StoryEditorOCM
SplitIZA GRADILIŠTA

Splićanin se žali na teške uvjete i podvale u građevinskom divu, zvali smo mu kolege, ali i vlasnika: ‘Pričaju priče‘...

Piše Božidar Lončar
17. travnja 2024. - 07:58

- Psihološko zlostavljanje, špijuniranje, fotografiranje i provjeravanje na poslu, prijave, vrijeđanje... Javno prozivam vlasnika Jozu Raku. Navodno je čovjek na bolovanju zbog karcinoma dobio otkaz i sada ih tuži. Mutni poslovi, namještanje otkaza, sjetite se smrti radnika koji je gradio "Mall" i kako su odugovlačili s isplatom odštete - kazao nam je uvodno još vidljivo emotivan 27-godišnji Marin Jovanović o svojem radnom iskustvu u "Cestaru".

Kaže nam kako je radio u građevinskom divu nekoliko mjeseci i otkaz dao prošlog tjedna.

image

Marin Jovanović

Screenshot/WhatsApp

- Namještali su mi otkaz, lagali o meni pa sam ga na kraju sam dao. Vrijeđali su me da sam "ograničeni debil", nisu nam dali nositi kratke hlače (takozvane trikvarte), nisam smio nositi majicu s Hajdukovim grbom. Upozoravali su me da ne nosim svoje čizme, a radne čizme mi nisu dali prva četiri mjeseca.

Radio sam u svojoj robi i sa svojim alatom. Zvali bi vanjske suradnike za odraditi posao iako imaju nas. To su napravili kada nam se pokvario stroj za asfaltiranje koji nije pod garancijom pa su nas proglašavali nesposobnima i dovodili ljude izvana. Tako su radili i s dijagnostikom, a to su radili jer su instalirani tamo - govori nam Marin u jednom dahu i dodaje kako poznaje nekoliko mehaničara koji su napustili tvrtku.

Navodi kako voditelj i direktor prijavljuju okolo i namještaju otkaze - kazao je 27-godišnji Splićanin.

image
Vladimir Dugandžić/Ilustracija/Cropix

Tim tragom smo stupili u kontakt s još nekoliko bivših zaposlenika ”Cestara”, od kojih su neki potvrdili Marinove riječi, a drugi imaju potpuno drugačije mišljenje. 

- Radio sam pola godine u firmi donedavno (puni podaci poznati redakciji, op.a.) kao automehaničar. Imam zdravstvenih problema te sam od poslovođe u više navrata nazivan "ćelavim redikulom" i budalom, bio fotografiran i špijuniran. Nosio sam svoju staru odjeću, svoj alat i svojim automobilom išao u kamenolom.

Optuživan sam za oštećivanje kamiona i strojeva i loše odrađen posao. Dobio sam tri prijave od direktora D. Š. Mlad sam čovjek, tek počeo, imam težak slučaj doma, a ostavljen sam poput psa na ulici bez jedne izgovorene riječi. Vlasnik Jozo Rako je kazao da me i ne poznaju i kako njega zanimaju njegovi strojevi - rekao nam je mladić.

image
Nikola Vilić/Cropix

Osim novih radnika koji su unutar pola godine rada na određeno napustili tvrtku, stupili smo u kontakt i s osobom koja je, kako navodi, više od 15 godina radila u "Cestaru", nakon čega je proglašena viškom i sada se sudski bori za radno mjesto.

- Radio sam po ugovoru više od 15 godina, nisu mi ga produžili. Kazali su mi da sam višak prošle godine iako je primljeno 10 novih zaposlenika. Sudimo se jer su me po zakonu nakon tri godine trebali trajno zaposliti. Čuo sam i ja za kolegu s karcinomom - kazao nam je navodno bivši zaposlenik.

No, ima, navodno, bivših mehaničara "Cestara" koji ne dijele Jovanovićevo mišljenje. Nekoliko njih je izdvojilo kako su bili pod pritiskom i stalno radili, što je za njih uobičajeno jer znaju rukovati strojevima i nisu to doživjeli kao 27-godišnji Marin koji nam se javio. Na suncu neki ipak nisu izdržali, dok su za rukovođenje strojeva kazali da je logično da dolaze mehaničari iz drugih tvrtki koji su prodali strojeve ne bi li njima upravljali ako imaju garanciju.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Radio sam godinama kao automehaničar i dao sam otkaz jer sam imao drugi posao. U "radioni" na Stinicama je bilo dobro. Po mojem zahtjevu sam produživao ugovor i dobio odijelo i čizme odmah, jedino su moji bili specijalni alati koji se ne koriste svakodnevno - kazao nam je kratko jedan od njih.

Iz razgovora s bivšim zaposlenicima većinsko je mišljenje kako je bivši voditelj  uveo sistem rada na koji su svi naviknuli, dok je dolazak navodno novog voditelja s vlastitim pristupom bio predmet spora, a on pak uživa potporu aktualne uprave.

Stupili smo u kontakt s vlasnikom Jozom Rakom, koji nam je kazao kako ”Cestar” ima 180 zaposlenika i kako je to "njegova kuća":

- Marin Jovanović je imao tretman kao svi drugi zaposlenici. Oni moraju imati radnu odjeću kao i svi, u skladu s pravilima struke. Tražio je prekid radnog odnosa i kod nas je imao ugovor na određeno vrijeme, nije bio stalno zaposlen. Što on o meni priča okolo, mene ne zanima. Svi zaposlenici imaju isti tretman - odgovorio nam je.

image

Jozo Rako pored tadašnjeg radonačelnika Splita Ivana Kureta 2007.

Duje Klarić/Arhiva/Cropix

Dodao je i kako ima mehaničara poput Jovanovića koji u toku godine dođu i odu:

- Svatko od njih priča priče. Nisam nikoga od tih vidio ni prije ni poslije, svi radnici kada se zaposle dobiju sve što treba. Neću se osvrtati na kavanske priče. Danas je pola ljudi psihički nestabilno, dobio je sve kao i drugi, to mene ne uznemirava.

Priče o špijuniranju ili vrijeđanju nisu točne i u to ne vjerujem. Tko će se braniti od svakog pojedinca koji izmišlja - rekao je vlasnik.

A što na sve kažu u ‘Cestaru‘?

- Marin Jovanović više nije zaposlenik. Radio je od 13. studenog 2023. do 10. travnja 2024. kao automehaničar. Imenovani je tog datuma podnio pisani zahtjev za izvanredni otkaz.

"Cestar" do danas nije imao primjedbe niti potrebe da zaposlenicima usmeno ili pismeno zabrani izbor odjeće ili obuće. Svi zaposlenici jednom godišnje preuzimaju radnu odjeću i obuću, sukladno radnom mjestu i dužni su je nositi u radnom vremenu - odgovorili su nam službeno iz ove tvrtke.

"Cestar" je 2022. imao 157 zaposlenika, 2023. 170 zaposlenika i na dan 15. travnja 2024. ima 173 radnika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:58