StoryEditorOCM
Splitka da mu je ćaćino

Splićanki vozač ‘Prometa‘ pokvario dan: ‘Prenerazila me diskriminacija, mladim curama nije uopće naplatio vožnju‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
8. veljače 2024. - 09:15

U splitskim autobusima pravila nema, netko plaća, netko se šverca, a najveći gubitnik je Promet koji zbog ovakve politike gubi stotine eura. Našu je sugrađanku isprovociralo ponašanje vozača s kasne večernje linije u autobusu punom mladosti, koja se iz izlaska vraćala kući. Priča nam kako su brojni putnici pored njegove kabine i uređaja za evidenciju karata prolazili kao da ne postoje. A onda su se odjednom kraj Prometovca zaustavile dvije djevojke želeći kupiti kartu. Pružile su mu novce, no umjesto karte dobili su besplatnu vožnju. Tko zna koliko ih se tu večer, svakog dana u raznim autobusima, na drugim linijama besplatno gratis i na blef-šverc vozuckalo.

- I kaže njima vozač, ‘ma ajte cure prođite, ajde ne triba, nema straha, ajte vi dole, spremite novce drugi put ćete platiti, nema kontrole, već je kasno, a šta ću s vama, ajde sve je u redu. Tako im je rekao. Evo onda i mene na redu. Gledam ga kako se sav zbunio, zna da sam vidjela tu situaciju. Držim dva eura za kartu u ruci, gledam ga, gleda on mene, ne zna šta će sad. I onda kaže, ‘znate, a eto, oni su mladi, šta ćemo s njima, ja ih eto pustio, naša mladost. Vi ste stariji, vi morate platit – tako on meni reče.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ova ju je situacija isprovocirala, ne zato što je platila dva eura, ne zato što je nije častio kao druge putnike, ne zato što je konstatirao da je starija, starija i jest bila u u odnosu na mladost oko nje. Isprovocirao je, kaže njegov odnos prema putniku, nepristojna, silena diskriminacija, šerifsko ponašanje u kojem se po osobnim kriterijima određuje tko će platiti, tko neće, tko će imati pogodnost, koga će zaobići...

- Dosad sam imala toleranciju prema Prometovoj problematičnoj situaciji. Ali bojim se da je ovo kap koja preliva čašu. Trpimo reduciranje linija, kašnjenja i od pola sata i više, nedolaske autobusa. Trpimo lošiju uslugu, a plaćamo istu cijenu kao i prije kada ovakve probleme nisu imali. Šutimo, razumijemo. I još te se diskriminira, ovako nam se vraća. Ma nije u redu, ne. Nije čudo da su u problemu kada špina pušta na sve strane. E da je doša kontrolor, e da se uhvatio posla... – veli naša sugrađanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:16