StoryEditorOCM
SplitNAŠLI SU KRIVCA

Splitski kotar upozorava na katastrofalnu sigurnost prometa na Marjanu: ‘Kaos na cestama ide njima na dušu...‘

Piše Split SD
26. srpnja 2023. - 18:12

O prometnom kaosu na marjanskim plažama oglasio se na svojoj Facebook stranici i Gradski kotar Meje.

- Svakodnevni kaos kojem smo svjedoci na Meštrovićevom šetalištu i pristupnim cestama plažama koje se nalaze na prostoru našeg kotara, u posljednje vrijeme su česta su medijska tema, a i povod za političke obračune.

Kako bi demistificirali nadležnosti i pokušali riješiti problem, kada već oni čija je to dužnost nisu u stanju, ukratko ćemo objasniti meritum stvari.

U rujnu 2020. godine tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara donosi Zaključak o korištenju prometnica u dijelu Park-Šume Marjan. Između ostalih, Zaključkom je obuhvaćena i cesta koja obuhvaća Šetalište lvana Meštrovica od križanja sa ulicom Dražanac (Zvončac) do rampe Institut.

image
Jakov Prkić/Cropix

U Zaključku se navodi da je parkiranje automobila dozvoljeno samo na označenim mjestima za parkiranje. 

Novčanom kaznom od 500 do 1.000 kuna, sukladno članku 233. Zakona o zaštiti prirode kazniti će se za prekršaj osoba koja vozi ili parkira vozilo izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje. 

Nadzor nad radnjama propisanim člankom 139., stavak 1. točka 9. Zakona o zaštiti prirode (,,Narodne novine" broj 88/13, 15/18, 14/19,127/19) provodi glavni čuvar prirode i čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan.

U članku 139., stavak 1. točka 9. Zakona o zaštiti prirode stoji da su u zaštićenim područjima zabranjene osobito radnje voziti i/ili parkirati vozila i bicikle izvan područja namijenjenih za vožnju ili parkiranje. U istom Zakonu se navodi da park-šuma spada pod zaštićena područja. 

image
Joško Šupić/Cropix

Plaže Kašjuni i Kaštelet, kao i pristupne ceste koje vode do njih, kako je vidljivo iz priložene fotografije koja prikazuje obuhvat park šume Marjan (preuzeto sa internet stranice JU Park šuma Marjan) spadaju u njezin obuhvat.

Stoga, uvažavajući sve navedeno, jasno je da je upravo JU Park šuma Marjan odgovorna za režim prometovanja unutar obuhvata park šume Marjan kao i sankcioniranje prekršaja te da prometni kaos kojeg danas imamo ide upravo njima na dušu.

Istina, Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan je naručila prometnu studiju koja se pokazala potpuno promašenom, jer je između ostalog, predviđala postavljanje rampe sa čitačem registracijskih oznaka ispod Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika te su prometna rješenja predviđena u toj studiji (s pravom) odbijena od strane MUP-a.

Vijeće GK Meje od Javne ustanoven traži da napokon započne konzumirati ovlasti koje su joj povjerene, jer je sigurnost prometa na prometnicama u obuhvatu park šume Marjan - katastrofalna - stoji u njihovoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:49