StoryEditor
SplitIMA SE, MOŽE SE

Zlatni stupovi na Kili: Grad precijenio montažu javne rasvjete na novim cestama, uočio ‘copy/paste‘ pogrešku, pa još više odriješio kesu privatnicima

Piše Ivana Perković
21. studenog 2020. - 08:34
Duje Klarić/Cropix

Grad je početkom tjedna na svojim internetskim stranicama objavio natječaj za postavljanje javne rasvjete na sjevernim dijelovima Lovrinačke ulice i budućeg Puta Kile, te na Putu Vrborana, koji je također u izgradnji.

Radovi na pristupnim cestama do Kile su, podsjetimo, započeli u srpnju, nakon dugogodišnje trakavice s imovinskopravnim odnosima, a zatim i s izborom izvođača. Naime, nakon skoro devet godina, koliko je oduzelo raspetljavanje vlasničkih odnosa na zemljištima i oko njihova otkupa, krajem 2018. godine raspisan je natječaj za izbor građevinara.

Tvrtka "Point Split", gradski koncesionar za održavanje pločnika, ulagala je žalbe na rezultate natječaja, a formalna točka razdora bila je upravo – javna rasvjeta. Uslijedile su daljnje žalbe, pa je Grad, kako bi se izbjegle nove zavrzlame, posao izgradnje pristupnih cesta podijelio u nekoliko faza.

Krajem travnja napokon su odabrani izvođači, a ukupna cijena izgradnje prometnica iznosi 17,7 milijuna kuna, što je, podsjetimo, oko dva milijuna kuna skuplje od prve izabrane ponude na koju se žalio "Point Split". Rasvjeta, koja nije uračunata u ovu cijenu, na red je došla tek ovih dana.

Banovina je na dva natječaja zatražila ponude za ukupno 39 rasvjetnih stupova uz pripadajuće LED svjetiljke, njihovu nabavu, montažu i stavljanje u funkciju. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 475 tisuća kuna, rok za dostavu ponuda potencijalnih izvođača je 26. studenoga, a planirani dovršetak radova 30 dana od uvođenja izabrane tvrtke u posao.

Gledajući troškovnike koji su dio dokumentacije za nadmetanje, "naletjeli" smo na jednu, malo je reći, zanimljivost. Za 31 rasvjetno tijelo koje se planira postaviti u Lovrinačkoj ulici i na Putu Vrborana procijenjena je vrijednost od 237.500 kuna, a isti iznos planira se izdvojiti iz gradske blagajne i za osam rasvjetnih tijela na Putu Kile.

Po ovoj računici ispada da će rasvjetni stupovi i LED svjetiljke na Putu Kile građane koštati gotovo četiri puta više po komadu nego one na druga dva planirana cestovna poteza. Je li to utemeljena procjena, po čemu bi trebala biti "specijalna" ta rasvjeta koja će obasjavati glave stanovnika Puta Kile u odnosu na onu njihovih susjeda, provjerili smo sa stručnjacima koji se s nabavom i postavljanjem ulične rasvjete susreću u svakodnevnom poslu.

Odgovor nas nije iznenadio – računica ne štima. Cijena od 237 tisuća kuna za 31 stup i svjetiljku ovog tipa te njihovu ugradnju je realna, kažu, dok je 30 tisuća kuna po komadu, koliko Grad namjerava platiti za osam rasvjetnih tijela na Putu Kile, pretjerano. Naši sugovornici, koji su zbog osjetljivosti teme željeli ostati anonimni, izrazili su i čuđenje da postoje dva odvojena natječaja za isti posao na približno istoj lokaciji.

Ne želeći pretpostaviti najgore, provjerili smo s gradskim službama o čemu se radi i, kako doznajemo, netko od činovnika u Banovini napravio je "copy/paste" pogrešku, što očekivano ne snižava ponudu. Prava je procijenjena vrijednost radova na rasvjeti za Lovrinačku i Put Vrborana, kažu iz Grada, 475 tisuća kuna, dok ona za Put Kile ostaje ista, što cijenu cijelog posla podiže za trećinu.

I dalje ne objašnjava po kojoj to logici stupovi, svjetiljke, njihova nabava i montaža vrijede gotovo 30 tisuća kuna po komadu za Put Kile, dok se isti tip stupova sa svjetiljkama veće snage i istim zahtjevima postavljanja nekoliko stotina metara dalje procjenjuje na upola manji iznos, odnosno na oko 15 tisuća kuna. Na kraju će odlučiti ponude izvođača, no Grad im je omogućio poprilično dobar prostor za "hvatanje" više cijene.

Da ne bi bilo sve tako crno – toliko dugo očekivani radovi na pristupnim cestama prema Kili idu dalje, a ako sve prođe kako treba, stanovnici tog kvarta i njihova djeca u proljeće će hodati po sigurnijim i osvijetljenim cestama. Koji milijun skupljim nego što je to na startu bilo zamišljeno, no tko za to uopće mari, novac ionako dolazi i iz njihovih džepova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 10:09