StoryEditorOCM
Splitvečeras u 19

U Sveučilišnoj galeriji otvara se izložba ‘Intuicija‘. Izlažu umjetnice Alma Čače, Karin Grenc i Tea Morić Šitum

Piše Mia Uzinić
12. siječnja 2024. - 12:45

Večeras u 19 sati dođite na otvaranje izložbe "Intuicija" koje će započeti u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji na adresi Ruđera Boškovića 31. Svoje radove predstavit će umjetnice Alma ČačeKarin Grenc i Tea Morić Šitum

Izložbu će predstaviti kustosica Vanda Franičević, a izložba će biti otvorena sve do kraja siječnja.

Ovaj susret triju umjetnica, Alme Čače, Karin Grenc i Tee Morić Šitum zasniva se na kontinuitetu razmjene likovnih iskustava i svojevrsnom prožimanju najnovijih ciklusa umjetničkog stvaralaštva u 2023. godini. Sama riječ "intuicija" dolazi od latinskog izraza u značenju za gledanje, zrenje odnosno umjetničko sagledavanje stvarnosti. Koristeći se načelom intuitivne tradicije, međusobno udaljene izričaje umjetnice su približile nadopunjavajući se gotovo jednakim pogledom na svijet i pozivajući se na ženski princip. 

Izložba "Intuicija" nastala je kao nagovještaj današnjice i sutrašnjice u likovnoj umjetnosti, a s ciljem uprizorenja novih ili drugačijih likovnih rješenja.

O umjetnicama

Stvarajući jednu likovnu priču, Alma Čače poseže za prirodnim materijalima, pa sama izrađuje kistove od različitog drva i mediteranskog bilja, ili pak od vlasi kose, a slika akrilom i laviranim tušem na rižinom i japan-papiru te bugačici. Pri razradbi teme, motiv svodi na fotografski detalj. Slikajući vrlo apstraktno, postepeno razvija kompoziciju morske obale i raznolikošću kompozicijskih rješenja potiče živost u prikazivanju krajolika morskog zavičaja.

image

Alma Čače 

 

Saša Burić/Cropix

Svoj umjetnički rad Karin Grenc zasniva na preoblikovanju maritimnog svijeta Mediterana. Polazeći od njenih drvolikosti kao alegorija mora, sada pak svjedočimo obradi srcolikog drva u alegorizaciji slobode duha. Mijenjajući volumen i plastičnost predmetima iz prirodnog okružja, Karin oblikuje trodimenzionalne predmetne kolaže tehnikom asamblaža ili jednostavno postavlja kulturne produkte u umjetnički prostor galerije. Smionim jezikom umjetnosti iskazuje kritiku potrošačke kulture i pretjeranog estetizma. 

image

Karin Grenc

/Slobodna Dalmacija

U novijem ciklusu, geneza slikarskog izričaja Tee Morić Šitum počiva na motivu cvijeća u vazi kao trivijalnog arhetipa prirode. Riječ je o neprikazivačkom slikarstvu otvorene, apstraktne forme. Slikarica kompoziciju gradi dajući boji oblik i konačnu formu, a pritom se služi klasičnim postulatima u tehnici ulja i akrila na platnu. Postupnim obogaćivanjem kompozicije, izviru različiti elementi slike kao modifikacije svjetla (boje) ili zvuka (tonova).

image

Tea Moirć Šitum

 

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:48