StoryEditorOCM
Splitna firulama

Zbog velikog interesa građana splitska bolnica organizira treći termin javne akcije za rano prepoznavanje teške bolesti

Piše Petra Klarić
30. studenog 2023. - 12:35

Nakon što je u KBC-u Split tijekom studenog dva puta održana javna akcija "Dani otvorenih vrata KBC-a Split: Rano prepoznavanje kronične bubrežne bolesti u bolesnika sa šećernom bolesti", zbog velikog odaziva građana organizira se i treći termin.

Besplatni probir na kroničnu bubrežnu bolest u bolesnika sa šećernom bolesti održat će se 2. i 3. prosinca od 8 do 15 h u Centralnom laboratoriju na Firulama - javljaju iz KBC-a Split

Navode kako je probir predviđen samo za bolesnike sa šećernom bolesti, a uključuje mjerenje arterijskog tlaka, mjerenje snage mišića, laboratorijske pretrage krvi te urina i procjenu sastava tijela. Svi zainteresirani prethodno se telefonski moraju naručiti za termin na broj 021/557 642 svakim radnim danom od 13.30 do 15.30 sati.

image
/Kbc Split

- Ova akcija je pokrenuta povodom Svjetskog dana šećerne bolesti i Europskog dana laboratorija, a provodi je projektni tim u sklopu projekta "Digitalizacija i unapređenje nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti" u suradnji s djelatnicima Zavoda za medicinsko laboratorijsku dijagnostiku. 

Cilj akcije je podizanje svijesti o visokoj učestalosti kronične bubrežne bolesti u osoba sa šećernom bolesti te o potrebi ranog prepoznavanja ove bolesti.

Dobro je poznato kako se kronična bubrežna bolest razvija u 30-50 posto bolesnika sa šećernom bolesti, a s obzirom na to da je vrlo često asimptomatska kasno se dijagnosticira i kao takva pridonosi razvoju brojnih komplikacija - stoji u obavijesti iz splitske bolnice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:14