StoryEditorOCM
Splitnastavlja se saga

Nova afera u splitskoj Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan: ‘Ostali su nam dužni novce za dva projekta...‘

Piše Božidar Lončar
20. veljače 2024. - 19:17

Gori vatra na Marjanu, a nikako da se ugasi. Nakon što je u ponedjeljak Ingrid Pečarević, stručna voditeljica Javne ustanove za upravljanje park-šume Marjan iznijela nepravilnosti u njezinu radu gdje je prozvala aktualnog ravnatelja Marka Pejnovića i Puljkova vijećnika Srđana Marinića, dobili smo očitovanje i tvrtke "Oikon" koja je izradila prvi Plan upravljanja za vrijeme mandata Andre Krstulovića Opare.

Stručna voditeljica splitske ustanove iznijela šokantne optužbe na račun ravnatelja i Puljkova vijećnika; dug je popis

Šef marjanske ustanove demantira optužbe kolegice: ‘U privatnika bi dobila otkaz! Ovo radi jer ide u penziju u svibnju‘

Puljkov vijećnik kojeg optužuju da je ‘igrač iz sjene‘ splitske ustanove objasnio svoju ulogu: Sudjelujem u svemu jer...

Pečarević se obratila gradskim vijećnicima, bivši djelatnici su se obratili Pejnoviću, a sastanke s Javnom ustanovom je imao i stari dužnik - tvrtka "Oikon" koja je izradila prvi Plan upravljanja, a u čijoj zonaciji je mnogo manje poljoprivrednog zemljišta na južnim padinama nego u trenutnom prijedlogu Plana.

image
Paun Paunović/Cropix

Po svemu sudeći, zbog njihovog posjeta došlo je do produljenja javne rasprave za još 15 dana, s 9. na 24. ožujak. Javna ustanova je 16. veljače objavila Odluku o produljenju javne rasprave jer su iz Plana upravljanja izbačeni prilozi. Povučen je "Oikonov" prilog u kojem su navedeni njihovi djelatnici kao vanjski suradnici na izradi PU-a. Prilozi su inače neobvezujući dio plana.

image
Screenshot/JU PŠ Marjan

- Ugovor Oikona i JU za izradu Plana upravljanja je raskinut zbog stručnog razilaženja. Raskidom ugovora, JU je preuzela materijale i sama izradila prijedlog Plana upravljanja. Oikon se ne navodi kao izrađivač Plana - odgovorili su nam iz "Oikona".

JU ostala dužna dvije fakture

Iz korespondencije dviju tvrtki prošle godine saznajemo kako su nepodmirene fakture zbog dva projekta koja su bili dio ugovora: izrada plana upravljanja i akcijski plan upravljanja posjetiteljima. JU u njima navodi kako odbija platiti jer primjedbe Grada i Ustanove nisu implementirane u Plan upravljanja, a koje se tiču zonacije. Bez zonacije, nema ni uplate. Zanimljivo je kako je dopis JU i "Oikona" djelatnicima, uključujući Pečarević, proslijedio upravo Srđan Marinić, a koji je dalje proslijeđen gradskim vijećnicima.

image
Screenshot/JU PŠ Marjan

Proces izrade "Oikonovog" Plana upravljanja započeo je u jesen 2019. u mandatu Andre Krstulovića Opare i trajao je do lipnja 2021. Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva je zatražio doradu u jesen 2021. Iz dopisa JU PŠ Marjan i "Oikona" poslanog vijećnicima, na sastanku u Banovini u studenom 2021. dogovoreno je da se primjedbe JU i Grada Splita kojeg je tad vodio Ivica Puljak o upravljačkim zonama uvrste u Konačni prijedlog prije rasprave.

Javna rasprava je nakon dorade provedena početkom 2022. O potrebi izmjeni zonacije s ciljem povećanja šumskog, a smanjenja poljoprivrednog zemljišta "Oikon" je već upozoravao i HDZ-u naklonjen ravnatelj Stipe Mušura i to na ljeto 2022., par mjeseci od kraja ugovora s "Oikonom".

Novi prijedlog, s izmijenjenom zonacijom poslan je MINGOR-u na mišljenje u prosincu 2023. Društvo "Marjan" i Javna ustanova, odnosno, Marinić i Pejnović potpisali su ugovor o suradnji u srpnju.

image
Screenshot/JU PŠ Marjan

Zonaciju su radili tvrtka "Lipov Gaj" i Srđan Marinić i njime je veličina poljoprivrednih zemljišta smanjena s 52,49 hektara (uz skoro 10 hektara djelomično izgrađenih poljoprivrednih površina) na 15,46 hektara zajedno sa šumskim područjima, odnosno, 12 hektara "čistog" poljoprivrednog zemljišta.

Za izradu novog prijedloga potrošeno je 17.900 eura javnog novca. Za "Oikonov" prijedlog, kažu bivši djelatnici u dopisu, većinom financiran iz EU projekta "Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti". 

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva je krajem siječnja ove godine izdao mišljenje prema kojem je javna rasprava nužna jer je previše vremena prošlo između prvog ("Oikon") i drugog ("Lipov gaj") Plana upravljanja, prevelike razlike u zonaciji i neuključivanja svih dionika nakon što je javna rasprava za prvi plan ("Oikon") provedena.

- Konačni prijedlog značajno je izmijenjen u odnosu na prijedlog za koji je provedena javna rasprava - navelo je Ministarstvo.

Iz "Oikona" su nam odgovorili kako je 80 posto iznosa isplaćeno do sada.

- Nesuglasice su riješene sporazumom bez potrebe angažmana odvjetnika. Posjet odvjetničkog tima nije bio potreban. U skladu sa Sporazumom, "Oikon" nije naveden kao izrađivač studije i povučen je prilog u kojem su bili navedeni "Oikonovi" stručnjaci kao vanjski suradnici – odgovorili su nam.

Nakon objave članka javio nam se ravnatelj JU PŠ Marjan Marko Pejnović koji je demantirao spomenute navode i poslao sporazum potpisan između Javne ustanove, "Oikona" i obrta "Nature and Advantures" 24. listopada 2023. kojim su povučeni prijedlozi za ovrhom na Općinskom sudu i prenesena autorska prava na Javnu ustanovu.

Sporazumom je JU PŠ Marjan spomenutom obrtu pristao isplatiti 9.193,05 eura "Oikonu" i vratiti zadužnice, dok će obrtu isplatiti 3.151,90 eura u zamjenu za odricanje ikakvih daljnjih potraživanja i izjave kako nema daljnjih obveza i podmirene su sve obveze. "Oikona" i "Nature and Advantures". Sporazum možete vidjeti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:19