StoryEditorOCM
SplitMASOVNI TURIZAM

Što mislite koliko je kruzera uplovilo u Split u prvih osam mjeseci ove godine? Nije malo, na drugom je mjestu u državi

Piše Lucija Vujnović
6. studenog 2023. - 15:21

Vanjski lukobran splitske trajektne luke omiljeno je pristanište mnogim kruzerima, no njihovi gosti nisu omiljeni Splićanima jer su, tvrde mnogi, loši potrošači.

U luci se zadržavaju tek nekoliko sati, a kad se tisuće putnika iskrca, nastanu velike gužve. 

Osim toga, ovi putnički brodovi ploveći su zagađivači, ekološke bombe, čiji domaćini trpe dugoročnu financijsku, ekološku i zdravstvenu štetu. 

image
Joško Ponoš/Cropix

To potvrđuje višegodišnje istraživanje dr. sc. Hrvoja Carića s Instituta za turizam u Zagrebu, autora proslavljenog rada o trošku i zaradi od pristajanja kruzera u Hrvatskoj iz 2010. godine. Carić je istražio utjecaj kruzera te ustanovio kako Hrvatska od njih pretrpi gotovo osmerostruko više štete nego što od njih zaradi.

Primanjem oko 700 tisuća putnika s kruzera koji su u prosjeku proveli dan i pol u Hrvatskoj, zarada je bila oko 50 milijuna eura, a trošak je oko sedam puta veći, dakle - 350 milijuna eura. 

Državni zavod za statistiku 9. listopada objavio je rezultate istraživanja prema kojima je splitska luka druga najposjećenija morska luka u Republici Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine. 

Najviše posjeta stranih brodova za kružna putovanja imala je luka Dubrovnik s 313 posjeta, dok je u Splitu bilo 187 posjeta. Na trećem mjestu je luka Zadar (107), Hvar (84), Korčula (71 posjet), Šibenik (61 posjet) te Rovinj (45 posjeta).

image
Screenshot Sd

- U ovom razdoblju u hrvatske morske luke uplovilo je 69 stranih brodova za kružna putovanja te su ostvarili 421 kružno putovanje. Na tim brodovima bile su 563 tisuće putnika koji su u Republici Hrvatskoj boravili 970 dana - navode. 

image
Screenshot Sd

U odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine, broj putovanja manji je za 4,7 posto, no broj putnika na tim brodovima veći je za 33 posto. Godine 2022. broj putnika bilo je 423 601, dok ove godine taj broj iznosi 563 374. Članovi posade na brodu ne smatraju se putnicima u navedenoj statistici. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Strani brodovi doplovili su pod zastavama 14 zemalja. Zastava predstavlja državu u kojoj je brod registriran, a najviše njih plovi pod zastavama Bahama i Malte, i to svaki po 121 putovanje, što je 57,5 posto od ukupno ostvarenih putovanja. 

Slijede putovanja pod zastavama Paname (48 putovanja) i Norveške (30 putovanja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:08