StoryEditorOCM
Splitveć je panika

U Hrvatskoj već ima 600 ovakvih agencija! I nisu sve korektne: ‘Ništa ne smije predstavljati opasnost za sigurnost‘

Piše split sd
6. ožujka 2024. - 15:26

U Splitu je, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana radionica za tvrtke koje imaju potrebu zapošljavanja stranih radnika. Interes je očekivano bio velik jer su velike i potrebe, a predsezona je na vratima, piše HRT.

Nevjerojatno zvuči podatak da u Hrvatskoj već ima 600 agencija koje se bave uvozom radnika. I nisu sve korektne. Treba paziti na svaku sitnicu, poručuju iz policije. Ništa ne smije ugroziti ugled Hrvatske kao sigurne destinacije.

- On ne smije predstavljati opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost. SOA daje mišljenje za svaki podneseni zahtjev, govori Dijana Jakšić, načelnica Sektora za imigracije iz PU splitsko-dalmatinske.

U splitskoj Županijskoj komori zato su okupili poslodavce da im ukažu na postupke, dokumentaciju, proceduru za zapošljavanje jer interes je velik, a vremena malo. Samo u prva dva mjeseca u Splitsko-dalmatinskoj županiji već je izdano 3200 dozvola.

- Na jednom mjestu ćemo okupiti veliki broj ljudi, u ovom slučaju 70 poslodavaca koji će u samom startu znati koju vrstu dokumenata moraju ishoditi i dati ih što prije da bi se ishodila dozvola - kazao je Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, javlja HRT.

Samo u ugostiteljstvu potrebe za stranim radnicima su u Splitu i okolici 10 posto veće nego lani.

- Da se počne na vrijeme, to nije mjesec dana do sezone, na vrijeme je pola godine prije nego radnik treba doći - istaknuo je Vinko Miše, suvlasnik agencije za zapošljavanje.

Uz regionalno, najprisutnije će biti azijsko tržište, Filipini, Indonezija, Vijetnam, a budući da je riječ o uređenim državama sa strogim zakonima oni su trenutačno i najsigurniji odabir za poslodavce, čulo se na radionici u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:12