StoryEditorOCM
SplitZNANJE KOŠTA

Pripreme za državnu maturu splitskim roditeljima će isprazniti džepove. Istražili smo cijene, ovaj predmet je najskuplji

Piše Mia Uzinić
21. siječnja 2024. - 10:33

Početak godine za neke učenike splitskih škola znači i početak pripremanja za državnu maturu koja ih ove godine očekuje u lipnju, a posebno velik interes učenici su pokazali za pripreme iz hrvatskog jezika. Razlog tome je bitna promjena u strukturi samog ispita jer se, među ostalim, ispit iz hrvatskoga jezika polaže na jednoj razini, A i B razina stvar su prošlosti.

– Jedinstvena razina ispita iz materinjeg jezika provodi se već godinama u svim državama Europske unije, a to je i normalno jer je jezik osnova za razumijevanje svih ostalih predmeta, a ne samo književnog teksta. Svi gimnazijski učenici ne bi smjeli imati problema s polaganjem hrvatskog jezika na državnoj maturi s obzirom na to da sve četiri godine imaju četiri sata nastave svaki tjedan – objašnjava nam profesorica hrvatskog jezika.

Kaže da su učenici strukovnih škola u nezavidnoj situaciji, prvenstveno jer manje vremena ulažu u lektirna djela. Pretprošle godine bila su samo četiri djela na popisu književnih djela na temelju kojih se može ispitivati pisanje školskog eseja, a ove godine ih ima osam. Podsjetimo da su nekadašnje generacije imale 14 djela na ovom popisu.

Gledanje kroz prste

Generaciji koja je imala samo četiri djela na popisu, na neki način se “progledalo kroz prste” jer su bili prva “korona generacija”, ali i prva generacija koja piše bitno izmijenjenu verziju ispita državne mature. Zanimljiv je i podatak da je lani trebalo ostvariti tek 26,67 posto bodova iz eseja te 38,75 posto iz ostalih dijelova ispita za dobiti ocjenu dovoljan.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Učenik koji radi redovito, sluša na satu, a ponekad nešto i sam pogleda kod kuće zaista ne bi trebao imati potrebu odlaziti na dodatne pripreme. Ja vas uvjeravam da trenutno na tržištu postoje kvalitetni, dobro napravljeni materijali za pripremanje pa svatko tko zna čitati i pisati trebao bi se moći pripremiti sam. Mislim da je tu glavni problem ponašanje današnjih učenika – zaključuje profesorica.

Porast za psihologiju

Stupili smo u kontakt i s učilištem “Aspira” koje već dugi niz godina organizira pripreme za državnu maturu.

– Trenutno još uvijek traju upisi, a do sada imamo upisano 85 učenika. Imamo i grupu koja s pripremama kreće u travnju, kada također očekujemo veliki interes. Učenici najviše traže dodatne pripreme iz hrvatskog jezika, a smatram da je razlog tome promjena same strukture ispita što kod njih izaziva jednu vrstu straha. Neke splitske škole imaju organizirane pripreme, a ponekad nam dolaze učenici kojima su pripreme i više nego potrebne – govore iz “Aspire”.

Kažu da, kada je u pitanju matematika, učenici više traže pripreme za nižu razinu. Imaju više upisanih polaznika za A razinu engleskog jezika, ali i B razina je u blagom porastu. Od izbornih predmeta prednjači fizika, a odmah za njom biologija i kemija. Zanimljiv je nagli pad interesa za pripreme iz informatike kao mogući odraz trenutnog stanja na tržištu IT industrije. Kažu i da je osjetan porast zainteresiranih za pripreme iz psihologije.

– Pretprošle godine smo imali ogroman broj zainteresiranih za pripreme iz informatike, lani dosta manje polaznika, a ove godine izgleda nećemo niti formirati grupu – kažu iz “Aspire”.

Koliko će roditelji morati platiti da bi im djeca konačno bila gotova s obveznim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj? Za 40 sati priprema iz hrvatskog jezika 140 eura, matematiku će ovisno o razini platiti između 190 i 260 eura za 45, odnosno 60 sati priprema. Za 40 sati priprema iz fizike, kemije ili biologije potrebno je izdvojiti 150 eura, baš kao i za 25 sati priprema iz psihologije, politike i gospodarstva ili sociologije.

Dostupne su i privatne pripreme iz svih predmeta, a ovisno o predmetu cijene se kreću od deset do 40 eura za 45 minuta poduke. Bez muke nema nauke, barem je nekada to bilo tako, a što je danas? Bez eura se ne prolazi matura? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:45