StoryEditorOCM
Splitsmeće moje

Splićanin ostao zatečen računom za Čistoću: ‘Pa ovo je fascinantno, od lani su poskupili odvoz škovaca 58 posto!‘

Piše Lucija Vujnović
24. siječnja 2024. - 11:10

Svjedoci smo raznih osjetnih poskupljenja koja se događaju uglavnom postupno. Cent po cent - bankrot! 

Nakon što mu je stigao račun splitske komunalne tvrtke "Čistoća Split" za prosinac, jedan je građanin proveo je analizu svojih računa, pa došao do zapanjujuće spoznaje. 

- U najmanju ruku san blago iznenađen novin računom za usluge Čistoće, pa san provjerija izvode unutar nekog vremena da bi doša do, meni bar, fascinantnih podataka. Od travnja 2022. godine do prosinca 2023. došlo je do poskupljenja od 58 posto! - izračunao je.

- Svakakvih poskupljenja smo se nagledali, ali ovo je kriminalno. Usluga koja je neizbježna svima, pa tako i najsiromašnijima među nama. Možda ne izgleda kao velik iznos, ali sigurno ne prati rast mirovina, minimalaca, pa ni rastućeg životnog standarda. Uvjeti koji utječu na izračun se nisu promijenili, pri tom mislim na promjenu lokacije ili na prijavljen broj članova - poručio je i priložio dokaze. 

image

Račun Čistoće

Privatna Snimka/
image

Račun Čistoće

Privatna Snimka/
image

Račun Čistoće

Privatna Snimka/

Podsjećamo, u studenom 2023. godine ova splitska tvrtka najavila je podizanje cijena odvoza otpada od 1. prosinca.

- Cijena javne usluge koju obavlja "Čistoća Split" mijenjala se na način da je u travnju 2023. godine došlo do povećanja cijene obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio cijene) sa 3,45 na 3,98 eura.Varijabilni dio cijene mijenjao se na način da je u mjesecu prosincu 2023. godine  došlo do povećanja jedinične cijene pražnjenja spremnika sa 0,0066 eura/litra na 0,013 eura/litra.

Do korekcije cijene došlo je zbog višekratno povećanih troškova pružanja javne usluge te troškova unaprjeđenja sustava javne usluge koji uključuje postavljanje nove infrastrukture (polupodzemni spremnici) sa povećanim troškovima zbrinjavanja otpada a posebno odvojeno prikupljenog otpada i nabave opreme koja služi smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu. Sve se provodi kako bi maksimalno produžili vijek trajanja odlagališta i time smanjili troškove korisnicima javne usluge koji će neminovno porasti prestankom rada odlagališta Karepovac i zbrinjavanjem otpada na drugoj lokaciji.

Cijena javne usluge koju plaćaju korisnici javne usluge na području na kojem uslugu pruža "Čistoća Split" i dalje je jedna od najnižih cijena javne usluge koja se plaća na području Republike Hrvatske - poručili su iz Čistoće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:48