StoryEditorOCM
SplitBEZ DLAKE NA JEZIKU

Šeks na rođendanu HDZ-a: ‘Split je bio čvrsto jugo-militarističko središte, puno policije, a splitski komunisti jaki...‘

Piše Diana Barbarić
27. siječnja 2024. - 18:35
Andrej Plenković, Krunoslav Katičić i Vladimir Šeks na 34.  obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice.Božidar Vukičević/Cropix

Na proslavi rođendana splitskog HDZ-a bio je danas i Vladimir Šeks, a Dalmacijidanas je ispričao kako je osnivanje HDZ-a Split izgledalo prije 34 godine.

„Meni je Split i sve ono što se dogodilo u hotelu Marjan ostalo u tako emotivnom sjećanju, bilo je to jedno veliko slavlje u cijeloj Dalmaciji. Narod je bio oduševljen pojavom HDZ-a i doktora Franje Tuđmana. Tu je krenuo pohod na vlast u Splitu“, rekao je Vladimir Šeks.

Prisjetio se i političke situacije u Splitu tih godina.

„Split je bio jedno vrlo čvrsto jugo-militarističko središte, tu je bila vojno-pomorska oblast Lora, bilo je jako puno policije. Splitski komunisti bili su jako jaki. Mi smo se ovdje obračunavali i s Hrvatima koji su samo gledali kroz optiku jogoslavenstva, a hrvatske nacionalne interese zapuštali. Unatoč svemu, Split je bio par exellence hrvatski grad, zato je poruka svim mladim ljudima da ispravno promišljaju i misle na opće javno dobro“.

Šeks je ispričao i jednu anegdotu s dana osnivanja.

„Iz jednog malog slavonskog mjesta tu smo doveli tamburaše pa smo išli sve do Marjana, a putem je bilo puno mornara koje smo tapšali po ramenu i tijekom tapšanja im zalijepili naljepnicu HDZ-a“, prisjetio se Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:02