StoryEditorOCM
Splitdan poslije

Sporna splitska parcela na kojoj svako malo ureduje policija danas je ograđena, susjedi zdvajaju: ‘Svi bi gradili...‘

Piše Božidar Lončar
31. siječnja 2024. - 17:18

Dan nakon drame, zemljište u Glagoljaškoj kod tvrđave Gripe miruje. Nigdje nikoga: nema bagera, radnika, Igora Kraljevića, Bojana Ivoševića, svađe...

Jedino radnici "Pointa" koji su postavljali stupiće na nogostup. Parcela je ograđena, što nije bio slučaj jučer kada nije bilo ni ograde ni policijske trake, iako su službenici u blizini motrili na zemljište sa šalovanim borom, primijetili smo. Jutros trake na podu, kao i prometna signalizacija, posječena stabla... Krš i lom. Nered.

Nigdje nikoga osim policijskog vozila ispred zgrade preko puta. U zgradi živi obitelj Mrsić čija je kći Melita Mrsić u utorak dovedena u policijske prostorije s Kraljevićem i Ivoševićem radi sumnje u počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira. Roditelji su potreseni nakon jučerašnjeg događaja, kratko nam je kazala Melita.

image
Tom Dubravec/Cropix

Obitelji Martić i Dežulović, našeg istaknutog novinara Borisa Dežulovića, otkrivaju nam kako ih je policija došla ispitati kao svjedoke. Podupiru svoju susjedu Melitu i kažu kako ovo nije prvi ovakav slučaj u Glagoljaškoj koji je, za njih, sprega novca i politike.

– Kada se jučer sve ovo događalo, mi smo spavali nakon ručka. Naravno da Melita nije trebala biti privedena, dajemo joj punu podršku. Pravo je pitanje kako su došli do zemljišta i tko im je to omogućio. Što bi oni tamo radili?

Zgradu višu od nekadašnje vojarne? Nisu prvi koji bi gradili i radili kako to žele, a mi smo ovdje od 1969. godine. Bio je nama ovdje jedan Krstulović koji je prije par godina htio nadograditi zadnji kat. Ja sam ga odbio kao predstavnik stanara. Za ovo je kriva politika – kaže obitelj Dežulović.

Obitelj Martić nije vidjela ništa, ali potvrđuju svoju potporu susjedi:

– Ovo je samo posljednji u nizu megalomanskih projekata na području bivše vojarne. Bivši gradonačelnik Puljić je dograđivao kat zgrade preko puta, do njega Huljići, Krstulović je htio u našoj zgradi.

Kraljevićeve investicije

Osim u Glagoljaškoj, investitor Igor Kraljević, inače vlasnik kluba "Centar" u centru grada i tvrtke "Visoka hills" koja kreće s izgradnjom stambenog objekta u istoimenom kvartu, već je vodio borbu zajedno sa suprugom Katarinom Kraljević protiv stanovnika Lučca prilikom izgradnje velebnog izdanja u Rokovoj ulici, u težačkom kvartu s niskokatnicama i i kamenim kućama.

image

‘Visoka Hills’

‘Visoka Hills‘/Vizualizacija

Od Glagoljaške do vile u Rokovoj treba dvije do tri minute hoda. Kraljevića nismo intervjuirali jučer nakon izlaska iz Druge policijske postaje niti dobili na mobitel ili mail još od eskalacije "bor-krize".

Arheološki nadzor od utorka do četvrtka

Tvrtki "Neir" je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija 24. siječnja dao odobrenje za radove čišćenja terena uz arheološki nadzor.

U Troškovniku su navedeni radovi: odvoz viška zemlje nastalih bušenjem sondi i istražnim radovima, otklanjanje panjeva i preostalog otpada pri čemu će konzervatorsko-restauratorski nadzor obavljati "Neir", postavljanje ograde i izrada ulaznih vrata radilišta po sredini južne međe prema kolniku u širini od pet metara. Vrijednost radova je 1187,50 eura. "Neir" nije angažirao tvrtku "Bešlić", kazali su nam.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tvrtki "Temenos" su konzervatori izdali odobrenje 29. siječnja, koje nam je poslala tvrtka "Neir". Arheološki nadzor provode od 30. siječnja do 1. veljače za radove postavljanja ograde i planiranja terena. Arheološki nadzor obuhvaća 500 metara četvornih, što je nešto više od polovine zemljišta od 987 kvadrata.

image

Rješenje konzervatora tvrtki ‘Temenos‘ 29. siječnja za arheološki nadzor radova od 30. siječnja do 1. veljače

Screenshot: "Neir" d.o.o.

– Radovi na arheološkim istraživanjima se provode isključivo ručnim iskopom uz mjere zaštite pronađenih predmeta te objekata. Ukoliko se tijekom radova arheološkog nadzora pronađu nalazi, potrebno je napraviti zaštitna istraživanja sukladno kojima Konzervatorski odjel određuje daljnja postupanja – navedeno je u Rješenju.

Nemaju podataka

Ministarstvo kulture i medija nam je odgovorilo kako su 2. studenoga prošle godine izdali rješenje o privremenoj obustavi za radove iskopa bez odobrenja, za što je tvrtka "Cacao" kažnjena s 13.867 eura i Katarina Kraljević kao vlasnica tvrtke s 2733 eura.

Obrat na splitskom gradilištu: konzervatori investitorima zabranili radove i opalili kaznu! I policija čačka slučaj

Da podsjetimo, trinaest dana nakon kazne, "Cacao" se uknjižio i na drugu polovinu zemljišta koje su državi platili 472.550,93 eura nakon što Grad nije iskoristio pravo prvokupa, a Ministarstvo kulture i medija dalo suglasnost za prodaju. Dvije i pol godine poslije, ispisali su im kazne.

Iz Ministarstva su nam potvrdili izdavanje odobrenja za spomenute radove uz arheološki nadzor 24. siječnja, dok za jučerašnje radove nemaju podataka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Državni inspektorat je danas ponovio kako su građevinska i šumarska inspekcija na temelju prijave u listopadu obavile nadzor te je utvrđeno kako se ne izvode građevinski radovi, dok je šumarska inspekcija na temelju prijave o sječi stabala utvrdila da ista nije uvrštena u šumskogospodarsko područje RH. Za upit o oštećenju kulturnog dobra uputili su nas na Ministarstvo kulture.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su nam odgovorili kako su zaprimili prijavu Banovine o sječi stabala i oštećenju kulturnog dobra od studenoga prošle godine.

Nakon kriminalističkog istraživanja, predmet je proslijeđen ODO-u. Jučer nisu utvrđeni elementi prekršaja. Općinsko državno odvjetništvo je zaprimilo posebno policijsko izvješće. Trenutno su u fazi izvida i istražnih radnji i više informacija moglo bi se, doznajemo, znati za dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:18