StoryEditorOCM
Split10. izborna jedinica

Splitski HDZ ‘skrojio‘ listu kandidata; ovaj dvojac je siguran u utrci za Sabor, doznajemo tko još ima najveće šanse...

Piše Petra Klarić
20. ožujka 2024. - 21:01

Splitski HDZ napravio je listu prijedloga svojih kandidata za listu u našoj, 10. izbornoj jedinici. Iz splitskog ogranka na listi će navodno sigurno biti Tomislav Šuta i Andro Krstulović Opara, a moguće i Zrinka Mužinić Bikić.

Kako nam kaže izvor blizak HDZ-u, na listi 10. izborne jedinice trebalo bi biti devet predstavnika iz Splitsko-dalmatinske županije i pet predstavnika iz Dubrovačko-neretvanske županije. Splitski ogranak će na listi za 10. izbornu jedinicu dobiti sigurno dva mjesta, a moguće i tri. 

image

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix
image

Andro Krstulović Opara

Damjan Tadić/Cropix

Sigurno mjesto na listi osigurao si je Branko Bačić, koji će ujedno biti i nositelj liste, dok će nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zasjesti na posljednje, 14. mjesto. Osim njih, na listu 10. izborne jedinice će i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, iako je iz Solina koji pripada 9. izbornoj jedinici. 

image

Branko Bačić

Lucija Očko/Cropix
image

Blaženko Boban

Ante Čizmić/Cropix

Što se tiče Splićana, na listu navodno sigurno idu Andro Krstulović Opara i Tomislav Šuta, što znači da Krstulović Opara u ovom izbornom ciklusu vjerojatno neće u Europski parlament. 

Splitski HDZ iz svog je ogranka predložio i Ivicu Budimira, Tonća Glavinu, Jakšu Balova, Marijana Čelana i Krešimira Čaljkušića, ali nije izgledno da će oni na listi i završiti. Osim dvojice sigurnih, najveću šansu za mjesto na listi ima Zrinka Mužinić Bikić, a sve zbog popunjavanja kvote ženskih predstavnica.

image

Zrinka Mužinić Bikić

Tom Dubravec/Cropix

Što se tiče drugih mjesta, navodno je siguran Jure Brkan iz Makarske, Danica Baričević s Brača i Mato Franković iz Dubrovnika, a vrlo je izgledno da će na listi završiti i netko iz Imotskog. HDZ navodno želi pokriti što više područja u 10. izbornoj jedinici. 

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Kako nam kaže izvor, ova predviđanja su 90 posto točna, ali dodaje da se uvijek dogodi i neko iznenađenje. Priznao nam je da se nada da jedno od tih iznenađenja neće biti Ante Bačić, u političkim krugovima poznat po nadimku Baćo. Njegovo ime u medijima se moglo vidjeti kada se zbog upisa u Ratnu školu sukobio sa Zoranom Milanovićem, ali i kada se žestoko sukobio s Mirom Buljem u Saboru.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:19