StoryEditorOCM
Splitkuće strave

Šokantni nalaz inspekcije: splitske domove za starije pretrpali dementnim korisnicima, utvrđene još brojne nepravilnosti

Piše Božidar Lončar
23. siječnja 2024. - 22:32

Redovna inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdila je nepravilnosti u radu svih triju županijskih Domova za starije i nemoćne osobe pod ravnateljstvom Ivana Škaričića.

Dom mora pribaviti novo rješenje od Županije za minimalne uvjete zbog smanjenja kapaciteta za gotovo petinu, dok je istovremeno utvrđen veći broj korisnika s Alzheimorovom bolesti i demencijom od dozvoljenog koji su boravili u istim prostorijama s ostalim korisnicima.

image
Arhiva Sd

Inspekcijski nalaz je stigao u kolovozu 2023. i Dom ima šest mjeseci za ispravljanje nepravilnosti, dakle najkasnije do početka ožujka.

- Županijskim rješenjem od rujna 2019. godine utvrđeno je da Dom ispunjava minimalne uvjete za smještaj 830 korisnika.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je zbog promjene rasporeda i prenamjene prostora na sve tri lokacije došlo do smanjenja kapaciteta u odnosu na rješenje. U vrijeme provođenja nadzora bilo je 690 korisnika na sve tri lokacije i neophodno je pribaviti novo rješenje u skladu s pravilnikom - stoji u nalazu Ministarstva.

Što s korisnicima s Alzheimerom?

U dva objekta je utvrđeno da uvjeti prostora u kojima su smješteni korisnici 4. stupnja usluge nisu usklađena s pravilnikom, objasnili su iz resornog Ministarstva.

- Korisnici koji boluju od Alzheimera i demencije u srednjem ili srednje teškom stadiju nisu odvojeni od korisnika različitih stupnjeva usluge te je utvrđen veći broj korisnika 4. stupnja usluge od propisanih najviše 20 korisnika po jednoj smještajnoj jedinici.

Dom je pokrenuo postupak pribavljanja rješenja, odgovorila nam je Diana Luetić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Splitsko-dalmatinske županije.

- Postupak je u fazi obrade dokumentacije od stručnog povjerenstva za utvrđivanje minimalnih uvjeta. U tijeku postupka utvrdit će se novo stanje prostora i opreme - kaže Luetić.

image

Diana Luetić 

Joško Šupić/Cropix

Poslali smo upit Ivanu Škaričiću. Zanimalo nas je jesu li odvojili korisnike 4. stupnja usluge i kako su to napravili. Također, željeli smo otkriti koliko je bilo korisnika s Alzheimerovom i demencijom i koliko ih sada ima. Naravno, ključno je pitanje što će biti s korisnicima kojih je više nego što je to određeno Pravilnikom. 

U Domu je, navodi Škaričić,  31. prosinca 2023. bilo smješteno 97 korisnika 4. stupnja usluge oboljelih od Alzheimera i drugih demencija, no nije nam odgovorio na pitanje što će biti s viškom od njih 30-ak. Trenutno u svim županijskim domovima boravi 37 dementnih korisnika više nego što bi trebalo, s obzirom da je propisano kako maksimalni broj takvih bolesnika po smještajnoj jedinici ne smije biti veći od 20.

Stotine čekaju godinama

Novim rješenjem kapacitet Doma će u odnosu na rješenje iz 2019. biti manji za 140 mjesta. To je smanjanje od skoro 17 posto ili svako šesto mjesto u Domu. Na listi čekanja je, koliko je poznato iz medija, barem 500 ljudi, no ta je brojka i veća, kažu neslužbeni izvori.

image
Duje Klarić/Cropix

Na jednokrevetnu sobu se već sada čeka 10 godina, na dvokrevetnu nekoliko godina. Par godina se čeka za sobu u Vukovarskoj i u Starom Gradu na Hvaru, a na mjesto u Zenti - 10 godina, rekli su nam korisnici domova.

Za svaki dom postoji lista čekanja kao što se za stambeni dio, stacionarni dio, apartmane i prioritetne osobe sastavljaju posebne liste. Iako se liste vode u elektroničkom obliku, njih se ne može pronaći na web-stranici Doma.

Kako se slažu liste i prioriteti te određuje stupanj usluge još nismo dobili odgovor. Pravilnik ne odgovara što ako netko u međuvremenu postane prioritet ili mu je potrebna druga razina usluge od one za koju se prijavio. Te odgovore isto čekamo.

Zaključak ravnatelja

U svojem odgovoru županijska pročelnica Diana Luetić nas uvjerava kako je povećan broj jednokrevetnih i dupleks soba.

U izvješću koje je Škaričić predstavio Županijskoj skupštini u rujnu 2023. zaključuje kako se “dio apartmana prenamijenio u dvokrevetne ili trokrevetne sobe te će se na taj način povećati kapacitet”.

U tom je trenutku inspekcijski nadzor već bio napravljen te je, prema riječima Ministarstva, Domu već dostavljeno rješenje o pribavljanju novog rješenja za minimalne uvjete prema kojem se kapacitet Doma smanjuje za 140 korisnika u odnosu na rješenje iz 2019.

image

Ivan Skaričić
 

Paun Paunović/Cropix

U Domu se smještaju sve teže pokretnije i bolesnije starije osobe, navodi Upravno vijeće Doma u izvješću. To potvrđuje i smanjenje broja kreveta u stambenom dijelu za 40, smanjenje broja apartmana s 44 na 40, a povećanje broja kreveta u jedinici za medicinsku njegu sa 187 na 226 kada usporedimo izvješća iz 2021. i 2022.

Od Doma smo, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, dobili i sažetak sa zaključcima sa sedam sjednica Upravnog vijeća u prošloj godini.

S obzirom na to da je riječ o sažetku, možemo izdvojiti kako su se korisnici žalili na cijene usluga i razlike u cijenama županijskih domova, primjedbe na odluke Komisije, usvojen je Financijski plan za 2024. i bila je primjedba na rad Ante Banovca, predstavnika korisnika u UV Doma.

Škaričić: Prenamijenili smo prostor u dogovoru sa Županijom u sva tri objekta

Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Split potvrdio je kako je Dom zaprimio rješenje inspekcijskog nadzora.

- U dogovoru s osnivačem (Županijom) došlo je do prenamjene prostora u sva tri objekta i to uglavnom iz stambenog u stacionarni dio jer su se postojeći kapaciteti pokazali nedostatnima u odnosu na potrebe korisnika i interes budućih korisnika. Četverokrevetne sobe prenamijenjene su u trokrevetne i dvokrevetne u jednokrevetne.

Dom ima ugovornu obvezu prema korisnicima 1. stupnja kojom se obvezuje osigurati 2.,3. i 4. stupanj usluge ako im se pogorša zdravstveno stanje.

Povjerenstvo je na terenu utvrdilo nove smještajne kapacitete za sva tri objekta Doma. Postupak je u tijeku, a nakon dobivanja uporabne dozvole za "Zentu" bit će doneseno i novo rješenje.

Korisnici 4. stupnja usluge odvojeni su od korisnika različitih stupnjeva usluge na Zenti i u Starom Gradu. U objektu Vukovarska potrebno je napraviti tehničke preinake što je u tijeku, a za što imamo šest mjeseci od zaprimanja rješenja.

U Domu je 31. prosinca 2023. bilo smješteno 97 korisnika 4. stupnja usluge oboljelih od Alzheimerove i drugih demencija - odgovorio je Škaričić.

Uporabna dozvola za rekonstrukciju dijela građevine na Zenti je rješena 10. listopada na način da je zahtjev usvojen i u tijeku je žalbeni rok i rok za podizanje tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:14