StoryEditorOCM
Splitgodišnja priznanja

Splitski liječnik dobitnik je prestižne nagrade struke, a još nema ni 30 godina. No, nije jedini, ovo su ostali laureati

Piše Split SD
18. prosinca 2023. - 16:19

Hrvatska liječnička komora dodijelila je godišnje nagrade istaknutim pojedincima za postignuća ostvarena u 2023. godini. Svečana dodjela godišnjih nagrada HLK-a održana je u Pastoralnom centru Zagrebačke nadbiskupije.

Dobitnik godišnje nagrade HLK-a za najzapaženije stručno ostvarenje u 2023. godini je Luka Matak, dr.med., univ.mag.med., specijalist ginekologije i opstetricije, specijalizant uže specijalizacije ginekološke onkologije iz Opće bolnice Zadar. On je prvi put u Hrvatskoj napravio vNOTES histerektomiju. Radi se o vrsti kirurgije koja koristi prirodne otvore (u ovom slučaju rodnicu) kako bi se pristupilo u trbušnu šupljinu do ciljanih organa maternice i adneksa.

image

Dr. Luka Matak

Luka Gerlanc/Cropix

Dobitnici nagrade HLK-a za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije su doc.prim.dr.sc. Tomislav Bulum, dr.med., specijalist interne medicine i uže specijalizacije endokrinologija i dijabetologija u KB Merkur - Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godina i dr.sc. Marko Kumrić, dr.med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u kategoriji znanstvenika mlađih od 40 godina.

Dr.sc. Marko Kumrić u dosadašnjoj je znanstvenoj karijeri objavio ukupno 56 znanstvenih radova, od čega je u 16 njih bio prvi autor. U 2023. godini objavio je ukupno 19 radova objavljenih u međunarodnim znanstvenim časopisima indeksiranih u bazi Web of Science, od čega su 11 izvorni, a osam su pregledni radovi. Od devet izvornih radova na kojima je među prvih šest autora, tri rada se nalaze u Q1, četiri u Q2 te dva u Q3.

Primarni fokus njegovog istraživanja su bolesti kardiovaskularnog sustava, posebice akutni koronarni sindrom i arterijska hipertenzija. Posebice se ističu dva rada na kojima je dobitnik nagrade prvi autor koja su objavljena u časopisu "Biomedicine & Pharmacotherapy" o učincima suplementacije CBD-om na arterijski tlak i različite kardiometaboličke parametre u bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Nagradu za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2023. dobila je liječnica Nataša Ban Toskić, dr.med., specijalistica obiteljske medicine iz doma zdravlja Zagreb-Centar, ujedno i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u drugom mandatu.

image

Nataša Ban Toskić

Vanesa Pandžić/Cropix

Novinarka Novog lista Ljerka Bratonja Martinović dobitnica je godišnje nagrade HLK-a za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke struke u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:25