StoryEditor
Hajdukeuropska liga

Hajduk i Galatasaray dva su svijeta...: sve usporedbe idu u korist Turaka, o razlici u financijskoj moći da i ne govorimo

22. rujna 2020. - 10:13
AFP

Nije uvijek bilo tako, pogotovo tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ali danas su Galatasaray i Hajduk dva različita svijeta. 

Ne samo po uspjesima u vlastitim zemljama, već i pogotovo po rezultatima po Europi. Dok je Galatasaray s 22 naslova prvaka Turske najuspješniji klub te zemlje, redoviti sudionik eurokupova, osvajač Kupa UEFA-e prije 20 godina i kao takav jedan od „teškaša” Starog kontinenta, Hajduk je posljednji put prvak Hrvatske bio prije 15 godina, a već puno desetljeće nije izborio jesen u Europi, kamoli nešto više od toga. O razlici u financijskoj moći u korist Turaka da i ne govorimo.

Razlika između onog što danas predstavlja Galatasaray u odnosu na Hajduk u kontinentalnim okvirima posebno se ocrtava u dvojici najupečatljivijih likova Galate – Radamelu Falcau i Fatihu Terimu.

Kralj Europske lige

Slavni Kolumbijac, nadimka Tigar („El Tigre”), jedan je od najubojitijih svjetskih napadača proteklih desetak godina. Ili je bio, budući da je s 34 godine ipak na zalazu karijere i nije na razini na kojoj je bio dok je sijao strah noseći dresove Porta, madridskog Atletica i Monaca. Galatasarayu se priključio prošle godine kao slobodan igrač nakon što mu je u Kneževini istekao ugovor.

Iako su najbolje godine iza njega, Falcao je još „faca”, a njegovu bogatu golgetersku prošlost ništa ne može prebrisati. Nije bez razloga prozvan i „Kraljem Europske lige” s obzirom na to da je dvaput osvojio to natjecanje (Porto 2011., Atletico Madrid 2012.) i u oba izdanja bio najbolji strijelac.

Samo u te dvije sezone postigao je 29 golova, a ukupno ih je u karijeri u europskim klupskim natjecanjima postigao 48. Za usporedbu, svi hajdukovci zajedno zabili su ih 20. Najviše Caktaš, 10, Gyurcso četiri, od toga tri za MOL Fehervar, Jairo i Jradi po dva te Jurić i Mujakić po jedan. No svi su, osim jednog Jairovog (u dresu Šerifa), postignuti u pretkolima.

I u usporedbi trenera sve je na strani Galate. Iskustvo, rezultati, trofeji. Čuveni Fatih Terim (67), „Imperator”, ima 18 trenerskih trofeja, od toga 17 s Galatasarayem. Od 1996. do danas osvojio je osam naslova prvaka Turske, tri Kupa, pet Superkupova i Kup UEFA-e 2000. godine.

S druge strane, 19 godina mlađi Hari Vukas nema ni jednu trenersku titulu s prvoligaškim klubovima, štoviše broj njegovih pobjeda u tom rangu tek je nešto veći od broja Terimovih trofeja – 23. Najviše ih je skupio na klupi Zrinjskog prošle godine (13), a ostatak s Hajdukom.

Baš je sa Zrinjskim Vukas lani izbacio favorizirani Utrecht, što je bio velik uspjeh, čak i podvig, ali nema sumnje kako bi prolaz u srcu Istanbula protiv Imperatora Terima bio „highlight” njegove trenerske karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 15:47