StoryEditorOCM
Splitne cvjeta cvijeće

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

Piše Božidar Lončar
19. veljače 2024. - 14:53

Zakuhalo se opasno u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan. "Slobodna Dalmacija" je u posjedu očitovanja kojeg je Ingrid Pečarević, stručna voditeljica Javne ustanove poslala svim gradskim vijećnicima u kojem ozbiljno optužuje vodstvo za nezakonitisti i upozorava na niz nepravilnosti.

U fokusu ovog očitovanja je Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan i Srđan Marinić, nezavisni kandidat s liste stranke Centar i bivši koordinator za Marjan kojeg mnogi nazivaju "sivom eminencijom".

image

Marko Pejnović

Nikola Vilić/Cropix

U bitnome, Pečarević u dopisu upozorava kako se odluke donose izvan Javne ustanove, kako Marinić drži sve konce u svojim rukama te kako je upravo on proveo zoniranje park-šume Marjan za Plan upravljanja (PU) s tvrtkom izabranom bez javne nabave i bez uključivanja djelatnika Ustanove!

Djelatnici su ionako odbili sudjelovati u izradi navedenog dokumenta, zbog čega u Prijedlogu PU-a nisu uključeni svi dionici, navodi. Napisala je i kako je dobila upozorenje pred otkaz od neovlaštene osobe jer je odbila raditi na Planu za koji je resorno Ministarstvo temeljem nepravilnosti sugeriralo novu javnu raspravu. Njeno izvješće o radu nikada nije došlo do Gradskog vijeća.

image

Srđan Marinić

Tom Dubravec/ Cropix

‘Marinić vuče sve konce‘

Pejnović je, nastavlja dalje, obmanjivao javnost o mišljenju ministarstva i nije potpisao Kolektivni ugovor sa sindikatom oko plaća radnika koja se određuje prema simpatijama, a nema ni dovoljno obrazovanog kadra. Iznijela je i niz detalja oko svakodnevnog rada Ustanove i situacije iznutra. Pitala se koliko zna o svemu gradonačelnik Ivica Puljak, koja je uloga zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a koja Srđana Marinića i tko ga je ovlastio.

Situacija je, navodi, kaotična, a izdvojili smo neke nepravilnosti od mnogih koje je Pečarević navela:

1. Sve odluke o radnim procesima donose se izvan Javne ustanove, ne samo one koje su vezane za dio stručnog rada Ustanove.

2. U srpnju 2022. Srđan Marinić prestaje biti koordinator za Marjan, što god to značilo. Iako nema formalne ovlasti ni stručnu osnovu, njegov utjecaj i uplitanje u rad JU ne prestaje. Ima uvid u sve dokumentne i postupke, daje naloge djelatnicima.

3. Srđan Marinić je vodio postupak zoniranja Park-šume Marjan. Nije jasno temeljem kojih kompetencija i zakonskih odredbi.

4. Meni je 1. kolovoza 2023. Pejnović dao radni zadatak na izradi Plana upravljanja jer oni rade na zonaciji iako je javna nabava inicirana 23. kolovoza 2023. Tvrtka "Lipov Gaj" je dobila ovlasti bez javne nabave za koje nije kompetentna.

5. Kada sam rekla kako se ne slažem s nezakonitom i nestručnom zonacijom, 22. studenog 2023. dobivam upozorenja pred otkaz potpisanog od predsjednika Upravnog vijeća Karla Siminiatija Čupića, za što nije ovlašten.

6. Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja daje mišljenje kako proces izrade PU-a nije participativan ni transparentan i sugerira ponavljanja javne rasprave. Pejnović obmanjuje javnost i Gradonačelnika tvrdeći da nije bilo primjedbi.

7. Ravnatelj prijeti djelatnicima otkazom zbog čega rade u atmosferi straha i ucjena, ugovori se ne poštuju, plaća dijeli po simpatijama i velik je broj djelatnika dobio otkaz. Kod uručivanja otkaza neki su dobili visoke otpremnine radi mira u Javnoj ustanovi, a ravnatelju je dva puta podignuta plaća.

8. Hoće li javni novac biti odgovorno potrošen nakon objašnjenja proračunskih projekcija Srđana Marinića kojim je pokazao sve neznanje i nestručnost te zašto je na 20. sjednici Ivošević odgovarao na vijećnička pitanja prilikom podnošenja Izvješća o radu ravnatelja Pejnovića koji je pokazao svu nestručnost. 

Postavila je pitanje koliko gradonačelnik zna o situaciji u Javnoj ustanovi, tko je i zašto dozvolio uplitanje gradskog vijećnika Marinića i na osnovu kojih kompetencija, zašto postoji Ustanova u kojoj nema stručnjaka, koja je uloga dogradonačelnika Ivoševića, hoće li se javni novac odgovorno potrošiti i mogu li nakon ovih objava Marko Pejnović i Upravno Vijeće ostati na svojim pozicijama.

image

Južne padine splitskog brda Marjan

Paun Paunović/Cropix

Paralelno s njezinim očitovanjem,osam bivših djelatnika JU PŠ Marjan, uključujući i nekoliko bivših ravnatelja poslalo je dopis u kojima traže da se njihova imena izbrišu iz novog Prijedloga PU-a.

Navode kako su sudjelovali u izradi PU-a s tvrtkom "Oikon" odabranog u vrijeme mandata HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare, kojeg je odbila Puljkova vlast i dala izraditi novi, potpuno drugačiji dokument. Zbog toga smatraju da im se s imenima manipulira i traže njihovo ukidanje imena jer će u suprotnom ravnatelja i Javnu ustanovu - tužiti! 

image

Pismo osam bivših djelatnik JU PŠ Marjan ravnatelju Marku Pejnoviću

Čitatelj/Slobodna Dalmacija/
image

Potpisi bivših djelatnika

Čitatelj/Slobodna Dalmacija/

Kontaktirali smo i ravnatelja JU PŠ Marjan Marka Pejnovića koji nam je rekao kako dopis nije vidio, ali da će odgovoriti na naša pitanja temeljena na očitovanju kojeg možete pročitati OVDJE.

Kao što smo rekli, priča nije gotova, bit će ih još u nastavcima kako bi se i sami uvjerili što se sve krije iza gradske tvrtke koja upravlja "plućima grada", a koja se pretvorila u vrhunsku aferu... Nije baš da im ‘cvjeta cvijeće‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:31