StoryEditorOCM
Splitbravo!

Splitski MIOC osvojio treće mjesto na Državnom u šahu, ali zato pomeo konkurenciju u omiljenoj japanskoj mozgalici

Piše Mia Uzinić
29. prosinca 2023. - 17:44

Odavno je postalo uobičajeno da učenici III. gimnazije Split postižu zavidne rezultate na natjecanjima pa tako ne čudi da su osvojili prvo mjesto u rješavanju sudoku zadataka, a njihove učenice izborile su i broncu zlatnog sjaja na Državnom prvenstvu u šahu koje se održavalo u Poreču. Ponosna ravnateljica Deana Bokšić s nama je podijelila svoje zadovoljstvo rezultatima Miočana.

image

Mioc

Nikola Vilić/Cropix/Cropix

- U šahovskom prvenstvu sudjelovale su učenice Kiara Beljo, Paola Ladan, Ivana Radoš, Ana Barbarić i Marija Marta Bilić. U našoj školi se šah igra tijekom malih i velikih odmora, a imamo i šahovski klub kojeg su organizirale naše vrijedne maturantice uz podršku profesorice Maris Kuzmanić. Tradicionalno se organizira i Božićni šahovski turnir na kojem se učenici druže i dobro zabave, a bude i zanimljivih nagrada, uglavnom poslastica - rekla je ravnateljica Bokšić.

image

Učenice na šahovskom natjecanju

Privatni Album/

O svojoj ljubavi o šahu progovorila je i učenica Ivana Radoš.

- Šah sam počela igrati još kao dijete, a prvi me otac naučio kako ga igrati. Kasnije sam motivaciju za daljnje učenje pronalazila u samoj igri jer u šahu nikada ne možete biti savršeni, uvijek postoji nešto što bi se dalo poboljšati. Ovo mi je bilo treće državno prvenstvo na kojem sam sudjelovala, a od prvog natjecanja se zaista trudim da svaki put, i ja i moja ekipa, ostvarimo što bolji rezultat - kazala je Ivana.

Dodaje i da su češće dječaci zainteresirani za igranje šaha, ali Ivana je svakako dokaz da i djevojke mogu biti vrsne šahovske majstorice. 

U Miocu razloga za veselje ne manjka, njihovi učenici slavili su i na Državnom natjecanju u rješavanju sudoku zadataka koje se održalo u Vodicama. Bili su prvi i pojedinačno i ekipno, a ovo je treća godina da postižu ovakav uspjeh. Prvo mjesto "ekipno" osvojili su učenici Ivano Herceg, Tončica Aljinović, Nina Elpeza i Tina Bratim koja je i u kategoriji "pojedinačno" odnijela pobjedu.

- Svakako, kao škola smo izuzetno ponosni na njihove uspjehe. Tina je ove godine u Torontu na Svjetskom prvenstvu u sudoku zadacima i logici osvojila brončanu medalja u poretku U-19 (mlađi od 19 godina). Bila je jedna od četiri hrvatska predstavnika, a njoj je to bilo četvrto natjecanje na svjetskoj razini. Izborila je sudjelovanje u ovom natjecanju jer je bila najbolja u poretku na prošlogodišnjem sudoku natjecanju za osnovne i srednje škole - objasnila je ravnateljica. 

image

Učenici koji su sudjelovali u sudoku natjecanju

Privatni Album/

Pitali smo učenicu Tinu kako je otkrila sudoku svijet.

- Otac me naučio rješavati sudoku zadatke i to mi se odmah svidjelo pa sam ih kasnije krenula rješavati samostalno, osjećam zadovoljstvo kada do kraja riješim neki sudoku zadatak. Sudoku mi je pomogao i za razvijanje logike pa samim time olakšao i rješavanje zadataka iz matematike, informatike i sličnih predmeta - kazala je Tina.

Čestitamo ovim vrijednim mladim ljudima i želimo im puno uspjeha u daljnjem školovanju! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:38