StoryEditorOCM
SplitNISU DOBRO GLEDALI

Stigla još jedna presuda protiv splitske vlasti oko zakupa poslovnih prostora, ali sud je previdio važnu stvar

Piše Sandi Vidulić
9. kolovoza 2023. - 08:01

Dok je bio na vrhuncu štrajk u pravosuđu Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je još jednu presudu protiv splitske vlasti. Riječ je o ukidanju dviju odredbi iz Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Grada Splita. Ovaj put riječ je o greškama iz vremena Andre Krstulovića Opare, u čije vrijeme je Odluka donijeta 2020. godine.

Naime, osoba, koja se u Presudi spominje s inicijalima G.B., a mjesto u kojem živi se navodi samo sa slovom Z, podnijela je prijedlog da se ispitaju dvije odredbe ove Odluke. Jedna se odnosi na to da ugovor o zakupu poslovnog prostora može sadržavati "odredbu kojom zakupnik prihvaća povećanje zakupnine u tijeku trajanja zakupa prema Gradonačelnikovoj odluci".

Druga sporna odredba odnosi se na to da Grad može otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora u svako doba ukoliko zakupnik "odbije prihvatiti promijenjeni iznos zakupnine, odnosno solemnizirati dodatak ugovora o zakupu u slučaju promjene visine zakupnine".

Obje odredbe kojima se Gradu omogućuje da povisi zakup poslovnog prostora nakon potpisanog ugovora oborene su odlukom Visokog upravnog suda, a presuda je stupila na snagu 5. lipnja objavom u "Narodnim novinama".

image
Screenshot Narodne novine

Sud je ukinuo ove dvije odredbe s obrazloženjem da se njima gradonačelniku daju ovlasti koje mu zakonski ne pripadaju.

Na osnovu Zakona o zakupu i kupoprodaji i poslovnog prostora (ZZKPP) Visoki upravni sud je zaključio da je obveza plaćanja zakupnine određena ugovorom o zakupu te se ne može jednostrano povećavati. Također, Sud je zaključio da se prema tim odredbama gradonačelniku davalo pravo koje mu ne pripada niti po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (ZJLPRS).

- Naime, iako gradonačelnik ima pravo i dužnost izvršavati opće akte predstavničkog tijela i upravljati nekretninama u vlasništvu jedinice lokalne samouprave (JLS), to mora činiti u skladu sa zakonom i statutom te JLS.

S obzirom na to da ni mjerodavni Zakon niti Statut Grada Splita ne ovlašćuju gradonačelnika da jednostrano mijenja odredbe važećih ugovora o zakupu i da svojom odlukom odlučuje o povećanju iznosa ugovorenih zakupnina, Sud nalazi da osporene odredbe Odluke treba ukinuti jer su nesuglasne s naprijed navedenim odredbama ZZKPP-a i nisu u skladu s odredbom članka 48. ZJLPRS-a niti s odredbama članka 52. Statuta Grada Splita - zaključeno je u presudi Visokog upravnog suda.

image
Tom Dubravec/Cropix

U presudi se navodi kako se Služba za gradsku imovinu Grada Splita očitovala dopisom od 25. rujna 2021. godine (to je bilo prije nego je gradonačelnik Ivica Puljak uzeo Maju Đerek za savjetnicu). U dopisu se navodi kako je "u tijeku postupak pripreme izmjene predmetne Odluke".

Nadalje, u odgovoru gradske službe pisalo je da se sporne odredbe ne primjenjuju, "već da se u slučaju promjene visine zakupnine nakon isteka roka važenja ugovora o zakupu, urednom zakupniku nudi sklapanje novog ugovora s povećanom zakupninom, i u slučaju njegovog pristanka sklapa se novi ugovor, u protivnom da se objavljuje javni natječaj". U tom očitovanju se "zaključuje da Grad može izmijeniti svoju odluku o utvrđivanju početnih cijena za zakup poslovnog prostora prema svom nahođenju".

Međutim, Visoki upravni sud nije uvažio ovakvo obrazloženje iz dopisa Službe za gradsku imovinu Grada Splita iz rujna 2021. pozivajući se u Presudi na članke iz "Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora".

U navedenoj presudi od 22. svibnja 2023. koju potpisuje Predsjednica vijeća Senka Orlić-Zaninović navodi se: "Uvidom u službene internetske stranice Grada S. utvrđeno je da do dana odlučivanja o prijedlogu nova Odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Grada Splita nije donesena niti postoji prijedlog nove odluke".

Ovo je zanimljivo, budući da je nova Odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Grada Splita usvojena na sjednici Gradskog vijeća 6. srpnja, a javno savjetovanje za nju počelo je 4. svibnja.

image
Vojko Bašić/Cropix

Tako da je skoro 20 dana prije nego što je 22. svibnja donesena presuda na stranicama Grada bilo objavljeno javno savjetovanje, zajedno s nacrtom Prijedloga Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Ovo se može zaključiti po tome što na obrascu za savjetovanje stoji da je rok od 4. svibnja do 4. lipnja.

Očito sve ovo nisu vidjeli suci kad su u presudi napisali da do donošenja njihove odluke nije bilo na stranicama Grada njezinog prijedloga. Dapače, da su samo malo pričekali, ne bi morali donositi presudu jer u novoj Odluci nema spornih odredbi koje je ukinuo Visoki upravni sud.

No, postoji razlika između scenarija da presuda nije donesena i toga što je donijeta u vrijeme dok je javno savjetovanje o novoj Odluci bilo u tijeku.

Naime, ukoliko je bilo nezakonitog podizanja cijena najma od strane Grada nakon što su sklopljeni ugovori o zakupu poslovnog prostora, ova presuda otvara mogućnost onima koji su oštećeni da pravdu potraže na sudu.

Presudu možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:05