StoryEditorOCM
Splitne propustite

‘Što vi tamo kopate?‘ Splićani ‘poludili‘ za arheološkim predavanjima, doslovce traže stolicu više. Ovo će ih obradovati

Piše M. U.
6. ožujka 2024. - 15:32

Nakon neviđenog interesa javnosti za ciklusu predavanja "Šta vi tamo kopate", Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita sutra organizira reprizu. Predavanje će se održati u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici. Ovo je prvi zajednički međumuzejski projekt javne arheologije u Splitu, a sudeći po interesu javnosti, nadamo se samo prvi u nizu.

image

Publika na prošlom predavanju

Privatni Album/

Na prvom predavanju o recentnim istraživanjima u Saloni tražilo se ne jedno, već na desetke sjedala više. Stara gradska vijećnica jednostavno nije bila dovoljna za sve koji su htjeli čuti nova otkrića o povijesti naše arheološke zvijezde - drevne Salone, jedne od važnih metropola Rimskog carstva.

image

Tražila se stolica više

Privatni Album/

- Predavanja su pokrenuta kao prvi dio projekta popularizacije arheologije da bi se svima pružio uvid u nova arheološka otkrića na prostoru Dalmacije. Znali smo da su arheološka istraživanja zanimljiva ljudima, a odatle i sam naziv koji korijen vuče iz najčešćeg pitanja koje nam se postavlja. Da će ova tema biti toliko popularna, to nismo mogli ni sanjati.“ – kaže autorica programa Jelena Jovanović.

Cilj im je graditi prepoznatljivost grada Splita kao kulturnog centra Mediterana. 

Ovog četvrtka, u novu epizodu ciklusa stiže Nebojša Cingeli, iskusni arheolog koji će predstaviti senzacionalne rezultate arheoloških istraživanja obavljenih nedavno na antičkim mikrolokacijama u Dioklecijanovoj palači te srednjovjekovnim nalazištima na Pjaci.

image

Demichelli i publika

Privatni Album/

Posjetitelji će dobiti uvid i u arheološka istraživanja u Muzeju grada Splita koja su još uvijek u tijeku. Spominju se ostaci velikog antičkog objekta, mozaici, bazeni pa čak i ostaci podnog grijanja. Pozivaju svih da im se pridruže. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:54