StoryEditorOCM
Splitsve će se razjasniti

Odvjetnik Marendićeva sina navodi što je dalje ključno u istrazi: ‘Ovo je sada tajan postupak...‘

Piše Božidar Lončar
8. travnja 2024. - 22:28

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila videosnimku s nadzornih kamera obližnjeg objekta koja pokazuje kako je u noći sa subote na nedjelju stradao 23-godišnjak koji se i dalje bori za život u splitskoj bolnici, a zbog čega su četiri maloljetnika i jedan punoljetnik završili u istražnom zatvoru, za komentar smo pitali prof.dr.sc. Damira Primorca, odvjetnika koji brani jednog od njih - 17- godišnjeg sina bivšeg načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića.

Pitali smo ga ukazuju li videosnimke na nove detalje u ovom slučaju te nalazi li se maloljetnik na videu i zadaje li on taj fatalan udarac.

image
Screenshot

- Ovo je sada strogo tajan postupak jer su u pitanju maloljetnici. U ovom stadiju dokazivanja će se videosnimkama ustvrditi uloga svakog od njih u ovom događaju, da se ne stavljaju u isti koš. Ne moraju svi imati kvalifikaciju nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Možda će neki od njih dobiti sudjelovanje u tučnjavi ili možda uopće ne budu prijavljeni. Ono što je u kaznenoj prijavi ne mora nužno ostati u kaznenoj prijavi. Kaznena prijava je prvi korak, obavijest o počinjenju kaznenog djela, Općinsko državno odvjetništvo će sad prikupiti dokaze da vide potvrđuju li to kazneno djelo ili pak nešto drugo – kazao je.

image

Damir Primorac

Ante Čizmić/ Cropix

Kazao nam je kako su sada na Bilicama, u posebnim prostorijama odvojeni od punoljetnika odgovorivši na pitanje što se trenutačno događa s njegovim klijentom.

- Klijentu mi je danas prvi dan, odnosno noć, odveden je nakon ročišta. Htjeli smo pričekati odluku, odnosno, rješenje o istražnom zatvoru. Ići ćemo kod njega u srijedu, u dogovoru s roditeljima. Vrlo rijetko se događa da maloljetnici završavaju u istražnom zatvoru jer je to najstroža mjera za koju zakon kaže da se propisuje u najtežim okolnostima.

To ćemo i navesti u žalbi, odnosno, da se ista svrha može postići nekom drugom mjerom. Držimo da je ovo izolirani slučaj i splet nesretnih okolnosti. Nije tretiran kao maloljetnik i nije bio prijavljivan do sada – kazao nam je Primorac.

Pitali smo ga je li na slučaj utjecala informacija da je riječ o sinu bivšeg načelnika PU SD koji je, nakon što je događaj završio u javnom prostoru, podnio ostavku:

image

Slobodan Marendić

Paun Paunović/Cropix

- Kada su u pitanju djeca visokopozicioniranih osoba, kao što je sin načelnika Policijske uprave, dobro je radi javnosti da postupak preuzmu druge kolege da se izbjegne sumnja u protupravno postupanje.

Čvrsto vjerujem da će u konačnici zapravo predmet utvrđenja biti sve ono što se zbilja dogodilo i ništa izvan spisa. Bitno je da nitko ne podlegne pritisku javnosti, bilo da je riječ o ovome ili onome, nego da se sva pravosudna tijela drže onoga što je u spisu. To je glavni kriterij – odgovorio nam je i dodao kako se sa Slobodanom Marendićem čuo u više navrata.

- Svaki roditelj proživljava sudbinu svog djeteta, nije lako ni roditeljima maloljetnika. Svi se u konačnici nadamo da će se u konačnici što prije postupak završiti i da će se što prije otkriti istina  – kaže odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:16