StoryEditorOCM
Splitdan zdravlja

Splitski umirovljenici pohrlili na besplatan pregled tlaka i šećera: ‘Di neću bit zdrava, od Spinuta sam došla pješke!‘

Piše Ana Pivčević
8. travnja 2024. - 13:06

U dvorištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Zdravstvenom školom u ponedjeljak je obilježen Svjetski dan zdravlja održavanjem javnozdravstvene akcije na kojoj su pregledavali građane. Slogan Svjetskog dana zdravlja je "Moje zdravlje, moje pravo", a uz savjete o pravilnoj prehrani i tjelovježbi, građanima su izmjereni krvi tlak, razina šećera u krvi i indeks tjelesne mase (ITM). 

- Organizirali smo ovu javnozdravstvenu akciju kako bismo potaknuli građane da prekontroliraju parametre koji dovode do najčešćih bolesti današnjice, a to su kardiovaskularne bolesti odnosno srčani i moždani udar i na trećem mjestu to su karcinomi. Nažalost, to su neke bolesti koje su učestale u našem društvu, ali treba naglasiti da se u velikoj većini slučajeva mogu prevenirati. Pod tim mislim na zdrav stil života, tjelovježbu, kretanje, zdravu prehranu i kontroliranjem čimbenika rizika koji dovode do njih. Zato smo građanima napravili osnove pretrage, a dobili su i savjete što popraviti ovisno o rezultatima njihovih pretraga - objasnila nam je dr. med. Majda Gotovac, specijalista epidemiologije s NZJZ-a. 

image

Dr. med. Majda Gotovac, specijalista epidemiologije s NZJZ-a

Nikola Vilić/Cropix

Gospođa Luca (82) za ovu akciju čula je na radiju i nije dvojila ni trenutka hoće li se odazvati. 

- Došla sam iskontrolirati ove osnovne parametre i sve je dobro - sa smiješkom nam otkriva gospođa Luca kojoj je samo tlak bio malo povišen.

- To je sigurno jer sam pješke došla od Spinuta do ovdje - kao iz topa nam objašnjava. 

Priznaje, otkad je u mirovini ima više vremena i redovito obavlja osnovne pretrage, a poziva i ostale građane bez obzira na dob da vode računa o sebi. 

- Svi se moramo odazvati na ovakve akcije jer za nekoliko minuta možemo dobiti osnovne rezultate i vidjeti je li sve dobro. Tko će voditi računa o našem zdravlju, ako nećemo mi - kazala nam je 82-godišnjakinja. 

Poslušali smo i sami njezin savjet. Učenici Zdravstvene škole izmjerili su nam tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase. 

Gornji i donji tlak

- Gornji tlak vam je nešto malo niži, ali ako vam je tako cijeli život, kako kažete, nema razloga za brigu - objasnili su nam učenici i podsjetili nas da unatoč obvezama ne zaboravimo važnost kretanja i brige o prehrani. 

Nakon nas, pregledali su i gospođu Mirjanu (72). 

- Zadovoljna sam rezultatima. Prošle godine su mi otkucaji srca bili malo viši, ali sada su bolji. Na ovaj način se održavam, a i kod svog doktora obavim osnovne pretrage. Redovitom kontrolom možemo na vrijeme vidjeti ako nam nešto ne štima - objasnila nam eje gospođa Mirjana. 

Preventivni programi

NZJZ Splitsko-dalmatinske županije promovira i dva nacionalna programa prevencije raka debelog crijeva i raka dojke. 

- Riječ je o programima za koje se pozivi šalju na kućnu adresu ciljano građanima u dobnoj skupini od 50 do 74 godine. Što se tiče raka debelog crijeva, dobiju testove za otkrivanje oku nevidljive krvi u stolici, a ako dođe do pozitivnog nalaza dalje dogovaramo kolonoskopiju. Važno je odazvati se na takve preglede jer ako ne vrijeme otkrijemo rak debelog crijeva, on je u devet od 10 slučajeva izlječiv - objasnila nam je Majda Gotovac, specijalista epidemiologije.

Nacionalnim programom ranog otkrivanje raka dojke obuhvaćene su sve žene u dobi od 50 do 69 godina. 

- Pacijentice u navedenoj dobnoj skupini na kućnu adresu dobiju poziv na mamografiju, odnosno ugovoreni termin s mjestom i s vremenom, a na njima je da se samo odazovu i obave pregled. Apeliramo na sve da se odazovu pregledima jer je riječ o jednoj snimci koja spašava život - poručila je Gotovac. 

image

Mjerenje šećera u krvi

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:30