StoryEditorOCM
Splitnije nego

Vlasnici atraktivnih parcela u Splitu negiraju odbijenicu suda: ‘Greška je u proceduri‘... Najavljuju novu pravnu bitku

Piše Frano Kiso
25. siječnja 2024. - 12:08

Upravni sud u Splitu nedavno je odbacio tužbu Udruge vlasnika zemljišta na Marjanu oko usklađenja granica park-šume, jer je "podnesena u stvari koja ne može biti predmet upravnog spora".

Time se jučer pohvalila Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan na svom Facebooku profilu uz komentar kako očito neće biti ništa od privatnih želja izmjene granice zaštićenog područja, a splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević likuje da je ovo šamar Upravnog suda bespravnim graditeljima unutar park-šume Marjan.

Sada smo dobili i reakciju vlasnika zemljišta koji kažu kako će predmetni spor će kroz žalbu biti upućen Visokom upravnom sudu kojeg od početka smatraju nadležnim.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Rješenje Upravnog suda potvrđuje ono što smo već i znali. Ovo nije pitanje za Upravni sud nego za Visoki upravni sud. S odlukama Županijskog vijeća se ne bavi Upravni sud, nego Visoki upravni sud, gdje kroz žalbu dalje ide naš predmetni spor. Uglavnom, ovdje je riječ o administrativnom dodavanju dvaju sudova, a nikakvom odbijanju našeg Zahtjeva za usklađenje granica Park-šume Marjan sa Zakonom o zaštiti prirode - objašnjavaju iz udruge ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘.

Kažu i kako su tražili od Vijeća Splitsko-dalmatinske županije da donese odluku o njihovom Zahtjevu za usklađenje granica Park-šume Marjan sa Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine.

- Kako u roku od 30 dana Županija nije donijela odluku i nije se očitovala, na temelju administrativne šutnje podigli smo tužbu pred Visokim upravnim sudom od kojeg tražimo da u skladu sa svojim ovlastima naloži Županiji da donese odluku hoće li ili neće pokrenuti usklađenje granica park-šume Marjan s važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine. 

image
JU PŠ Marjan

Odnosno, donijeti novi osnivački akt koji će biti usklađen s važećim Zakonom o zaštiti prirode, jer sadašnji akt koji se upotrebljava, trenutno ne može proizvesti pravne učinke jer je donesen na temelju zakona koji su prestali važiti 2013. kada je donesen temeljni Zakon o zaštiti prirode - pišu.

Nenadležan sud

Tužbu su stoga uputili Visokom upravnom sudu koji nije odlučivao o predmetu, već ga je proslijedio Upravnom sudu u Splitu.

- Upravni sud u Splitu je 18. siječnja donio Rješenje o nenadležnosti i ostavio nam opciju žalbe Visokom upravnom sudu. To ćemo svakako i napraviti jer od početka smatramo da je Visoki upravni sud nadležan za odluke Županijskog vijeća - vele iz Udruge.

- U predmetu Rješenja su navedeni argumenti tužitelja (Udruga) i tuženika (SD županija) što je praksa suda, a ovo Rješenje se ne tiče sadržaja postupka, već same procedure postupka. U prevedenom, Upravni sud se proglasio nenadležnim i kroz žalbu nas uputio na Visoki upravni sud što je upravo navedeno u točki devet - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:06