Buljan, ali uspjet će ga zaliječiti dovoljno da stane na branku protiv Osijeka. Spominjao se i debi mladog Raula Bezeljaka, ali on bi ipak trebao ostati na klupi, u pričuvi.

Posljednje gostovanje Osijeka na Poljudu Hajduk ne pamti po dobru. Bilo je to u 12. kolu, u listopadu prošle godine, a gosti su odnijeli sva tri boda pobjedom 2:0. Bijeli su tada bili pod vodstvom Ivana Leke. Hajduk im se revanširao u gostima nedugo nakon toga. Dovoljan je bio pogodak Marka Livaje. A u sedlu je tada već bio Karoglan. Početkom veljače još jedno gostovanje na Opus Areni završeno je remijem (1:1). Zabijali su Uremović i Mierez.

Najveća prijetnja

Argentinski napadač najveća je prijetnja Bijelima. Prvi je strijelac lige s 12 pogodaka, za dva bježi Livaji koji je na 10. Na iskušenju će sigurno biti obrana Hajduka. Očekuje se da ćemo umjesto Dialla u prvih 11 vidjeti Hrgovića. Prpić bi se trebao vratiti umjesto Eleza, a Brekalo i Kleinheisler umjesto Sahitija i Kalika. Ivanković u napadu izbora nema. Nakon Livajine ozljede, usamljen je ostao Nikola Kalinić.

image

Posljednji dvoboj Hajduka i Osijeka završio je podjelom bodova

Ivan Perić/Cropix

Spomenimo i kako Poljud ipak neće biti u potpunosti prazan. Na tribinama će se naći ‘privilegirani’. Svaki klub ima pravo na 20 ljudi. U novinarskoj loži smije biti do 40 pripadnika ‘sedme sile’, a uz teren do 15 fotoreportera. Napomenimo da u tu kvotu ne upada popratno osoblje koje radi na televizijskom prijenosu (prijenos će biti i na HTV 2). Skupit će se, dakle, barem stotinjak ljudi ne računajući i snage sigurnosti.

Sigurnost se, pak, mora vratiti u igru Hajduka premda, kako kažu, nema tolikog natjecateljskog naboja. No, ‘matematika’ još postoji. Za sve one koji i dalje vjeruju u čuda... 

Akteri derbija

Hajduk 4 - 2 - 3 - 1

Buljan - Moufi, Uremović, Prpić, Hrgović - Sigur, Krovinović - Brekalo, Pukštas, Kleinheisler – N. Kalinić.

Osijek 4 – 3 - 3

Kolić – Omerović, Duarte, Bralić, Jurišić – Nejašmić, Pušić, Jugović – Bukvić, Matković, Mierez

Split. Gradski stadion u Poljudu. Početak u 16.30 sati. Sudac Fran Jović (Zagreb), pomoćnici Luka Pušić i Dario Kolarević (oba Zagreb), četvrti Toni Dadić (Zagreb). VAR Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), AVAR Ivan Mihalj (Velika Gorica). Delegat Željko Ukić. Kontrolor suđenja Vlado Svilokos. Časnik za sigurnost Zlatko Čipčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:14