StoryEditorOCM
Splitkad se sve zbroji...

Večeras je oproštajna adventska fešta u centru Splita, pitali smo ugostitelje za dojmove: Spasila nas je jedna stvar...

Piše Mirela Goreta
5. siječnja 2024. - 13:34

Adventska zabava u gradu broji zadnje otkucaje. Nakon niza peripetija oko organizacije adventa i ponovljenih javnih poziva Grada Splita zbog izostanka zainteresiranih ugostitelja, Splićani su proteklih tjedana imali priliku uživati u blagdanskim druženjima i koncertima na nekoliko gradskih lokacija. 

Nekolicina organizatora adventskih svečanosti s kojima smo razgovarali zadovoljna je odazivom građana i šušurom, mada je, drže neki, moglo i bolje da nije bilo unaprijed stvorenog negativnog ozračja zbog spomenutih "igrica u startu" za što su, očekivano, spremni okriviti medije.

Neki su se oprostili od svoje božićne priče već nakon dočeka Nove godine poput iskusnih zagrebačkih organizatora splitskog Kolur Zvončaca, koji niz godina stoje iza brojnih gastro-glazbenih manifestacija u metropoli, pa tako i onih blagdanskih.

image

Adventska fjera na Zvončacu

Joško Šupić/Cropix

- Fala vam od srca što ste s nama proveli nezaboravnu 2023. godinu na Koluru Zvončac - na svim festivalima, koncertima, druženjima i radionicama! U 2024. donosimo vam još više zabave i veselja te s nestrpljenjem iščekujemo sve što nam budućnost donosi - poručili su putem Facebook-a organizatori Adventske fjere na Zvončacu uz zahvalu svim partnerima koji su obogatili njihovu božićnu priču. S nestrpljenjem, dodali su, iščekuju još više radosti i glazbe na Koluru Zvončac u 2024..

Oproštajka od Adventa u velikom stilu večeras se organizira na Prokurativama uz koncert Siniše Vuce za čijim ulaznicama je proteklih dana vladala prava pomama. Potvrdio nam je to jedan od organizatora Stipe Dujić izražavajući zadovoljstvo kako je, u konačnici, sve ispalo.

- S Vucom zatvaramo... Dva dana prije koncerta već je prodano 200 stolova. Više nema nijedan. Ma skoro sve je ulaznice prodao unaprijed... Vuco je kralj.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

I lani je njegov koncert na Prokurativama bio dobro posjećen, ali nije kao što će biti ovaj. Nitko do sada, u pretprodaji, nije na našem Adventu prodao toliko ulaznica - uz smiješak će Dujić. Poslužilo ih je, kaže, kao i ostale organizatore splitskog Adventa vrijeme i to je, ističe, ključan razlog njihova uspjeha. Bilo je nestvarno toplo u prosincu.

- Posjećenost je ove godine bila puno veća, a i bilo je ljepše nego prošle godine. Nije bilo nikakvih ekscesa ili nešto sl., tako da je sve bilo odlično. Sasvim sigurno bolje nego lani. Split je, realno, imao najbolji Advent u Splitsko-dalmatinskoj županiji, iako su po napisima u medijima svi, od Trogira do Solina, bili bolji od Splita. A dogodine će splitski biti najbolji u državi - vjeruje Dujić. 

- Lani je bilo 18 dana kiše – podsjeća.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Dina Petrića, organizatora Adventa na Mertojaku, ulovili smo kod kuće u temperaturi. Plaća danak iscrpljenosti zbog svakodnevnog i svakonoćnog angažmana na kvartovskom Adventu. Zadovoljan je, u startu daje do znanja, veseli ga što je sa svojom ekipom uspio realizirati jednu lijepu blagdansku priču u istočnom dijelu grada.

Na službenom Facebook profilu Adventa parka Mertojak osvanula je obavijest kako će biti otvoren do nedjelje navečer, te će do tada moći i klizati, ali i kako "za kraj spremaju još jednu fešticu”.

Od Dina Petrića doznajemo kako se oproštaj planira s “Hajdučkim danom”, a preciziran je i termin njegova održavanja u nedjelju s početkom u 14 sati. Vrijeme je, i on naglašava, ključ svega kad je u pitanju Advent u Splitu.

- Ispalo nam je OK, isključivo zbog vremenskih prilika. Da je vrijeme bilo lošije, sigurno bi bilo drugačije. Čim malo zasmrdi vrijeme, nitko ne dođe. Mora biti idealno da bi na Adventu na Mertojaku bilo ljudi i da bi se nešto napravilo.

image

Advent na Mertojaku

Nikola Vilić/Cropix

Kad god je bilo lijepo vrijeme bilo je šušura, kad je bilo loše, nije bilo pasa - iskreno će Petrić. Dobili su, napominje, Advent na Mertojaku na tri godine i vrlo je vjerojatno da će raditi i idući, iako ne očekuju da će se više ikad ponoviti ovakve vremenske prilike u prosincu.

- Prošle godine bila je totalno obrnuta situacija, lanjskim organizatorima je bilo ajme i kuku s vremenom. Bog zna što možemo očekivati dogodine... U svakom slučaju, bogatiji smo za jedno iskustvo, dogodine ćemo samo unaprijediti minuse koje smo sami uvidjeli, neke nepotrebne stvari unutar našeg funkcioniranja.

image
Joško Ponoš/Cropix

Bit ćemo puno pametniji i bolje organiziraniji. Ova godina je bila super, potrefilo nas je lijepo vrijeme, a nešto smo i zaradili. Nije to neki plus, ali plivamo, no teško mi je sada govoriti, dok ne platim i zadnji račun.

Sveukupno gledajući bila je ovo uspješna priča s obzirom na odlično vrijeme, puno lijepih događanja i šušura, puno sretnih lica... Automatski smo i mi zadovoljni, jer smo napravili lijepu priču na periferiji grada, dok su svi fokusirani na centar - kaže Dino Petrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:11