StoryEditorOCM
SplitDAN NAKON

Splićani zgroženi brutalnim snimkama nasilja nad djevojčicom: ‘Kriv je kućni odgoj‘, ‘Nema više nikakvog reda‘, ‘Ogavno‘

Piše Božidar Lončar
1. travnja 2024. - 15:42

Uskrs u Splitu u znaku je vršnjačkog nasilja zbog čega su privedene tri maloljetnice i jedan maloljetnik nakon što su dvije snimke objavljene na društvenim mrežama šokirale javnost. Videozapisi su snimljeni u posljednjih tjedan dana, a snimka koja je sinoć obišla Hrvatsku pokazuje djevojčicu koja kleči, a vršnjakinje je vrijeđaju i udaraju.

Na drugoj snimci, djevojčicu nastoje natjerati da kleči pri čemu je vrijeđaju i udaraju dok ona plače i moli ih da to ne rade.

Društvene mreže su naravno bile preplavljene komentarima. Takva reakcija javnosti i medija dovela je do brzog pronalaska osoba koje se dovode u svezu s videosnimkama te njihovog procesuiranja. Provjerili smo što o svemu kažu Splićani, jesu li sigurni i što je po njima dovelo do ovakvih događaja te koje će biti posljedice.

image
Slobodna Dalmacija

Mladi Lorenzo Radić smatra kako je reakcija ljudi bila ispravna i da se takve stvari trebaju osuditi te se nada da će ovaj slučaj biti primjer da je takvo ponašanje nedopustivo:

- Cili Split i cila Hrvatska je reagirala sa suosjećanjem i probudio se otpor i u roku od nekoliko sati se sve riješilo. Mislim da je to problem današnjeg društva i grozno je što se takve stvari događaju, a još groznije da se to i objavljuje – veli 23-godišnjak.

image

Lorenzo Radić

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Potom smo naišli na dvojicu prijatelja, također u svojim 20-tima. O videosnimkama su raspravljali na kavi. Za njih su glavni krivac društvene mreže:

- Da se to dogodilo mom djetetu mislim da bih grubo reagirao. Ne bih ostao imun na to. Treba postrožiti zakon koji se odnosi na maloljetnike jer ovo je problem i društvenih mreža i svega s njima povezano. Tamo se prikazuje nasilje, mladi misle da je to u redu, spuste prag tolerancije, pa i sami misle da je to u redu – rekao nam je 29- godišnji Luka Mladinić na što mu je prijatelj Mario dodao kako ovo pokazuje nedostatak ikakvog kućnog odgoja:

- Previše ima toga u zadnje vrijeme. Nemaju kućnog odgoja, roditelji se bave svojom djecom, ne pričaju s njima i onda djeca rade šta hoće. TikTok, Instagram, Facebook i slične društvene mreže su najveći problem jer smo tamo svi izloženi, djeca to vide pa oponašaju – veli Mario Kljevković, godinu dana mlađi Lukin prijatelj.

image

Luka Mladinić i Mario Kljevković

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Mateo Tomašić je pripadnik one generacije koja je po godinama najbliža maloljetnicima s videosnimki od svih koje smo anketirali. Snimke su za ovog 20-godišnjeg Splićanina – ogavne:

- Nikada nisam i nikada ne bi volio svjedočiti tako nekim stvarima. Tako ja razmišljam, mislim da tako i većina razmišlja, ali ima svega u svijetu – rekao nam je 20-godišnjak.

image

Mateo Tomašić

Mario Kljevković/

Komentari starijih Splićanki i Splićani pokazuju jedan potpuno drugačiji pogled na ove događaje. Oni smatraju kako je možda riječ i o namještenim videima s ciljem povećanja popularnosti na društvenim mrežama:

- Grozno. Raspravljali smo u obitelji je li dobro što je snimka izašla u javnost. Mladi su izgubili samokontrolu i red. Ja bih rekla da je prevelik utjecaj društvenih mreža, sve je dostupno, sve vide i sve mogu. Vidite i po modi, sve je uličarski postalo. Ideali su drugačiji, vrijednosti se moraju vratiti, vidite da se djevojke tako ponašaju, vidite da nema nikakvog reda – smatra Ivana Kurtović Budja, 52-godišnjakinja koja je na prvu mislila da je sve namješteno, ali je onda čula jauke na snimci... 

- To se gleda na društvenim mrežama. Djeluje mi nestvarno da ima organiziranog nasilja, a da još netko to i snima... – veli 68-godišnji Srđan Munitić, koji još navodi da je snimka toliko potresna da se i njemu na prvu činilo da je ‘namještaljka‘. 

image

Ivana Kurtović Budja

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/
image

Srđan Munitić

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Za 43-godišnjeg Jakova Mihalja riječ je o bespotrebnom nasilju koje bi on novčano kažnjavao:

- Amerikanizacija društva, možda mladost-ludost, ali čisto i bespotrebno nasilje, sve se dijalogom rješava – kazao je.

image

Jakova Mihalja

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:17