StoryEditorOCM
SplitRAVNATELJI ODLUČILI

Splitski osnovci više neće smjeti koristiti mobitele za vrijeme nastave! Tko se ogluši o ovu mjeru, snosit će posljedice

Piše Lucija Vujnović
3. listopada 2023. - 07:24

Sve veća prisutnost digitalnih tehnologija u našim svakodvnenim životima otvara pitanja i dovodi do zabrinutosti o tome kako digitalna era utječe na oblikovanje mozgova i umova mladih ljudi.

Jedno od aktualnih pitanja je hoće li doći do potpune zabrane korištenja mobitela za učenike, a u ponedjeljak se tim pitanjem bavio aktiv ravnatelja splitskih osnovnih škola. 

Ravnatelji su zauzeli jednoglasni stav, a svi su odlučili da je vrijeme za zabranu potpunog korištenja mobitela i pametnih satova u vrijeme izvođenja nastave, ali i tijekom odmora.

- Jednoglasni smo po pitanju korištenja mobilnih uređaja i pametnih satova te je odlučeno kako se u školama ne dozvoljava njihovo korištenje osim uz odobrenje učitelja i stručnih suradnika. Sve škole su suglasne, a nakon današnjeg sastanka kreće se u provedbu, odnosno poduzimanje pravnih koraka - poručio je predsjednik aktiva Davor Šimić, ravnatelj OŠ Lokve-Gripe.

image

Davor Šimić

Ante Čizmić/Cropix

Učenici su dužni isključiti svoje uređaje, a za sve one koji se ne budu pridržavali novih mjera, snosit će posljedice. 

- Ukoliko se učenici ne budu pridržavali novih mjera, uređaji će im biti oduzeti, a u školu će biti pozvani roditelji. 

Glavni argumenti su, navodi predsjednik aktiva, zaštita zdravlja djece, neovlašteno snimanje i objavljivanje što dovodi do raznih prekršaja. 

- Danas smo pričali s predstavnicima Policijske uprave, pozdravljamo suradnju splitskih osnovnih škola i Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije. 

Na današnjem sastanku dotaknuli su se još nekih važnih pitanja vezanih za pristup školama.

- Pozivamo roditelje da kontroliraju, odnosno obrate pozornost na djecu koja u školu dolaze romobilima s obzirom na postojeće zakonske odredbe.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ravnatelji i policija skrenuli su pažnju i na to da se obrati pozornost na pristup prometnicama i prometnoj signalizaciji - ističe Šimić najavivši nadolazeću konfecenciju o sigurnosti u prometu koja će se održati u listopadu. 

Prema propisima Zakona o sigurnosti prometa na cestana za vožnju električnih romobila potrebno je nositi kacigu, a njihova jačina ne bi smjela biti jača o 0.6 kilovata i ne smiju ići brže od 25 kilometara na sat. Svi jači romobili morat će proći homologaciju i registraciju.  

Zakon propisuje isključivo vožnju romobila na biciklističkim stazama i trakama, a ako one ne postoje, vožnja se prebacuje na površine namijenjene za kretanje pješaka. U tom slučaju vozači e-romobila moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, odnosno smanjiti brzinu na brzinu pješakovog hoda od oko 5 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:34