StoryEditorOCM
Domaći nogometdruštvene mreže

Objava HNS-a izazvala lavinu reakcija, je li vrijeme za veliki povratak? Napustio je reprezentaciju u mutnim okolnostima

Piše Dražen Krušelj/SN
15. studenog 2023. - 07:44

Moram skoknuti do mlade reprezentacije, iskradao se Zorislav Srebrić iz hotela Double Tree by Hilton uoči Dalićeve ‘presice‘ u ponedjeljak. Diskretnog veteranskog šarmera, 83-godišnjeg HNS-ova dužnosnika koji reprezentaciju prati od njezina prvog nastupa početkom devedesetih sve do danas, poželio sam pitati je li vidio Rakitićevu bombu prethodne noći, onu golčinu Betisu, i možemo li tog genijalca nekako nagovoriti da se vrati u reprezentaciju, ali vječno budan stari as preduhitrio me rečenicom, ‘dajte malo pozitive uoči ove dvije utakmice‘ - pišu Sportske novosti.

Razvodnio je Srebrić razgovor s još nekoliko borbenih parola prije nego što je nestao iz vidokruga, svjestan da u stožeru A-reprezentacije pored dvadesetak zaposlenih objektivno i ne postoji razlog za njegovo duže zadržavanje...

Do Srebrića i Rakitića nisam stigao slučajno. Vječno budan i raspoložen za signale o talentima iz dijaspore, tadašnji glavni tajnik HNS-a nagovorio je 2006. svojeg predsjednika Vlatka Markovića da krenu prema Švicarskoj, jer da tamo neki ‘plavušan‘ naših korijena igra tako da boli glava i posljednji je trenutak da ga otmemo Švicarcima. Sjećam se Židakove reportaže iz doma Rakitićevih: sat s Dinamovim grbom na zidu dnevnog boravka, jer stari je dinamovac iz Sikirevaca, a ispod sata majka iz Žepča, ljuta hajdukovka. Nije trebalo puno da ih slome, obitelj gastarbajtera disala je za ideju da sin jednog dana zaigra u dresu njihove nacionalne momčadi.

"Seviljski brijač"

Samo koji sat nakon kratkog susreta sa Srebrićem potvrđeno je da Zlatko Dalić ne može računati na Matea Kovačića, koji je za petnaestak minuta derbija na Stamford Bridgeu u nedjelju stigao ozlijediti mišić. 29-godišnjak je po povratku u Manchester odradio liječnički pregled i shvatio da načet ne može sudjelovati u dvobojima s Latvijom i Armenijom. Još koji sat poslije HNS je objavom na društvenim mrežama odlučio opipati bilo naroda. Objavio je Savez, naime, da je Rakitić taj "seviljski brijač", heroj derbija koji je zakucao je loptu u Betisove rašlje, i zauzvrat je HNS dobio lavinu reakcija. Najviše lajkova, kažu, skupila je sljedeća kratka objava, "njegov povratak u reprezentaciju bi jako značio, koliko igračima, toliko i navijačima. Raketa, vrati se!"

Rakitić je reprezentaciju napustio u jesen 2020. godine u prilično mutnim okolnostima. Eskivirao je nekoliko akcija nacionalne momčadi, govorkalo se tada kako supruga želi da se više posveti obitelji i kako Dalića počinje iritirati njegova ‘toplo-hladno‘ politika, jer jedan dan je na dispoziciji, a u sljedećem terminu ga ipak nema. Na izvjestan način Rakitić je zaboravljen jer su rezultati reprezentacije i dalje bili blistavi, a vezni red s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem brendiran je kao unikatna priča. Trojica rođenih playmakera, trojica veznjaka kojima loptu možeš oduzeti jedino slučajno.

image
Ronald Goršić/Cropix

Traženje klase

Dok pišem ovih nekoliko redaka, gledam Stanićev intervju s Dejanom Savićevićem. "I onda u jednom trenutku kažu: Insigne je najbolji talijanski igrač, a ja pomislim ovo je kraj nogometa", kaže karizmatični Crnogorac jer se sjeća da se igra velikih talijanskih momčadi nekad vrtjela oko Del Piera, Tottija, Mancinija ili Zole, igrača koji su znali utakmicu podčiniti svojoj volji i talentu.

Hrvatska godinama već ima trojicu takvih na terenu - Modrić, Brozović i Kovačić sakrit će loptu i Brazilu - a osim toga posjeduje i džokera u liku Ivana Rakitića. OK, on s navršenih 35 nikako nije budućnost reprezentacije, ali dok igra u ovakvoj formi nema smisla ignorirati njegovu klasu. Nacija bi, uostalom, voljela vidjeti klasnog i zaslužnog veznog igrača (106 utakmica, 15 golova) u kadru ‘vatrenih‘ u Njemačkoj.

U međuvremenu Dalić mora se pokriti igračima iz postojećih resursa. Ima li jasnu ideju kako to učiniti? Zapravo i nema. Bilo bi mu bitno lakše da netko od kandidata iz drugog plana blista na klupskom planu, ali igrači od kojih biste očekivali da popune prazninu nemaju najbolje astrološke mape. Lovro Majer, za ilustraciju, nakon transfera iz Rennesa u Wolfsburg igra promjenljivo, još uvijek čekamo njegovih nekoliko ‘statement utakmica‘ kojima će potvrditi da je Modrićev nasljednik, s Vlašićem stvari ne stoje bitno bolje, a Pašalića već koristimo kao džokera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:24