StoryEditor
SplitBROJKE, A NE DOJAM

Splitsko-dalmatinska županija zbog korone je ljetos bila na meti kritika, spominjao se opušteni mentalitet..., ali stvari su se bitno promijenile

8. listopada 2020. - 14:19
Splitsko-dalmatinska županija više nije na neslavnom prvom mjestu po broju novozaraženih, ali ni aktivnih slučajevaKoronavirus.hr i Cropix

Hrvatska je danas zabilježila najgori dan po broju novih slučajeva od početka epidemije. U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba je preminula, a broj aktivnih slučajeva je danas 2206.

Prema interaktivnoj karti objavljenoj na službenoj stranici koronavirus.hr, najgora situacija odnosno najveći broj aktivnih slučajeva je danas u Gradu Zagrebu gdje su zabilježena 492 aktivna slučaja. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 252 aktivna slučaja, zatim Sisačko-moslavačka sa 160 te Zagrebačka sa 154.

image
Aktivni slučajevi na današnji dan
Koronavirus.hr

Usporedbe radi, prije mjesec dana, 8. rujna bila je potpuno drugačija situacija.

image
Ovakva je situacija bila prije mjesec dana
Koronavirus.hr

Najgora situacija tada je bila u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su 8. rujna bila 702 aktivna slučaja, u Gradu Zagrebu 464. Slijedila je Dubrovačko-neretvanska županija sa 167 aktivnih slučajeva te Zadarska sa 137.

Splitsko-dalmatinska županija tijekom ljeta često je bila na meti kritika, spominjao se opušteniji mentalitet i ležernost. 

Dalmacija je u mjesec dana uspjela smanjiti broj novozaraženih i kontrolirati situaciju, s druge strane buknulo je stanje u unutrašnjosti gdje je zabilježeno nekoliko žarišta.

Ako promatramo situaciju u Europi, Hrvatska je u mjesec dana doživjela veliki skok broja novooboljelih.

Prema informacijama sa stranice Our world in Data, koja donosi pregled tjedne stope rasta broja oboljelih, Hrvatska je također zabilježila popriličan negativni skok. Riječ je o dvotjednom pregledu epidemiološke situacije u pojedinoj zemlji na temelju kojih se kategoriziraju kao sigurne za putovanje, odnosno spadaju u crvenu, narančastu i zelenu.

Primjerice, Hrvatska je od 15. do 21. kolovoza na toj listi prema broju oboljelih bila prva, a krajem kolovoza nekoliko europskih zemalja poput Slovenije, Slovačke, Austrije stavile su našu zemlju na crvenu listu. 

Početkom rujna, odnosno 8. rujna, Hrvatska je prema njihovim podacima zabilježila pad broja oboljelih od -7,5 posto.

image
Stanje - 8. rujna
Our World In Data/screenshot

Hrvatska se nakon toga počela, nažalost, suočavati s povećanjem broja oboljelih te se polako penjala na ljestvici.

Tako se danas nalazimo na osmom mjestu, od ukupno 27, s porastom  od 48 posto.

image
Stanje - 8. listopada
Our World In Data/screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 21:27