StoryEditor
Domaći nogometprebrojavaNje

Dinamo s uspjesima u Ligi prvaka među Vatrene vraća ‘hnl-ovce’

Piše Mladen Bariša
14. studenog 2019. - 00:33

Na press-konferenciji uoči okupljanja hrvatske nogometne reprezentacije izbornik Zlatko Dalić, na novinarski je upit o specifičnostima Rujevice, zaključio kako se većina kandidata za nacionalnu momčad već upoznala s riječkim terenom. 

Spomenuo je oglede protiv Engleske i Jordana, ali i nedjeljni susret Rijeke i Dinama (0:5), u kojemu su sudjelovala četvorica njegovih štićenika: Dominik Livaković, Dino Perić, Mislav Oršić i Bruno Petković. 
Momčad za odlučujući kvalifikacijski sraz protiv Slovačke već se nazire i poprilično je izvjesno da će Dalić imati u startnoj momčadi barem trojicu spomenutih dinamovaca (Livakovića, Perića i Petkovića; Oršić trenutačno nije u prvom planu). 

Proteklo je podosta vremena od identične situacije kada su u reprezentaciji participirala trojica igrača iz nekog domaćeg kluba. Posljednji puta to se dogodilo za izborničkog mandata Slavena Bilića.

U kvalifikacijama za Euro 2008. u Bilićevoj su momčadi standardno mjesto imali – Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva. Posljednji puta kao igrači Dinama igrali su zajedno za reprezentaciju u maksimirskom ogledu s Rusijom (0:0), 6. lipnja 2007. Mjesec i pol dana kasnije Ćorluka je završio u Manchester Cityju, a Eduardo je potpisao za Arsenal. 

Dakle, punih 12 godina u hrvatskoj reprezentaciji (analizirajući kvalifikacijske utakmice) nismo imali situaciju da neki klub iz HNL-a ima trojicu igrača u početnom sastavu. Prije Bilića, tako je momčad selektirao i Otto Barić. 

On je u odlučujućem susretu za plasman u doigravanje kvalifikacija za Euro 2004, uvrstio u sastav trojicu nogometaša Hajduka. Protiv Bugarske (1:0), 11. listopada 2003. u Zagrebu (noć prije iz reprezentativnog kampa ‘’nestao’’ je Igor Bišćan) nastupili su Stipe Pletikosa, Darijo Srna i Milan Rapaić.  

U početku stvaranja hrvatske reprezentacije (od 1990.) domaći su klubovi bili izdašnije zastupljeni u nacionalnoj momčadi. Čak i u prvoj kvalifikacijskoj utakmici u povijesti hrvatske reprezentacije, 4. rujna 1994. protiv Estonije (2:0), od 12 igrača koji su zaigrali u Tallinnu čak su petorica bila iz HNL-a: Dražen Ladić, Dževad Turković, Igor Cvitanović (Croatia), Igor Štimac i Aljoša Asanović (Hajduk).

U jednom razdoblju povijesti među reprezentativnim su kandidatima dominirali igrači iz Hrvatske lige, odnosno jednog kluba. Koncem 90-ih godina prošlog stoljeća dok se NK Croatia predstavljala nacionalnim projektom, a Ćiro Blažević vodio hrvatsku reprezentaciju, većina igrača maksimirskog kluba tvorila je okosnicu momčadi. 

Ćiro je nerijetko rabio 5-6 nogometaša Croatije, a u dvije utakmice zaigrala su čak sedmorica: u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj ‘98, u Ljubljani protiv Slovenije (3:1) igrali su Dražen Ladić, Danijel Šarić, Goran Jurić, Dario Šimić, Robert Prosinečki, Igor Cvitanović i Krunoslav Jurčić (jedini nije bio u početnom sastavu). Spomenuta su sedmorica igrača nastupila i u prvom susretu dodatnih kvalifikacija, protiv Ukrajine (2:0) u Maksimiru.    

Od Hajdukovih nogometaša, Ćiro je najviše koristio trojicu istovremeno: u susretu protiv Slovenije, 26. travnja 1995. u Zagrebu (2:0), u kvalifikacijama za Euro 96. igrali su Tonči Gabrić, Igor Štimac i Aljoša Asanović. Trojica su bila u fokusu i za utakmicu protiv Ukrajine u Kijevu (0:1), u istim kvalifikacijama.

No, veći dio utakmice samo je jedan bio na terenu. Naime, Gabrić je već u 27. minuti isključen, a Nenad Pralija je u nastavku utakmice zamijenio Asanovića...

#HRVATSKA#DINAMO

Izdvojeno

02. srpanj 2020 12:05