StoryEditorOCM
Domaći nogometrazgovor s povodom

Mario Maloča: ‘Na početku mandata me Jakobušić zvao, nedugo zatim je došao Nikoličius i izgubio se svaki kontakt‘

Piše David Kapetanović
27. srpnja 2023. - 15:36

Mario Maloča se vratio u Hrvatsku, u HNL. Potpisao je jučer za Goricu. Otišao mlad, a vraća se malo manje mlad. Napustio je Hajduk i Split s 26 godina, nedugo nakon što je po drugi put postao otac.

Pamte ga dobro navijači Hajduka, više od dvjesto nastupa je upisao u bijelom dresu, podigao i dva Kupa. Stigla je 2015. ponuda Lechije za kapetana Hajduka koja je prihvaćena i završili su Mario i njegova obitelj u dalekom Gdanjsku na sjeveru Poljske.

Osam dugih godina je prošlo otada i evo ga natrag u Hrvatskoj. Odabrao je Goricu, odabrali su i oni njega. Ne tako davno je postojala kombinacija da se vrati u Hajduk, ali to se na kraju raspalo.

Rodni Zagreb grad

- Stvarno je dugo prošlo, osam godina van Hrvatske. A pogotovo za mene, već 17 godina nisam bio u rodnom Zagrebu. I dalje imam osjećaj da sam došao tu na dva tjedna i da se nakon toga vraćam u Gdanjsk. Sad se trebam i priviknuti i sve to prihvatiti – započinje Mario, koji je prošli mjesec raskinuo ugovor s Lechijom.

Mario se uistinu vraća kući. Živjet će u Dubecu, zagrebačkom kvartu u kojem se rodio i odrastao. A njegovoj odluci da se vrati u Hrvatsku je kumovalo i to što je na putu i treće dijete.

- Tako je, u prosincu ću opet dobiti sina. Ipak su u mom potpisu za Goricu prevladali obiteljski razlozi. Treće dijete je na putu i eto, rodit će se u Zagrebu.

Bi li radije da si završio karijeru u Poljskoj? Kako će djeca podnijeti velike promjene?

- Tamo nam je stvarno bilo prekrasno, u Gdanjsku, šest godina. I Tea i Niko su tamo odrasli, imali prijatelje i sve. Koliko god je dobro vratiti se kući, moram reći, bilo je teško otići. Kad si negdje toliko dugo povežeš se s puno ljudi i van nogometa.

- Djeca pričaju poljski, hrvatski i engleski. Bit će im malo teško prilagoditi se u školi, ali nema sumnje da će s vremenom sve biti dobro.

Niko nosi ime po legendarnom Niki Kranjčaru, imaš li neko slično ime u planu i za drugog sina?

- Nemam, nemam - kaže nam Mario kroz smijeh.

- Nije ime povezano s nogometom. Ovaj put je žena odlučila i sin će se zvati Pavle.

Neispunjena želja

Bio si nedavno i blizu povratka u Hajduk. Jakobušić te je odmah na početku svog mandata. Što je na kraju bilo s tim?

- Istina je, tada me Jakobušić zvao. Nedugo nakon je došao sportski direktor Nikoličius i otada se izgubio svaki kontakt. Naravno da je u meni bila želja da karijeru završim u Hajduku, ali za svaki dogovor se trebaju naći dvije strane.

Iako je Mario završio u Gorici, nije zaboravio na vrijeme provedeno u Splitu. I dalje navrati svaku put kada uhvati malo slobodnog vremena.

- Naravno, da dođem. Imamo u Splitu tamo puno prijatelja. Proveli smo tu osam godina, i djeca su u Splitu rođena. I dalje ćemo dolaziti, na odmor, ali i na utakmice.

Marijev otac je iz Kijeva, i od malena mu je usadio ljubav prema Hajduku koja još uvijek snažno gori.

- Evo i sada sam bio u Zagrebu na utakmici prvog kola. Bili smo zajedno Lovre Kalinić, Suba i ja. Ma ne može nitko Hajduk izbaciti iz mene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:12