StoryEditorOCM
SplitODLIČNA VIJEST

Veliki novci stižu u splitsku luku! Na mjestu bivšeg skladišta niče novi putnički terminal, znamo kad će prvi putnici

Piše Split SD
31. kolovoza 2023. - 16:17

Potpisan je ugovor o dodjeli gotovo sedam milijuna eura Lučkoj upravi Split! Riječ je bespovratnim europskim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koja stižu u Split kako bi se financirala izgradnja novog putničkog terminala.

Terminal će biti izgrađen na potezu prema vanjskim vezovima, na mjestu današnjeg "Jadran ribolova" površine od gotovo tri tisuće četvornih metara, zadovoljavajući sve operativne i sigurnosne standarde.

image
Nikola Vilić/Cropix

Postojeći je putnički terminal sagrađen sedamdesetih godina prošlog stoljeća i više nije dovoljan potrebama najveće putničke luke u Hrvatskoj i jedne od većih na Mediteranu.

- Vrijednost projekta je 17 milijuna eura, razliku će nam osigurati Vlada Republike Hrvatske. Rok dovršetka radova je godina i pet mjeseci, pa se nadamo kako će sve biti spremno za sezonu 2025. godine – kazao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

image

Vice Mihanović

Vojko Bašić/Cropix

Podsjećamo kako je postojeći terminal u biti rekonstruirano nekadašnje lučko skladište. Izgradnjom novog bi se potpuno oslobodio najveći splitski lučki gat, Gat sv. Duje, koji zauzima površinu od gotovo 13 tisuća četvornih metara. On bi se ovim činom oslobodio režima međunarodnog prometa i postao otvoren za domaći linijski promet.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Realizacijom ovog projekta nastavljamo niz investicija, 30 milijuna eura je uloženo u vanjske vezove, sedam u ribarsku luku Brižine, dodatnih sedam u uređenje Istočne obale, a sada, eto 17 u novi terminal. Smjer u kojem idemo trebalo bi preslikati i na druge projekte u Gradu Splitu. Kvalitetne ideje, stručni suradnici i dobra suradnja s Vladom – kazuje Mihanović.

U novom terminalu svoje će mjesto, među ostalim, naći sve operativne službe, od policije, preko carine pa sve do "stivadura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:05