StoryEditorOCM
SplitLIPA TRADICIJA

Zamirisala je cila Marmontova ulica! Oko podne svi na Peškariju, podilit će se pet tisuća porcija janjetine s bižima

Piše split sd
7. svibnja 2023. - 11:36

U pogonu je čuvena teča izrađena u splitskom škveru, a ovoga puta poslužila je za pripremu čak pet tisuća porcija janjetine s bižima.

I ove godine povodom Dana grada Splita za Svetog Duju, ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) će nakon procesije upriličiti na splitskoj peškariji Feštu o‘ spize i vina.

Tradicija je to koja godinama slavi 7. svibnja zaštitnika Grada i prilika da se tradicionalnim janjetinom i bižima počaste građani Splita, posebice slabijeg imovnog stanja, kao i turisti koji se zateknu u gradu za ovu manifestaciju.

image
Ante Čizmić/Cropix

Podsjetimo, ovu manifestaciju pod imenom Fešta o‘ spize pokrenuo Miro Bogdanović (1954-2017), osnivač udruge, s pokojnim splitskom gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem sredinom 2000-ih.

Kako doznajemo, za ovu prigodu pripremilo se malo više od tone povrća, sigurno 40 litri ulja, a stradalo je jedno osrednje stado janjaca, konkretno njih 27 janjaca. Koristilo se maslinovo ulje i mast crne svinje, 200 kilograma kapule, tri pršuta, mrkva, celer, biži... Ne znamo još kakvog je okusa, ali savršeno miriše.

Podjela spize je oko podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:01