StoryEditorOCM
Splitčak 27 točaka

Sutra će se na splitskom Gradskom vijeću predstaviti naknade za djecu koja nisu upisala vrtić, ali i ‘pomorski redari‘

Piše Petra Klarić
15. studenog 2023. - 20:49

U Banovini će se sutra, 16. studenog, održati 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita. Tema za raspravu gradskim vijećnicima neće nedostajati jer ih očekuje čak 27 točaka dnevnog reda.

Jedna od važnih stavki sutrašnje rasprave bit će rebalans proračuna za 2023. godinu s projekcijom za 2024. i 2025. godinu. On je već mijenjan u srpnju ove godine, kada je uvećan za 1.426.054 eura, a sada ga se smanjuje za 3.984.271 eura, što na rashodnoj, što na prihodnoj strani. 

O izmjenama i dopunama sutra će se glasati i vezano za Programe u predškolskom odgoju i obrazovanju. Povećat će se tako budžet za sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtićkih programa, čime će se svim roditeljima na području Grada Splita omogućiti jednaka cijena redovitog programa vrtića i jaslica. Također, roditeljima djece koja nisu upisana u vrtićki ili jaslički program Grad će osigurati 100 eura mjesečno za dijete vrtićke dobi, odnosno 200 eura za dijete jasličke dobi. 

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, na sutrašnjoj će sjednici predstaviti izvješće o sigurnosti u Splitu za period od 2018. do rujna ove godine. Po izvješću, broj prekršaja i kaznenih djela zabilježenih tijekom prvih devet mjeseci ove godine u Splitu ne varira previše u usporedbi s prethodnim godinama. No, valja zabilježiti da postoje neki negativni trendovi po pitanju sigurnosti u prometu, kibernetičke sigurnosti i nasilja u obitelji.

image

Slobodan Marendić

Jakov Prkic/Cropix

Na red za raspravu sutra će doći i Odluka o pomorskom dobru, koja se mijenja zbog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Novim zakonom uveden je institut “pomorskog redara”, koji će kažnjavati počinitelje prekršaja na pomorskom dobru, i to u iznosu od 1350 eura za pravnu osobu, 600 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi, 650 eura za fizičku osobu, obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost i 260 eura za fizičku osobu. 

Podsjetimo, prije redovite sjednice Gradskog vijeća, sutra će se održati i tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu mjera pomoći za mlade obitelji, poduzetnike, umirovljenike i socijalu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:43