StoryEditorOCM
SplitŠTORIJE DIOKLECIJANA

Split se nakratko pretvorio u antički grad; ulicama su marširali rimski vojnici, zna se tko je bio zvijezda večeri...

Piše L. V.
31. kolovoza 2023. - 22:25

Od 31. kolovoza do 2. rujna u Splitu se održava manifestacija "Štorije Dioklecijana".

Unutar tih nekoliko dana bit će predstavljen bogat program događanja temeljen na povijesti, kulturi i nasljeđu cara Dioklecijana te njegove palače. Kroz niz interaktivnih i edukativnih programa, posjetitelji će imati priliku uroniti u svijet antičkog Rima i doživjeti ga na autentičan način.

Prvi dan održavanja ove manifestacije započeo je 31. kolovoza pod otvorenim nebom, kad je Peristilom odjeknuo govor cara Dioklecijana. Rimski legionari oživjeli su povijest, a iskustvo boravka u Splitu posjetiteljima obogatila je intrigantna predstava.

Priča o Splitu traje 17 stoljeća, otkako je rimski car Dioklecijan odlučio izgraditi palaču - blizu tada velikog rimskog grada Salone - u kojoj je u miru provodio posljednje godine svoga života.

image
Vojko Basic/Cropix

Od kada je podignuta, Palača je polako postajala i postala grad koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, te ljepotom kulturne i prirodne baštine.

"Štorije Dioklecijana"‘ predstavljaju izvrstan način da lokalno stanovništvo i posjetitelji Splita istraže antičku povijest, dožive duh rimskog doba i bolje razumiju nasljeđe koje je ostavio Dioklecijan, pridonoseći time obogaćivanju kulturnog iskustva nazočnih. Upravo je educiranje građana i turista - o povijesti i kulturi grada te važnosti zaštite njegove kulturne baštine - primarna svrha ove manifestacije.

Spona prošlosti i budućnosti

Koncept manifestacije temelji se na povezivanju prošlosti i sadašnjosti prikazom važnih trenutaka iz života i vladavine cara. Svečano otvaranje u rekonstruiranom Peristilu posjetiteljima je pružilo uvid u kulturu toga doba, a neke dame možda će poželjeti na jedan dan postati Dioklecijanovom suprugom - i to će biti moguće! Interaktivne ture s carom ili mogućnost odabira novog vladara, još su neke od zanimljivosti koje će se nuditi.

image
Vojko Basic/Cropix

Program manifestacije obuhvaća različite aspekte Dioklecijanove vladavine, poput vojnog života, povijesne podjele vlasti te važnosti očuvanja kulturne baštine. Povezivanje s posjetiteljima kroz interaktivne edukativne programe, poput ‘Sapere aude‘, omogućuje dublje razumijevanje uloga Dioklecijanove palače u razvoju Splita.
- Manifestacija "Štorije Dioklecijana" nas vodi na nevjerojatno putovanje kroz vrijeme, omogućavajući posjetiteljima da dožive čar antičkog Rima kroz interaktivne programe i edukaciju.

Ova jedinstvena prilika da se povežemo s nasljeđem cara Dioklecijana te istražimo bogatu kulturnu baštinu Splita čini ovu manifestaciju nezaobilaznim iskustvom.

Pridružite nam se u nezaboravnom putovanju u prošlost, dok povezujemo povijest s današnjicom na ovoj zanimljivoj manifestaciji - ističu u Turističkoj zajednici grada Splita.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:14