StoryEditorOCM
Splitneriješeni misterij

Prošle su 22 godine od brutalnog ubojstva Splićanke koje je šokiralo grad. Ubojica do dana današnjeg još nije pronađen

Piše Mia Uzinić
21. siječnja 2024. - 14:02

- Marijana Jerković (24) pronađena je mrtva, vjerojatno zaklana, u utorak oko 9.51 sati u poduzeću koje se bavi prodajom nekretnina "M kontakt trade" na Mažuranićevu šetalištu na broju 7. Nesretnu djevojku je pronašao kolega koji je odmah obavijestio policiju i Hitnu pomoć, no liječnici su mogli samo konstatirati smrt - ovako je bio opisan ovaj tragičan događaj u Slobodnoj Dalmaciji 2002. godine. 

image

Marijana Jerković

Privatni album

Prošle su 22 godine od smrti Marijane Jerković, a ubojica još uvijek nije pronađen. Osoba koja je počinila ovo brutalno smaknuće 22 godine slobodno hoda među nama, dok se Marijanina obitelj i prijatelji uzaludno pitaju kako i zašto se ovo dogodilo. 

Tog kobnog jutra Marijana je pronađena u velikoj radnoj sobi poduzeća koje se nalazilo na drugom katu zgrade, a zatečena je kako na prsima leži na tlu u lokvi krvi.

Slobodna je tada pisala da se "i okorjelo sudskoj vještakinji okrenuo želudac" kada je vidjela Marijanu na mjestu zločina. U početku, s obzirom na to da je ležala na prsima, činilo se da bi se možda moglo raditi o nesretnom slučaju, ali kada su je okrenuli na leđa...vidjeli su duboko razrezan grkljan. Marijana je ubijena skalpelom, toliko agresivno i žestoko da je gotovo dekapitirana. Skalpel je pronađen tek desetak dana nakon ubojstva i to u čajnoj kuhinji agencije u kojoj je Marijani oduzet život. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Marijana je bila uzorna djelatnica koja je za "M kontakt trade" radila pune četiri godine prije tragične smrti. Marijana je imala i zaručnika s kojim je trebala uploviti u bračne vode. Svi koji su je poznavali izjavili su da je bila besprijekorna, ambiciozna, mlada djevojka koja je došla u Split u potrazi za boljim životom. 

Govorilo se tada da su zajedno iznajmili stan na Gripama, ali da im se odnos nakon toga neočekivano pogoršao. Njezin zaručnik bio je među prvim privedenima na ispitivanje u policijsku postaju, ali je ubrzo pušten jer je policajcima odmah bilo jasno da drže "krivog čovjeka". 

image
Tom Dubravec/Cropix

Na mjestu zločina zatečene su razbacane stvari: ručni sat, narukvica i mobitel kao dokaz da je mlada djevojka pružala otpor počinitelju. Sve je tada ukazivalo na to da je Marijana ubijena u ranim večernjim satima, a susjedi nisu čuli apsolutno ništa. Pripadnici policije nekoliko sati su tražili materijalne dokaze, ali nisu uspjeli pronaći ništa što bi ih moglo odvesti na trag počinitelja. Ni motiv ovog ubojstva nikada nije otkriven. 

Ono što stavlja dodatni veo misterije na ovaj slučaj je i činjenica da je Općinski sud u Trogiru u siječnju 2003. godine zaprimio prijedlog za ovrhu od 1858,47 kuna na ime Marijane Jerković zbog neplaćenih računa pa ostaje nerazjašnjeno tko se koristio Marijaninim mobitelom nakon njezine smrti. 

Policija je 2014. godine ponudila nagradu od 100.000 kn za obavijest koja će rezultirati ili doprinijeti otkrivanju i uhićenju počinitelja ovog kaznenog djela. Kontaktirali smo PU splitsko-dalmatinsku, ali su nam kazali da zbog tajnosti podataka nam ne smiju reći je li bilo ikakvih dojava i koliko ih je bilo. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Naša novinarka Eda Vujević svakoga je tjedna punih 14 godina svoju kolumnu završavala riječima: "Ubojica Marijane Jerković još uvijek nije pronađen". Ubojica nažalost nije pronađen ni nakon 1148 tjedana koliko je prošlo od Marijanine tragične i potresne smrti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:39